0   

jure @havana 29. Maj 2007, 18:38

Pozdravljeni,
sem v dvomih oz. nevem se odločiti za nakup enaga izmed teh treh fotoaparatov.
Kaj menite vi? Prosim vas za predloge oz. vaša mnenja, ki se tičejo prednosti in slabosti teh treh fotoaparatov.

Lep pozdrav!
 0   

Darko @dparadiz 30. Maj 2007, 22:10

Poglej še k Panasonic LUMIX FZ 50.
Verjetno bo še najboljša izbira. Sam sem isto bil v dvomih med temi fotiči, najbolje se je pa na test (mojem) obnesel LUMIX. Seveda sem sedaj lastnik tega fotoaparata. Po cca 300 posnetkih lahko rečem le, da je špica
 0   

Darko @dparadiz 30. Maj 2007, 22:12

Aja, pa še cena v Comshopu z torbico in dodatno kartico 2GB = 539,99 € thumbsup
 0   

Matej Ružič @mat 31. Maj 2007, 08:44

Hja težko je rečt ker gre za zelo različne aparate. Nekak v isti razred pašeta H9 in SP 550, k njima pa lahko prištejemo še Canon S3/s5, Panasonic FZ8 in verjetno tudi Fuji s6500.

Med temi bi jaz osebno izbral Fujija ki ponuja nesporno najbolj kvalitetne slike, še posebej pri visokih ISO vrednostih. Je pa res da ima med omenjenimi najmanj "zooma", nima stabilizatorja slike ter je največji in najtežji.

Če bi izbiral le med Sony-jem in Olympusom bi, po do sedaj prebranem in videnem, zagotovo kupil slednjega, saj Sony-ja prekaša v prav vseh elementih (mogoče je edino malenkost počasnejši, kar pa po mojem ni relevantno). Če je pa že želja po Sony-ju pa definitivno prejšnji model H5 ali H2.

Fuji s9600 ter Panasonic FZ50 predstavljata višji razred in sta tudi veliko večja in težja od ostalih naštetih (razen Fujija s6500), vendar tudi ponujata veliko več. Kateri pa bi bil tebi bolj všeč pa se moraš sam odločit, najbolje ob primerjavi v živo.

Torej najprej moraš povedat kaj od aparata pričakuješ: naj bo bolj kompakten ali je lahko tudi velik-pri čemer ga boš vedno moral imet s sabo v posebni torbici ker drugam verjetno ne bo pasal; za kaj ga misliš uporabljat in kakšne so finančne omejitve; kakšno je tvojke znanje o fotografiji in ali si že kaj razmišljaj o DSLR-ih (to vprašam leza to ker se meni osebno zdi 550€ za kompakta veliko denarja, še posebej ker za to dobiš tudi že DSLR z objektivom-je pa sigurno stvar osebnega prepričanja in če se ne želiš poglabljat v fotografijo je absolutno boljša izbira kompakt).

Lp Mat
 0   

jure @havana 31. Maj 2007, 17:18

Za posredovane odgovore se vama najlepše zahvaljujem.

Hm... mene sploh ne moti če je res mal večji pa ga bom morel nositi v torbici, tako da me velikost ne moti kaj preveč. Glede poglabljanja v fotorafijo pa me to full mika, zmeraj ko imam čas in priliko iščem motive in razmišljam kaj bi lahko lepo zgledalo na fotografiji,... rab bi bil na nek način ustvarjalen pri fotografiji.

Glede DSLR aparata pa nevem, saj body kupim za ta denar, a nebi pa še red vlagal dosti denarja za objektiv. Pred kratkim sem bral v nekam članku, zdaj se ne spomnim točno v kateri reviji, kjer so primerjali kompaktni aparat dražjega ranga in DSLR aparat z tem lahko bi temu rekel "običnim" objektivom in je bila pri fotografiji DSLR-a potrebna računalniška obdelava glede ostrine fotografije.

Lepo pozdravljeni!
 0   

Matej Ružič @mat 1. Jun 2007, 10:35

Glede velikosti in teže je potrebno obvezno vse aparate pred nakupom vzet v roke, saj je to zelo subjektivno.

Zakaj sem predlagal DSLR? Lahko povem samo svojo izkušnjo: lani sem bil namreč v isti situaciji kot ti, ko me je začela zanimat fotografija. Ker pa seveda nisem vedel, kako resno me bo ta hobi zagrabil, sem si za začetek kupil fuji s5600, in sicer iz treh razlogov: 1. Fuji je meni bolj všeč od npr. Panasonica, Sony-ja in Canona. 2. Ta fuji mi je daleč najbolje sedel v roke. 3. in ta je najpomambnejša, bil je najcenejši v primerjavi s konkurenco, saj sem takrat za novega dal 250€.

Cena mi je bila zelo pomembna prav zato ker nisem vedel, kolk se bom potopil v fotografijo in nisem hotel dat 400€ za aprat, ki ga potem ne bi do konca izrabil. V tem času, ko slikam s tem aparatom, sem sem še veliko naučil in sedaj vem, kaj pri njem pogrešam, to pa je predvsem večjo hitrost (čeprav ni počasen), močnejšo (zunanjo) bliskavico in pa uporabne visoke ISO vrednosti, ker večinoma slikam v prostorih. Seveda pa vsega tega danes ne bi vedel, če se ne bi na tem sparatu tega naučil in zato sem rekel, da jaz danes za kompakta ne bi dal toliko denarja, še posebej ker v nemških internetnih trgovinah dobiš osnovne DSLR kit pakete od 400€ naprej. Je pa res, da dodatna oprema (predvsem objektivi) potem še kar nekaj stane, koliko pa si mora vsak sam postaviti meje.

Tako da, če se mogoče najdeš kje v mojem opisu, bi ti jaz predlaga da kupiš kaj ne predragega, Fuji s6500 npr. dobiš po internetu že od 260€ naprej, tudi kak Panasonic FZ8 je tam okoli 300€, prav tako Sony H5, in boš potem videl, kam te bo vse skupaj naprej peljalo.

No tko mal na dolgo ampak upam da vseeno vsaj približno razumljivo. biggrin

Lp Mat
 0   

Matej Ružič @mat 1. Jun 2007, 10:46

Kar se pa računalniške obdelave DSLR fotografij tiče pa tole: največja prednost DSLR-a (poleg kvalitete) je prav to. da fotografu omogoča prostor za manevriranje. To pomeni, da lahko slikaš v neobdelanem, surovem RAW formatu in pozneje slike popolnoma sam po želji obdelaš na računalniku, lahko pa si že v aparatu nastaviš vse parametre, kot so kontrast, nasičenost barv , ostrina in ostalo, tako da bodo slike takoj "iz kamere" všečne in ne bo potrebna nadaljnja obdelava z računalnikom.

LP Mat
 0   

jure @havana 1. Jun 2007, 16:46

Mat, najlepša ti hvala. Res sem se našel v tvojem opisu. Bom mal pobrskal po nemških internetnih trgovinah, pa tud mal na bolhi pa se bom odločil.

V glavnem, najlepša ti hvala še enkrat.


Lep pozdrav!
 0   

Marko @markk 1. Jun 2007, 18:32

Nič ni narobe če začneš s kompaktom. Vprašanje je le, kako hitro boš napredoval. Če boš kompakta "prerastel" v roku par mesecev, raje takoj kupi DSLR. Vse odvisno od tega, kolko si zagnan. thumbsup
 0   

robi @robim 3. Jun 2007, 06:10

Pozdravleni

Da ne načenjam nove teme bom kar tu prosil, če mi lahko na mail ( robim@mail386.com ) kdo od lastnikov fuji-ja s9600 pošlje kakšno svojo sliko (motiv ni važen). Gre se mi za to, da vidim kako izgledajo slike na računalniku, ker sem že večkrat bral da iz tega aparata slike niso lepe na računalniku ampak so samo za tiskanje oz. razvjanje.
Sem namreč tik pred nakupom tega aparat in me to zelo zanima.

Za vse informacije in morebitne poslane slike se lepo zahvaljujem

Lp
 0   

Jaka @fotojack 4. Jun 2007, 17:37

lp. mata bi uprašou, kateri od tega treh ki jih je naštel, da bi bili dobri za začetnike, se pravi Fuji s6500, Panasonic FZ8, Sony H5 je najboljši? predvsem si želim kakovostne slike, stabilizator slike, dokaj velik zoom, veliko opcij za slikanje, in pa tudi po možnosti aparata za nadgradno(kontakt za zunanjo bliskavico, in podobno)... velikost ni problem. cena do 450€. lahko predlaga kdorkoli drug tudi kateri drugi aparat. zanima me še, kaj si misliš o Canonovem PowerShotu S5 IS...kolikor sem bral se mi zdi dokj vredu za majhno ceno?... hvala za odgovor.
 0   

Marko @markk 4. Jun 2007, 17:42

Fuji s6500fd, absolutno. Za to kar ti zahtevaš. Nima stabilizatorja, ma pa uporabne visoke isote, kar pri drugih kompaktih lahko samo sanjaš - zaradi tega popolnoma nadomestiš manjko IS-ja.

S5 je praktično enak S3, le hotshoe ima. Tisti dodatni megapiksli pa mu kvečjemu škodijo.

Dobro si skrčil izbiro, zelo pametno. Fuji 6500, FZ8 in H5. Če bi rad čim boljše slike in čim večji nadzor, kao-slr, potem Fuji. Če bi rad bolj P&S (trotl) varjanto, izberi enega - H9 ali FZ8. Falil ne boš.

Lahko pa sežeš tudi po Canonu S3, ampak potem boš še eden od miljon dolgočasnih kenonašev - enako kot so dolgočasni lastniki P206, Cliota in Puntota laugh
 0   

Jaka @fotojack 4. Jun 2007, 17:50

aha--- se pravi da kljub temu, da fuji nima stabilizatorja, dela enako jasne slike kot ostala dva?
 0   

Jaka @fotojack 4. Jun 2007, 17:52

recimo, koliko se pozna na sliki če bi se mi med slikanjem malce zatresla roka. kateri od teh bi naredil najbolšo sliko...?
 0   

Marko @markk 4. Jun 2007, 18:06

Odvisno od pogojev. Na nizkem ISO-tu gotovo tisti, ki ima IS.
Ampak verjemi, tudi brez IS.ja se da shajat. biggrin
 0   

Jaka @fotojack 4. Jun 2007, 18:35

nisem povsem prepričan da vem kaj pomeni nizki in visoki iso...bi mi lahko to malo bolje razložil?
 0   

Marko @markk 4. Jun 2007, 18:42

občutljivost "filma"

Večja številka ISO, hitrejše čase zaslonke omogoča. Hitrejši čas zaslonke = manj stresena slika. Nekako kompenzira IS.
Višji ISO = lažje slikanje in predvsem boljše slike v temnejših prostorih (hiša, stanovanje, koncert...).

Pri visokih ISO nastavitvah je vedno problem šum na sliki (tiste grde pikice), posebej pri kompaktih. Nekateri kompakti imajo karkoli višjega od 200 neuporabno, večina jih postane neuporabna pri 400 ISO in več. Fuji je tukaj rekorder, saj ima najboljšo ISO kvaliteto od vseh kompaktov.

Če boš slikal samo zunaj, na dnevni svetlobi, pa ISO sploh ni pomemben!
 0   

Jaka @fotojack 4. Jun 2007, 19:56

no mogoče nisem omenil... slikal bi predvsem naravo, in malo za družinsko uporabo. ker sem nekje prebral, da je fuji 6500 za družinsko uporabo. to kaj spremeni tvojo trditev, kateri foto je zame najboljši? smile
 0   

Marko @markk 4. Jun 2007, 19:58

Ma še vedno fuji biggrin
 0   

Matej Ružič @mat 5. Jun 2007, 09:51

Živjo.

Za začetnika je dober vsak, kateri bo pa zate najboljši pa moraš sam ugotoviti, in to najbolje tako, da greš v trgovino in vse tri sprobaš.

Sam sem na isti strani kot markk, torej bi vzel fujija. Njegovi plusi so najboljša kvaliteta slike med kompakti (z izjemo Sony R1), dobri visoki ISO-ti za slikanje v prostorih, ročno zumiranje pa širokokotni objektiv, kar je super za slikat pokrajine, arhitekturo in slikanje v prostorih (spraviš več na sliko). Ima pa seveda tudi slabosti, kot so velikost in teža, nima stabilizatorja slike...

Če hočeš priklopit zunanjo bliskavico pa moraš poseči razred višje, po fujiju s9600, Sony R1 ali Panasonic FZ50 ali pa seveda po novem canonu S5IS. Drugače pa obstajajo tudi variante z raznimi "slave" bliskavicami, npr. od firme Metz.

Kar se pa tiče stabilizatorja, je pa to seveda zelo koristna zadeva, če jo imaš. Če bo slika stresena ali ne, je odvisno od tega kako mirno si sposoben držati aparat (če boš slikal z iztegnjenimi rokami in pri tem gledal na lcd-zaslon ti tudi najboljši stabilizator ne bo pomagal, če pa slikaš z aparatom na obrazu pa je to že druga pesem) in koliko svetlobe imaš na razpolago. Staro pravilo pravi da mora biti čas osvetlitve pri npr. goriščni razdalji 100mm vsaj 1/100 sekunde, da slika ne bo stresena (pri 50mm je to 1/50s, pri 300mm je to 1/300s in tako naprej).

Stabilizator namreč poskuša "odpraviti" tresenje roko, tako ti lahko pomaga, da boš na primer pri 300mm slikal le z 1/150s, če bo tako dolg čas osvetlitve potreben, ker bi bila slika sicer pretemna. VENDAR ti stabilizator slike prinese največ pri fotografiranju mirujočih modelov. Tako ti na primer ne bo pomagal pri slikanju npr. rokometa v dvorani, temveč boš tam moral zvišati že omenjeni ISO, kjer pa trenutno najbolj blesti Fuji.

Se opravuičujem če sem malo zašel. biggrin

V glavnem, imaš ljudi, ki prisegajo na Panasonic, Canon, Sony, Olympus in Fuji in vsak je za začetek dober, saj ti bo pomagal, da se boš, če boš hotel, naučil kaj več o fotografiji in tako boš tudi izvedel, kaj si od aparata želiš in kaj morebiti pogrešaš.

Tako ti še enkrat priporočam, da vsak aparat najprej vzameš v roke, saj bo odločitev nato že veliko lažja, predlagal bi ti pa tudi to, da če se boš mogoče odločil za Canona ali Sony-ja, da kupiš prejšnje modele, to so Canon S3IS in Sony H5, ki še niso toliko obremenjeni z ogromnim številom pikslov, ki zgolj škodijo, poleg tega pa so ti modeli tudi občutno cenejši.

Lp Mat


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati