0   

Tomo @vtomo 9. Jun 2007, 18:26

Lep pozdrav

Mam en problem upset
Pred kratkim sem prešaltal na digitalca, in zdaj kolikor razumem morem skalibrirat monitor da bojo slike vredu. Zanima pa me če bi se dalo komu proti nekemu plačilu oglasit k meni v študenta na pir in skalibrirat monitor devilish

Sem pa v Kranju...

Uživajte...
 0   

rastislav avsenik @stapler 10. Jun 2007, 07:44

tole je mimo logike
devilish
če govoriš o monitorju na računalniku, moraš tako ali tako imeti optimalne nastavitve - digitalc gor ali dol - ki so odvisne predvsem od kvalitete grafične kartice in seveda monitorja (običajno ti winsi ponudijo optimalno resolucijo, ki jo pa seveda lahko spreminjaš)
seveda pa je možno, da govorim o stvareh o katerih nimam pojma in sem izpadel butelj.
včasih me kaj zanima!
 0   

andyz @andyz 10. Jun 2007, 08:18

Verjetno je mišljena barvna kalibracija oz nastavitev za najbolj veren prikaz barv.
Če imaš instaliran PS, ja v nadzorni plošči funkcija Adobe gamma, ki je za to zadevo kar primerna.
 0   

Tomo @vtomo 10. Jun 2007, 10:23

Ja samo npr kak naj jst vem da mam prave barve naštimane??

Ker je folk že govoro da je pri njemu npr vredu, ko pa je nekdo drug odpro isto sliko je bla npr preveč modra... Vem da pa da imajo ljudje nek kalibrator ki ga položiš preko ekrana in pol on čara... (Sej vem nimam pojma-se pa učim smile )

Sm mislo če je kdo Iz Kranja pa da bi se mu dalo...
 0   

Tomo @vtomo 24. Jun 2007, 23:30

Kak pol noben zaineteresiran????

Mi gre kr na jok ko vidim da slika na papirju ni ista ko na ekranu..... stars

Adobe gamma sm probal pa zgleda ne pomaga, ste se že kr neki pogovarjali tu o kalibraciji ampak po večini linki niso več uporabni (page not found varianta)...

Kurc tak je to če se spustiš v digitalne vode, kr naenkrat tema pred foke cool

No če se bo kdo našo biere
 0   

iztok @izo 24. Jun 2007, 23:47

prvo, kar moraš vedet je, da skalibriran monitor še ne zagotavlja takih barv, ki jih dobiš potem na fotkah ven z tiskalnikom ipd. to vse preveč ljudi misli, da bo problemov samo s kalibratorjem za monitor konec. je osnova, ponavadi tudi precej bolj usklejene barve dobiš, še zdaleč pa ni to končna rešitev. če bi res hotel uskladit barve, potem treba še barve na printerju skalibrirat, seveda spet z podobno zadevo kot za monitor, vendar ta stane malce več..
v glavnem, vsak ki se malce bolj resno ukvarja z barvami, je skoraj nuja, da ima vsaj skalibriran monitor, in to z kalibratorjem, po občutku ne gre, ker oko zelo različno percepira barve, odvisno tudi od temperature svetlobe itd..
drugo, kalibracija monitorja se mora ponavljat, zato je najboljš met kalibrator kar doma. lcd-ji so ciser bolj stabilni glede tega (kolkr vem) in ni treba tako pogosto ponavljat kalibracije, crt-je pa je baje potrebno celo na 2-3 tedna.
barvno upravljanje je pač taka zadeva, da ko že misliš, da kaj veš, oz. da ti je jasno, se hitro izkaže kontra in sploh ni nujno, da praksa in teorija sodelujeta (vsaj po mojih izkušnjah).
 0   

Tomo @vtomo 25. Jun 2007, 00:24

Zaenkrat še itak nimam printerja, tak da morem it v svoj foto studio pa da vidim kaj mi bojo povedali... Pa ni mi še jasno, v Photoshopu uporabljam barvi prostor Adobe RGB1998 na fotoaparatu pa sRGB, v navodilih pa piše da naj prestavim na RGB samo če mislim fotke močno obdelovat, kar pa ne mislim, in ne vem kaj bi...(seveda pa kaj je močno obdelovanje?...)

Sicer pa hvala za odgovor...

 0   

iztok @izo 25. Jun 2007, 00:34

če nimaš na fotiča nastavljeno v adobe RGB (pr jpeg fotkanju), ti potem obdelava v adobergb v ps-juj čist nič ne pomaga, samo to nardi, da boš videl sprane barve, če odpreš fotko v programih, ki ne pozna adobe rgb prostora (in ti so v večini).
baj d mimo, za "močno" obdelovanje je jpeg bolj šfoh osnova, je bolj prej v raw/tiff obdelovat in končni izdelek shranit kot jpeg, če ga že rabiš (pri tem se barvna globina seveda spremeni iz 16 v 8bit, kar se pozna na odtenkih, recimo "štenge" na nebu itd..)
v glavnem, ti kr skalibriraj monitor, če pa ima lab še svoj profil mašine, si ga dol potegni, če lahk, in ga naloži v ps. s tem naj bi vsaj v teoriji moral na fotki dobit vsaj približno to, kar vidiš na monitorju.
 0   

Tomo @vtomo 25. Jun 2007, 00:57

Aja ***, zato mi drugo sliko kaže če gledam v ps al pa npr v windows picture...
Torej je najbolše da nastavim na fotoaparat adobeRGB, ne glede na to al slikam v jpeg al raw...?
Full se bo treba še naučit....


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati