0   

simon @thrall 25. Jun 2007, 12:25

Sanja se mi ne o digitalni fotografiji oz. sem začetnik, pa se vseeno ne bi rad nasral v trgovini, saj si jutri nameravam kupiti dig. fotoaparat. Kupujem torej cenovno verjetno med najcenejšimi izdelki, pa me zanima katerega od teh aparatov bi se najbolj splačalo kupit, kaj moram paziti pri nabavi oz. če še vi poznate kakšnega boljšega za to ceno. In če sploh so razlike pri tako "majhnem" denarju. Pa kaj je v osnovi sploh ta ISO 400 oz. 800 (ali to igra kakšno veliko vlogo) in ali se bolj splača gledati pri fotoaparatih večje megapixle ali večji optični zoom? Hvala za info.

Sam torej oklevam med temi izdelki:

http://www.jae.si/article.aspx?docid=17607

http://www.jae.si/article.aspx?docid=17855

http://www.jae.si/article.aspx?docid=17907

PS: če kdo morda ve za kakšen dober vodič za newbije, se priporočam. Hvala! thumbsup
 0   

Martin Peca @mPECA 25. Jun 2007, 12:42

manj megapixlov...
več optičnega zooma!


iso pomeni občutljivost samega senzorja... v slabših svetlobnih pogojih pride višji (800) včasih prav... sicer pa ponavadi pade kvaliteta fotke z višanjem ISOta... smile
 0   

Aleksander @discom 25. Jun 2007, 14:40

Thrall,fotoaparatov v tem rangu (cca 150 € z opremo) je kar nekaj.Vsak od tvojih naštetih (in še drugi) bodo ob dobrih svetlobnih pogojih delali solidne fotke.Težave se pojavijo,ko ni dovolj sončne svetlobe,ko se delajo fotografije pri močnih kontrastih,slikanje pri slabši svetlobi.
In zato ponavadi drži rek: malo denarja malo muzike.Omenjeni fotoaparati imajo "slabše" objektive in senzorje,cenovnemu razredu primerno pač.
Med predlaganimi je,po mojem,Nikon najboljša izbira.Serija 4xx pri Canonu je najnižja (tudi po kvaliteti),Olympusa pa sploh odsvetujem.
Čeprav omenjeni fotoaparati niso ravno čisto primerljivi,ker nimajo vsi 3x optični zum.

Če ti je optični zum pomembnen,bi mogoče dodal še malo "šoldov" in si za 200 € kupil Canon PowerShot A550.

http://www.ceneje.si/canon-digitalni-fotoaparat-powershot-a550-plus-sd-1gb-plus-polnilec-plus-torbica

http://www.bolha.com/oglas2220088


4x optični zum,boljši objektiv kot pri Canon 4xx seriji (in ostalih dveh omenjenih) ,ima tudi optično kukalo,povprečen LCD zaslon,nima vseh ročnih nastavitev.Kot pri večini cenejših fotoaparatih je problem z rdečimi očmi na fotkah (red eye).Z dvema AA baterijama naredi cca 550 posnetkov,kar je dober podatek.
V tem cenovnem razredu soliden fotoaparat in povsem primeren za začetnike,družinsko uporabo.

Povedati bi moral koliko ti je pomemben optični zum,velikost fotoaparata ali mogočekaj drugega.


Glede višjega megapikslov in ISO ti je že mPECA razložil.Večinoma pa v tem cenovnem razredu ni pričakovati dobre (uporabne) kvalitete nad ISO 200 (izjemoma mogoče 400).


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

simon @thrall 25. Jun 2007, 21:02

Super, hvala. Pomoje bo zame kr dost tale Nikon.
 0   

simon @thrall 3. Jul 2007, 16:35

Evo sem nabavu Nikona. Sam se mi nekak zdi, da žere mal preveč baterije. Kolega je kupu neke Sonyjeve baterije rechargeable 2100 mAh s polnilcem v red in je nasliku skor 1000 fotk in še video posnetke z enim samim, začetnim polnjenjem. Medtem ko sem js zdle pr številki 300, pa mi znova baterija teži, da bo kmal hin in da jo bo treba spet napolnat (prej sem jo že enkrat nafilu, pa še na začetku 20 ur jasno). No, js sem v kompletu dobu Nikonovo Coolpix 2000 mAh rechargeable. Je možno da je baterija tolk zanič, al da mi aparat preveč žere in da ga morm nest na servis? A je to sploh možno, da je aparat krivec? Al se morda tolk pozna razlika med firmo Sony oz. Nikon in 2100 mAh in 2000 mAh baterijam? In koliko bi po vašem mogla zdržat baterija.

Hvala za odgovore! grin
 0   

stlux @stlux 4. Jul 2007, 15:29

Baterije začnjo delat s polno paro po nekajkratnem polnenju.
Zelo verjetno je da neboš dosegel 1k skljocov sploh pa ne zdej k je nov in ga skos valaš po rokah .. upset


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati