0   

janezek @janezek 17. Maj 2007, 15:46

Vsi so zelo dobri in z njimi lahko narediš fantastične posnetke.
Vzemi tistega, ki ti je všeč in ki ti lepo v roki stoji.
Potem pa fotkaj, si preberi kakšno dobro knjigo in poglej kakšno razstavo.
Lahko tudi v obrnjenem vrstnem redu.
 0   

Aleksander @discom 18. Maj 2007, 10:20

Janezek je malo preveč posplošil zadevo.Ravno z vsakim fotoaparatom se ne da delati dobrih posnetkov.Mogoče v sončnem vremenu ali dobri svetlobi,drugače pa ne....Drugače bi vsi kupovali poceni,če razlike ne bi bilo.
Zato so poleg avtomatike in solidnega fotoaparata včasih potrebne tudi ročne nastavitve,ki pa jih noben od naštetih fotoaparatov nima ravno veliko.
Poleg tega ima samo nekaj od naštetih tudi stabilizator slike .
Vse linke za fotoaparate,ki si jih dodal,imajo ceno brez dodatner opreme,ki je tudi potrebna za delo s fotoaparatom (Oly ima torbico).Spominska kartica,torbica ,včasih polnilne baterije in polnilec (odvisno od baterij,ki jih posamezni fotoaparat uporablja) - s tem cena ne bo več cca 200 € ampak malo več.

Omenjeni Olympus FE 230 je sploh med slabšimi omenjenimi,tudi na testih se ni bogvekaj odrezal,ima ozkokoten objektiv ( 38 – 114 mm) in seveda šuuuuum.Panasonic-i so tudi znani po šumu ,tudi bolj ozkokoten objektiv (37-222 mm),ima pa edini malo več optičnega zuma med omenjenimi.Sony DSC-W55 ima tudi ozkokoten objektiv (38-114mm ).
Ostaneta samo še Nikon Coolpix L-12 in Canon Ixus60,ki imata bolj običajen kot objektiva (35 - 105 mm).
Ne misli da kot zajema ni pomemben.Sicer je to res odvisno tudi od namena uporabe fotoaparata,toda običajno se taki fotoaparati (z manjšim optičnim zumom) uporabljajo za slikanje bolj na blizu.Tam pa je pomemben kot,ki ga ujameš v objektiv (skupinske slike,zgradbe....)

Od omenjenih je (vsaj zame) še najbolj primeren Canon Ixus60.
Dobro ocenjen fotoaparat,sicer nima veliko ročnih nastavitev,toda dela v redu fotke.
Samo ene stvari se pa pri tako majhnih fotoaparatih ne boš mogel znebiti med uporabo.In to je efekt red-eye (rdečih oči).Tudi Ixus60 ni izjema!Sicer se da to kasneje v programu popraviti,toda to je vseeno zamudno (odvečno ?)delo.


Mogoče bi raje še malo razmislil o izboru,dodal pri nakupu nekaj 10 € več in si privoščil Canon PowerShot A570IS.
Dober fotoaparat,ima vse ročne nastavitve (ko jih boš enkrat znal uporabljati,pridejo prav),4x optični zum (35 - 140mm),stabilizator slike,funkcijo odstranitve rdečih oči v fotoaparatu,uporablja 2xAA baterije in ni preveč velik in težak.Malce mu gre zameriti samo slabšo resolucijo 2,5 inch LCD,ki je 115.000 pikslov in je za današnji čas malo za konkurenco.Drugače pa tudi na testih dobro ocenjen fotoaparat.

Brez dodatne opreme (278,40 €):
http://www.ceneje.si/canon-digitalni-fotoaparat-powershot-a570 IS


Z opremo (293,83 €)

http://www.ceneje.si/canon-digitalni-fotoaparat-powershot-a570-is-plus-sandisk-sd-1gb-plus-polnilec-plus-torbica


Še pri "tvojem" enaa z opremo (309,98 €):

http://www.enaa.com/oddelki/foto/product.asp?dept_id=1086&pf_id=CAN502


Končna odločitev pa je tvoja.Stopi do trgovine preizkusi fotoaparate in se potem odloči.


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

janezek @janezek 18. Maj 2007, 10:52

Ročnih nastavitev na kompaktu ne rabiš.
Če ga znaš uporabljati in če veš, kako igračka deluje, se da vse doseči zelo enostavno tudi v avtomatskem načinu. Je dovolj vseh sort avtomatik za vse priložnosti. Če veš, da 'portret' pomeni odprto zaslonko, ti ni treba v ročne nastavitve, mar ne? Pa da je 'landscape' velika globinska ostrina, itd..
Pri kompaktih so ročne nastavitve le pain in the ass! Manj kot ima gumbov, enostavnejš je za uporabo!

Razlika med 38 in 35 mm ni omembe vredna. Pač stopiš korak nazaj. Če pa ne moreš, pač nimaš posnetka. Pa kaj! Pri miljonih ponetkov, ki se ti naberejo v par letih, ga ne boš pogrešal!

Pri ISO 100 je šum stvar pipetkarstva, višji ISO pa uporabljaš po pameti. Itak pa noben kompakt nima šuma primerljivega z DSLR.

Po tisti analogiji, da plačaš nekaj 10 EUR več, pa dobiš boljši aparat, bi lahko dejal, da plačaj 300 EUR, pa na ebayu dobiš rabljen Fuji S1 (odličen do 1600 ISO, pred leti orodje mnogih profijev), zraven dobiš še en cenejši objektiv in 1 Giga kartico, kar je čez glavo, če slikaš po pameti. Fotke do 30x45cm so vrhunske! Večjih pa skoraj nihče ne dela, sploh če razmišljaš o par sto evrih za aparat.

Imam pet let starega kompakta (brez ročnih nastavitev), občasno delam s kakim novejšim superduper kompaktom (kjer se zgubim v menijih), veliko delam z DSLR-jema.

Kompakt iz leta 2002 mi še vedno čudovito služi in dela odlične posnetke, povečave do 20x30 cm so perfektne! Lahko pa rečem, da ga znam uporabljati, poznam veliko fint, aparat poznam v nulo in vem, kje so njegove omejitve. Precej bolj ohlapne so, kot je moja domišljija!

Še vedno imam kartico 128mega, ki mi zadošča za dva tedna počitnic. Vsak večer pobrišem nepotrebne posnetke, več kot 200 fotk z enega potovanja pa ne bo nihče gledal! Niti jaz sam!
 0   

chips @chips 18. Maj 2007, 10:59

Citiram:
Itak pa noben kompakt nima šuma primerljivega z DSLR.


Tu nimas prav. Lahko recemo, da redko kateri dSLR na ISO 1600 ima tako malo suma kot npr. Fujijev kompakt F30.

dolenc, sam bi ti predlagal kakega Canona iz A serije. Iz slabih svetlobnih pogojev iztisne res dosti. Pravtako Fuji aparati, ampak pri slednjih ti bo fokus malce nagajal.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

janezek @janezek 18. Maj 2007, 11:09

Lahko pa tudi rečemo, da dobiš redkokaterega Fujija F30 za 200 EUR smile

Šuma ima res malo pri 1600, je pa tudi prilično lepk speglan. No, vsaj za moj okus.

P.S.: Sem opazil, da je daleč najbolj pomemben argument pri nakupu digitalca ravno šum pri visokih ISO.
Zanimivo...
 0   

Aleksander @discom 20. Maj 2007, 17:41

Dolenc,če boš poslušal Janezka,ne rabiš zapravljati cca 200 € (+ oprema) za digitalnega kompakta.Take z gumbom on/off,gumbom za zum in sprožilcem dobiš že za manj kot 100 €......... devilish


Drugače se pa strinjam s Chipsom glede Fuji-ja ; je pa res da je malo dražji.Zato bo tudi Canon A serije dovolj dober (ni nujno da je A570,lahko je tudi nižji model z manj nastavitvami in še cenejši)
janezek je napisal/a:
Lahko pa tudi rečemo, da dobiš redkokaterega Fujija F30 za 200 EUR smile
Šuma ima res malo pri 1600, je pa tudi prilično lepk speglan. No, vsaj za moj okus.Zdaj koliko je kje "speglan" šum je lahko mnejnje posameznika in splošne debate.V vsakem primeru ima Fuji šum pri višjem ISO mnogoooo boljši kot pri Olympusu ali Panasonicu (in to ne samo v pogovoru ampak tudi na testih).Druga stvar je zdaj koliko zna posamezen uporabnik uporabljati (in izkoristiti) prednost tega.
Janezku očitno ni tako pomemben (ali pa ga ne zna uporabljati).
Mogoče pa samo ne slika veliko v slabših svetlobnih pogojih,ali pa ne uporablja fotoaparata v zaprtih prostorih in mu je vseeno za mnogo slik z red eye efektom,ki bi se jim mogoče lahko izognil.
janezek je napisal/a:
Ročnih nastavitev na kompaktu ne rabiš.
Če ga znaš uporabljati in če veš, kako igračka deluje, se da vse doseči zelo enostavno tudi v avtomatskem načinu. Je dovolj vseh sort avtomatik za vse priložnosti. Če veš, da 'portret' pomeni odprto zaslonko, ti ni treba v ročne nastavitve, mar ne? Pa da je 'landscape' velika globinska ostrina, itd..
Pri kompaktih so ročne nastavitve le pain in the ass! Manj kot ima gumbov, enostavnejš je za uporabo!Če hočeš nekaj več "iztisniti" iz kompakta,so potrebne tudi ročne nastavitve.Čeprav je v zadnjem času avtomatika (in prednastavitve) vedno boljša,to še vedno ni isto kot ročne nastavitve.Je pa res,da mora ročne nastavitve uporabnik znati tudi uporabljati,drugače so lahko rezultati še slabši.Toda to se da naučiti - drugače ti še vedno ostanejo prednastavitve.
janezek je napisal/a:
P.S.: Sem opazil, da je daleč najbolj pomemben argument pri nakupu digitalca ravno šum pri visokih ISO.
Zanimivo...


Janezek,slabo si opazil.Pomembno je več faktorjev(šum,kot zajema,kvaliteta objektiva,avtonomija baterije,ročne nastavitve,kvaliteta zaslona,stabilizator slike,red eye reduction,dober macro,dobra bliskavica......)

Toda to tebi verjetno ni važno.
Že izjava,da kot zajema objektiva ni pomemben lahko pove dovolj..... upsetPa brez zamere,toda s takimi pripombami Dolencu ne bomo v veliko pomoč.
Če bi vedel kaj je zaprta zaslonka,velika globinska ostrina in druge tehnične podrobnosti za omenjene fotoaparate,ki so tako različni ,ne bi spraševal (in v isti koš dajal) .Ga je pač vodilo bolj cenovno merilo.Toda to ni nič slabega,zato forum tudi je - za pomoč.But that's just me....
Kot sem omenil,strinjam se z Chipsom da je Canon A serija dober nakup.
V končni fazi pa se bo moral Dolenc sam odločiti.....


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Janez Šturm @jj65 20. Maj 2007, 20:06

Dekleta in fantje, kaj pa Nikonov L5 z VR? Mislim, da je cena v BOF 170€. A bi ta, v primerjavi s Fuji F30, bil zanimiv zaradi VR? Lp J
 0   

Aleksander @discom 20. Maj 2007, 22:34

Nikonov L5 po mojem ni preveč dobra izbira.... no

Sicer 5x optični zum (38 - 190mm) ,uporablja 2xAA baterije in ponekod pohvalijo še bliskavico in pa VR (vibration reduction).Za omeniti bi bilo še da ima dve stopnje odstranjevanja rdečih oči (najprej z bliskavico in potem še s programom v samem fotoaparatu),kar daje dobre rezultate.Potem se pa počasi že neha;druga plat slike: zelo počasen,povprečna kvaliteta slike.Predvsem na račun avto ISO,ki dostikrat sam "preveč" dvigne vrednost.Tezultati so včasih temu primerni.Ročnih nastavitev ISO namreč nima.
Ker nima AF assist lamp,ima tudi težave pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih.
Kot zajema objektiva tokrat ne bomo posebej grajali....... grin

Če kdo še ni prepričan,so spodaj še linki do testov,ki povedo še kaj več ,tudi z nekaterimi slikami.
(razen pri photographyblog testu,nikjer ni bil "recommended" in še kar "dober" pri megapixel.net)
Seveda pa ga tudi kaj pohvalijo.Testi:

http://reviews.cnet.com/digital-cameras/nikon-coolpix-l5/4505-6501_7-32059810.html

http://www.dcresource.com/reviews/nikon/coolpix_l5-review/

http://www.imaging-resource.com/PRODS/CPL5/CPL5A.HTM

http://techgage.com/article/nikon_coolpix_l5_72mp_digital_camera/

http://www.photographyblog.com/reviews_nikon_coolpix_l5.php

http://www.megapixel.net/reviews/nikon-l5/l5-gen.php


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

janezek @janezek 21. Maj 2007, 07:53

discom je napisal/a:
Dolenc,če boš poslušal Janezka,ne rabiš zapravljati cca 200 € (+ oprema) za digitalnega kompakta.Take z gumbom on/off,gumbom za zum in sprožilcem dobiš že za manj kot 100 €......... devilish

Točno tako. Če še znam brati (na fotografijo se očitno ne spoznam), je Dolenc napisal, da želi aparat za amatersko uporabo.

discom je napisal/a:
Janezku očitno ni tako pomemben (ali pa ga ne zna uporabljati).
Mogoče pa samo ne slika veliko v slabših svetlobnih pogojih,ali pa ne uporablja fotoaparata v zaprtih prostorih in mu je vseeno za mnogo slik z red eye efektom,ki bi se jim mogoče lahko izognil.

O mojem poznavanju visokih ISO tukaj ne bi razpredal. Očitno sem tako butast, da se pri 3000+ filmih večinoma 800 ISO (tudi 400 in 3200, vse tja do 100.000, ja, 100.000), nisem nič naučil. Pri digitalu posnetkov ne štejem več.
Glede ostalega pa:
Če še znam brati (na fotografijo se očitno ne spoznam), je Dolenc napisal, da želi aparat za amatersko uporabo.

discom je napisal/a:
Če hočeš nekaj več "iztisniti" iz kompakta,so potrebne tudi ročne nastavitve.

Mogoče lahko iztisneš zraven še malo majoneze Rofl
Pa še to:
Če še znam brati (na fotografijo se očitno ne spoznam), je Dolenc napisal, da želi aparat za amatersko uporabo.

discom je napisal/a:
Janezek,slabo si opazil.Pomembno je več faktorjev(šum,kot zajema,kvaliteta objektiva,avtonomija baterije,ročne nastavitve,kvaliteta zaslona,stabilizator slike,red eye reduction,dober macro,dobra bliskavica......)

U, a mi lahko za 200 EUR zrihtaš aparat, ki bo imel vse te lastnosti na nivoju?
In ki jih bom kot neznalec in amater še s pridom uporabljal?

discom je napisal/a:
Že izjava,da kot zajema objektiva ni pomemben lahko pove dovolj..... upset

Res bi rad videl en praktičen primer (in ne pipetkarski test), kjer se bo videla očitna razlika med 35mm in 38mm.
BTW, a si že kdaj testiral, če je 35mm res 35mm?

discom je napisal/a:
Če bi vedel kaj je zaprta zaslonka,velika globinska ostrina in druge tehnične podrobnosti ,

Pri kompaktih pozabi na impresvno majhno globinsko ostrino. (Mogoče pri ultrazoomih pri najsdaljših goriščnicah in najkrajših razdaljah.) Če jo pa ti znaš iztisniti, se pa toplo priporočam za nasvet.

discom je napisal/a:
zato forum tudi je - za pomoč.

Lahko pa tudi za pljuvanje po nekom, ki bi res rad pomagal pri izbiri aparata za AMATERSKO uporabo in ne pri nepotrebnem trošenju denarja.
Kajti razlika med kompaktom za 150 EUR in tistem za 350 EUR je cenovno več kot dvokratna, v uporabnosti pa mogoče dva procenta.
Večina folka uporablja kompakte za priložnostno fotografiranje in se ne sekira, če nima ISO 1600, 35mm namesto 38mm, še za stabilizacijo jim je malo mar. Ne sekirajo se niti zaradi rdečih oči. Pravzaprav niti ne opazijo razlike med fotko s flešem v prostoru pri 100 ISO in tisto brez fleša pri 1600. Kaj je to WB, DOF, Slow Sync in ostale čirečare, jih pa še manj zanima.
Če ne verjameš, vprašaj koga, ki dela v minilabu. ta ti bi povedal, s čim so vse ljudje zadovoljni in kakšne fotke dajo v razvijanje.
Kompakta imamo za beleženje dogodkov. Za resno delo se pa že splača pogledati po kakem rabljenem DSRJ-ju, katerih cane komaj še presegajo cene novih ultrafensi kompaktov.
Za dobro fotko je pa potreben fotgraf z idejo in vizijo in seveda s tehničnim predznanjem. Aparat je še najmanj pomemben. Spet govorim o amaterski fotografiji.
Res pa je, da zaradi fotografskih tehnofilov, ki po možnosti pišejo še recenzije, živi fotografska industrija.
Pa saj niti večina kupcev vstiopnih DSLR-jev ne uporablja drugega kot popolne avtomatike.

P.S.: Naj citiram še enega ultrauspešnega poslovneža, ki je začel iz nič, danes je pa eden najbogatejših Slovencev: 'Tudi z leseno samokolnico se da marsikaj narediti.'

Discom, boš tudi zanj trdil, da serje klamfe?
 0   

Aleksander @discom 21. Maj 2007, 22:38

Ja ,tega sem se bal - odzivov,ki ne koristijo nikomur (še najmanj pa tistemu ,ki sprašuje kaj naj kupi)
Toda velja rek: če mački stopiš na rep ......


@Janezek,tebi kot strokovnjaku,ki toliko uporablja višji ISO,je jasno da je uporaben.Tudi pri kompaktu.Ni treba poznati ročnih nastavitev,toda če vidiš da je slika pretemna ali ima bliskavica premajhen domet ali želiš manj streseno sliko ali.....dvigneš vrednost ISO.Ne boš verjel ,tudi pri kompaktu pomaga.Res pa je da ni tako kvaliteten rezultat kot pri DSLR.

Toda kot si sam večkrat omenil:

janezek je napisal/a:
....je Dolenc napisal, da želi aparat za amatersko uporabo.)


Za tako uporabo (amatersko) pa je tudi manj kvaliteten višji ISO dobrodošel.janezek je napisal/a:
Res bi rad videl en praktičen primer (in ne pipetkarski test), kjer se bo videla očitna razlika med 35mm in 38mm.
BTW, a si že kdaj testiral, če je 35mm res 35mm?Tebi,ki lahko menjaš objektive,ti kot zajema ne dela probleme.Pri kompaktu pa je važno (vsaj še komu razen mene),da lahko čim več zajameš v objektiv.Kot sem rekel,kompakte uporabljamo za slikanje pretežno iz bližine.In vedno ne moreš stopiti koraka nazaj.

In BTW nisem ravno testiral,če je 35mm res 35mm.Sem pa videl očitno razliko med npr 35mm (ali 28mm) in 38mm.Dolenc je res napisal,da rabi fotoaparat za amatersko rabo,toda to ne pomeni,da naj kupi prvi "krš",ki mu pride pod roke (tudi če ne rabi ročnih nastavitev,ali pa jih ne bo nikoli uporabljal.Zato je bil tudi eden izmed nasvetov Canon A serije,ki spada v ta cenovni rang (ki ga je omenjal Dolenc).

V nasprotnem primeru naj kupi, kot sem napisal ,"trotelziher" kompakta za cca 50 do 70 €,pa bo.

Toda (najbrž) ni samo moje mnenje,da rezultati pri 100€ ali 350€ vrednem fotoaparatu ne bi bili ravno enaki.Pa čeprav se dostikrat kupuje ime firme fotoaparata in ne vedno samo kvaliteta (žal).Ne bom se spuščal v vse tvoje "argumentirane" podrobnosti ,sarkazem in majonezo,toda tvoja trditev:


janezek je napisal/a:
Če še znam brati (na fotografijo se očitno ne spoznam),...Nisem strokovnjak,da bi ocenjeval tvoje poznavanje fotografije,toda branje ti včasih dela malo težav (ali pa vsaj ne razumeš vsega napisanega):


Da malo obnovimo temo:

janezek je napisal/a:
P.S.: Sem opazil, da je daleč najbolj pomemben argument pri nakupu digitalca ravno šum pri visokih ISO.
Zanimivo...


discom je napisal/a:
Janezek,slabo si opazil.Pomembno je več faktorjev(šum,kot zajema,kvaliteta objektiva,avtonomija baterije,ročne nastavitve,kvaliteta zaslona,stabilizator slike,red eye reduction,dober macro,dobra bliskavica......)


janezek je napisal/a:
U, a mi lahko za 200 EUR zrihtaš aparat, ki bo imel vse te lastnosti na nivoju?Ne vem,kje si prebral,da lahko za 200 € dobiš vse našteto...govora je bilo samo o tem kaj je (vsaj meni) važno pri fotoaparatu.In to je tudi napisano - in nič drugega.


Tudi za poznavanje ISO,si vzel samo delček iz mojega konteksta,saj nisem napisal direktno,da ga ne znaš uporabljati:

discom je napisal/a:
Janezku očitno ni tako pomemben (ali pa ga ne zna uporabljati).
Mogoče pa samo ne slika veliko v slabših svetlobnih pogojih,ali pa ne uporablja fotoaparata v zaprtih prostorih in mu je vseeno za mnogo slik z red eye efektom,ki bi se jim mogoče lahko izognil.
janezek je napisal/a:
Kompakta imamo za beleženje dogodkov....


To je res,še bolj pa smo veseli če so to uspele,ostre,svetle,nestresene slike,in po možnosti brez rdečih oči.

Ker pa Janezek uporablja DSLR,nima teh problemov in verjetno uporablja PS za popravke.Kar pa ni običajno v navadi amaterjev in rezultat so lahko slabo zabeleženi dogodki in spomini.
janezek je napisal/a:
Večina folka uporablja kompakte za priložnostno fotografiranje in se ne sekira, če nima ISO 1600, 35mm namesto 38mm, še za stabilizacijo jim je malo mar. Ne sekirajo se niti zaradi rdečih oči....Verjetno je tudi res,da vsi pač ne uporabljajo ročnih nastavitev,ki jih imajo na voljo in jim niso pomembne.Toda to ne pomeni,da to velja za vse.Kot tudi ne pomeni da nikomur ni pomemben kot,ISO in stabilizacija slike (pa še kaj).Kar nekaj članov bi sigurno vsaj za stabilizacijo slike lahko to potrdilo.Nekdo se pač bolj posveti fotografiranju in hoče narediti boljše rezultate.Saj ljudje smo si pač različni,toda to ni nič slabega.


janezek je napisal/a:
P.S.: Naj citiram še enega ultrauspešnega poslovneža, ki je začel iz nič, danes je pa eden najbogatejših Slovencev: 'Tudi z leseno samokolnico se da marsikaj narediti.'


Ne vem za katerega poslovneža gre,kar niti ni važno.
Mogoče pa lahko Dolencu potem predlagaš,da si kupi lesenega digitalca,ker se da nabrž tudi z njim marsikaj narediti.janezek je napisal/a:
Discom, boš tudi zanj trdil, da serje klamfe?


Tudi zate nisem rekel da serješ klamfe........toda to si najbrž že sam opazil,saj kot praviš:

janezek je napisal/a:
Če še znam brati (na fotografijo se očitno ne spoznam),...thumbsup


P.S: se oproščam za smetenje,sem se samo odzval na pripombe in nimam namena nadaljevati razprave. Kar se mene tiče si lahko zmagovalec "besednega dvoboja".Pa brez zamere.
Raje res pomagajmo novemu članu pri nakupu.


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

janezek @janezek 22. Maj 2007, 07:10

Uf, vsa čast marketigu, kaj naredi.

Mogoče samo nisem bil dovolj jasen pri tistih dveh procentih razlike.
Ja, pri dveh procentih posnetkov (gobvorim o splošni, amaterski rabi) rabiš vse te tvoje nastavitve, 10% več širokega kota, IS in kajjazvemkajše...
Pri zilijonih posnetkov se bo pa malokdo sekiral, če tistih dveh procentov posnetkov ne bo imel ali pa bodo neuporabni. Mogoče prvi hip, ko ti posnetek uide. Čez en mesec se še spomnil ne boš, kaj (ni)si slikal, čez dve leti verjetno ne boš našel niti cedeja/devedeja s posnetki...

Tudi meni se ne da več argumentirati, ker sem vse že povedal.
Za začetek bi ti lahko prebral moje argumente.
Predvsem tistega, da tudi sam uporabljam cenenega kompakta, s katerim pa (vsaj po odzivu znancev) znam naresti zelo všečne fotke, tudi v slabih pogojih.
Če veš, kaj delaš, se da marsikaj. Če pa ne veš in nimaš niti želje (ko npr. vidiš 100 in več strani debel priročnik), ti pa številne nastavitve prav nič ne pomagajo.

Sicer sem pa že navajen velikih teoretikov. Meni je žal za začetnike, ker jih vsa ta tehnika in prepucavanje z nasveti le zmede. Včasih smo šli v trgovino, kupili aparat in fotkali. Pa smo marsikaj dobrega naredili, tudi marsikaj zamudili. Čez leta ne se zamujenih posnetkov niti slučajno ne spomniš več, dobri ti pa visijo na steni.

Amen.
 0   

mitja dolenc @dolenc 23. Maj 2007, 14:50

najlepša hvala za nasvete in odgovore, ki so privedli k nakupu canona A560. Tema se lahko zaklene!

LP

D


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati