0   

Andrej @fotokaj 16. Maj 2007, 18:21

Zjutraj sem zalaufal računalniški kišti in... - nič! Noč je vzela monitor in tako sem bil prisiljen naštimat novega (starega). Ker sem v vrtincu pomladne poročne fotografije, jasno ne gre brez kalibracije. Zavrtim par cifr, nihče ni bil pripravljen posodit, zato skočim v Lj po ColorVisionov Spyder 2 PRO (plačal 280eur).
Pridem dam in se s tem pajkom spravim nad iiyamo Vision Master pro 511, 22" CRT monitor; dober, kvaliteten monitor.
Fookal sem se slabe tri ure, da sem reinštaliral grafiko, vnovič naložil driverje monitorja ter skalibriral natanko po navodilih ColorVisiona - dvakrat! Zdele že ne vem, kaj naj fooknem skoz okno; monitor, kišto al kalibrator... Mislim, kakšen drek od profila oz barv mi je ta shit od kalibratorja zrihtal! Za zjokat; čist sfalene farbe in neustrezen kontrast. Pa to ne mal; zadeve so ultra sfalene.
Ta kalibrator cel grafični svet hvali, tako da najbrž nekje nekaj ne štima. A ma s tem kdo že kakšne izkušnje, je kdo s tem že delal?
 0   

Gregor Baric @baro 16. Maj 2007, 18:54

Jaz ga imam in je bomba! Sem skalibliral že več monitorjev in povsod štima. Barve na monitorju so praktično identične izdelku iz tiskarskega stroja. To pa je bistvo vsega. Res da je najprej šok, ko ti pokaže tisto before in after, ko misliš, kaj pa je to?? Ampak čez nekaj dni se ti oko navadi in se ti ne zdi več čudno. Npr. meni se je zdelo po kalibraciji vse rumeno. Če zdaj nazaj uporabim star profil (default) pa je vse modro.

Kot pravim, oko se mora navadit. Uporabljam ga tudi v corel drawu za exportiranje v cmyk in uporabi moj profil in potem je tiskarski izdelek (jumbo panoji, citylighti, flyerji) točno takšnih barv, kot mora bit.

Jaz bi zadevo priporočal, ne pa odsvetoval.
 0   

Andrej @fotokaj 16. Maj 2007, 19:08

Sej ne da odsvetujem, ampak na mojem compu zadeva 100 posto ni kot bi morala bit, ker majo fotografije vidno sfaljena kontrastna razmerja, fotografije v grayscale načinu, torej ČB, imajo pa močan zeleno-rumen štih! Ne gre zato, da še nisem navajen ali kaj podobnega, definitivno ni skalibriralo pravilno. Sem pa že tako dolgo v teh štosih, da vem kaj je cirka prava farba in kaj je sfaljena. Baro, odkod si?
 0   

Andrej @fotokaj 16. Maj 2007, 19:14

Mislim... baro, če je tebe šokiral, potem je mene snel s stola! Bolj ko gledam, huj se mi zdi...! resda do zdaj kakšen odtenek sem in tja ni čist sedel, a z dosedanjo "barvno konfiguracijo" že tri leta obdelujem tako fotke za cajtnge kot tiste resnejše, poročne ipd in je vse štimal, nobenih večjih odstopanj. Tole zdaj je pa tako mim, da si ne upam niti pomislit, da bi s tem profilom naprej obdeloval poroko...
Pa tud RAW posnetke gledam v CaptureOne PRO; spet čist mim!
 0   

iztok @izo 16. Maj 2007, 19:16

morda si pa malo farbn blint, pa še ne veš biggrin
 0   

Gregor Baric @baro 16. Maj 2007, 19:23

Ja mogoče je pa res kaj s senzorjem na spyderju narobe. Ali pa pogooglaj, če ima, kdo podoben problem. Sem iz Celja.
 0   

Andrej @fotokaj 16. Maj 2007, 19:23

Ma za to kar jaz vidim na mojem monitorju, moraš bit pijan in slep, ne sam barvno slep!
 0   

simon @sipro 16. Maj 2007, 19:33

Ma ziher si nekje kaj spregledal pri setup-u.

Sem malo googlal in ljudje majo težave pri instalaciji !

Drgač ga pa hvalijo ko hudič smile

( After I went through the initial setup, the profile did not load automatically. Not knowing this was a common issue, I went back through the setup and again until I finally got frustrated and started googling the issue. Problem fixed. Now it's a no brainer and it keeps my LCD accuracte and my prints superb! )

http://www.letsgodigital.org/html/review/colorvison/spyder2/colorvision_spyder2_en.html

LP Simon
 0   

abo01 @abo01 16. Maj 2007, 19:52

Nekaj si moral zgrešiti, čisto tako mimogrede, si vzel dol tisti del za kalibriranje LCD zaslonov?
 0   

Andrej @fotokaj 16. Maj 2007, 20:08

Peezdareeja, zdej sem skalibriral še drugi monitor (ta je LCD) na drugi kišti in je super, očitno je krivda na strani prvega monitorja, iiyame. Zdej vem, kaj moram vreč skoz okn!
 0   

Andrej @fotokaj 16. Maj 2007, 20:09

Zakon! Do zdej je mel LCD eno napako v sp. l. kotu, nekaj je utripal, sem mislil da je mehanska okvara in je pajek še to zrihtal! Kul!
 0   

iztok @izo 16. Maj 2007, 20:10

dej res poglej, ča si pustil tist nastavek za lcd, ko kalibriraš crt monitor.
 0   

Andrej @fotokaj 16. Maj 2007, 20:47

Ne, ne, nastavka nisem spregledal, sem ga na CRT-ju snel, zihr. Očitno se vam bo prav kmalu ponudila odlična šansa za nakup 22" CRT-ja... Če ga jutr dopoldne ne uspem zrihtat, se bova prijateljsko razšla!
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 16. Maj 2007, 22:55

Isto sem si jaz zadnjič sposodu kalibrator PANTON huey. Že problem je bil, ker si ga moral prek USB kabla pritrdit na monitor žica pa je bla dolga 30 cm - okey, ampak jst rabm žico dolgo vsaj meter. Monitor sem nato postavil na tla poleg kište, inštaliral driverje in program, zalepu kalibrator na CRT monitor, šel umit zobe in prišel nazaj v pričakovanju. Vse rumeno in popačeno. Probal isto še 3x - isto... Na konc sm ugotovil, da so moje uči najboljši kalibrator in sm tisto pospravil v vrečo ter vrnil kolegu.

Ta je sicer rekel, da on teh težav ni imel in da mu monitor super nastav - men žal ni... lahko da je to kej odvisn od tipa monitorja, od grafične in še kej. who knows... confused
 0   

Matjaž Očko @matias 17. Maj 2007, 07:08

luc: ja, meni je huey na CRT samsungu delal dokaj vredu, na macu (lcd) pa totalno (iber) mimo. Spyder je zadevo rešil do potankosti in tisk štima popolnoma, je pa res, da sem se moral en dan privajati na nove barve, ker je bil mac-ov lcd v osnovi preveč moder (posledično so bili jumboti in vsi moji oglasi do kalibracije rumeni, heh).
 0   

Gregor Baric @baro 17. Maj 2007, 07:14

Jaz sem ga nabavil predvsem zaradi razlik med željenim in dobljenim. Zdaj tega več ni. Ko sem prej, npr. exportiral iz corela nekaj v jpg (cmyk) in dal potem v tisk, so prišle ven katastrofalne barve. Zdaj pa pridejo takšne, kot so prej na monitorju.

Zato se mi je čudno zdelo, da bi to bilo zdaj karnaenkrat sranje, ker res deluje, tako kot mora in da rezultate. Investicija pa se je itak povrnila takoj, kajti faljen jumbo pano dimenzij 4 x 3 metre pomeni 100 € stroškov.....
 0   

Peter Bernik @Noob 17. Maj 2007, 08:37

Lucifix je napisal/a:
Isto sem si jaz zadnjič sposodu kalibrator PANTON huey. Že problem je bil, ker si ga moral prek USB kabla pritrdit na monitor žica pa je bla dolga 30 cm - okey, ampak jst rabm žico dolgo vsaj meter. Monitor sem nato postavil na tla poleg kište, inštaliral driverje in program, zalepu kalibrator na CRT monitor, šel umit zobe in prišel nazaj v pričakovanju. Vse rumeno in popačeno. Probal isto še 3x - isto... Na konc sm ugotovil, da so moje uči najboljši kalibrator in sm tisto pospravil v vrečo ter vrnil kolegu.

Ta je sicer rekel, da on teh težav ni imel in da mu monitor super nastav - men žal ni... lahko da je to kej odvisn od tipa monitorja, od grafične in še kej. who knows... confused


O istem sranju sem poročal pred slabim letom grin . Huey sux!!
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Robert @Seddy 17. Maj 2007, 09:20

Mi mamo pa na FAXu Gretag MacBeth eyeone display 2, pa dela gut, na CRT in na LCD monitorjih. Drugace mamo pa tut ostale, bolj pro spektrofotometre, ampak tisti so nad 1000 eur in niso samo za kalibracijo monitorja.
 0   

iztok @izo 17. Maj 2007, 10:54

no, sej kalibracija naj bi pomenila ravno to, umeritev vhodne in izhodne naprave..
tole z kalibratorji monitorjev je zadnje čase bolj tržne niša, kot ne. (trg hobby fotografov ipd, proji itak že to lep cajt poznajo in ponavadi imajo kalibracije rešeno v celoti, se pravi tudi za izhodne naprave).
 0   

Robert @Seddy 17. Maj 2007, 11:06

Kaj mislis pod "izhodne naprave" za proje ?
Narejeni ICC profili za vse skenerje in printerje ?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati