0   

Miha Babnik @mbabnik 27. Jun 2007, 12:41

Zanima me kje razvijate digitalne fotografije, ker jaz skoraj nikjer nisem bil zadovoljen z razvitimi fotografijami. Motijo me predvsem nenatančne barve, samo ne mi govoriti o kalibraciji monitorja, ker prikazuje pravilne barve. Vedno pošiljam slike v sRGB načinu, zadnjič pa sem pri Mixiju probal izdelati slike s profilom njihovega stroja, so bile barve sicer kar O.K. samo modra je vlekla na vijolično. V FotoPlus em poslal slike v sRGB pa je nebo vleklo na vijolično modro. Opazil sem, da fotoizdelovalci uporabljajo različen papir običajno Fuji Crystal Archive, Foto Format uporablja Fuji Crystal Archive Supreme tam so bile poskane slike dobre je pa cena za fotografijo precej višja. No nazadnje sem preizkusil tudi Hofer (foto storitve), kjer pa imajo slike rjavkast odtenek (trava je rjavozelena), so pa osvetljene na Kodak Royal Gold papir, ki je sicer zelo kvaliteten in trši od Fuji Crystal Archive. S slikami narejenimi na film nimam nobenih problemov. Torej kakšne so vaše izkušnje?

Hvala in lep pozdrav,

Miha
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 27. Jun 2007, 12:49

https://www.slo-foto.net/reviews-74.html - če ti bo kaj v pomoč...
 0   

Robi @mavrica 27. Jun 2007, 15:25

Jaz nosim razvijat fotke k foto Kontrast na Jesenice http://web.mac.com/klemen_cebulj/iWeb/fotografiraj.se/fotografiraj.se.html . Fotografije so zelo kvalitetne in lepih barv. Barve so skoraj enake mojim na monitorju. Uporablja pa Fujicolor Crystal Archive Paper Supreme papir, ki mislim, da je "najnoveši" Fuji-jov papir.
Fotke na Photoshopu prej iz Adobe RGB convertiram v sRGB barvni prostor in tako fotki dodam večji barvni razpon in to se tudi pozna pri fotki na papiirju. Čeprav vseh barvnih odtenkov Adobe RGB, foto papir ne zazna, se opazi razlika in so slike bolj živih barv.

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_1025.shtml

 0   

Miha Babnik @mbabnik 27. Jun 2007, 15:59

Hvala obema. Mavrica, jaz sem enkrat poslal slike z Adobe RGB profilom razvit, pa je bil izdelek prava katastrofa, zanimivo! Je pa res da je papir Fujicolor Crystal Archive Supreme boljši. Sem se odločil da bom poslal nekaj istih fotografij v izdelavo k različnim fotostudijem pa bom videl kakšni bodo rezultati.

Lep pozdrav,

Miha
 0   

Robi @mavrica 27. Jun 2007, 20:18

Ne smeš dat Adobe RGB barve, kot profil, temveč te barve convertiraš, tako da je prikaz slike v Adobe RGB barvah (vsaj zelo blizu tega), profil pa ostane sRGB (glej si mojo povezavo, kjer Franci Müller lepo opiše te reči v Photoshopu) in mašina to zazna kot sRGB barvni profil in ne Adobe RGB, čeprav so barve razširjene v Adobe RGB barvni razpon. Vsekakor pa je potrebno sliko obdelovat v Adobe RGB barvnem prostoru, da se vidi nasičenost barv, ker v nasprotnem je lahko polomija če se jo obdela v sRGB, pa doda nasičenost in potem pretvori v Adobe RGB in convertira nazaj v sRGB, ker to barve še bolj poživi in so nenaravno močne in kakšen obraz je lahko čisto rdeč.
Lp Robi

 0   

Robert Purkart @robert_purkart 27. Jun 2007, 23:31

Iz ozkega barvnega prostora (sRGB) konvertirati v širši barvni prostor (AdobeRGB) je enako, kot bi 1 liter tekočine prelil v steklenico, ki drži 1,5 litra. Ostane ti pol litra praznine, razredčenine, ki jo konvertiranje skuša kar tako zapolniti.
Iz AdobeRGB v sRGB ja, obratno nisi ničesar pridobil.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Robi @mavrica 28. Jun 2007, 00:50

Ja, se strinjam robert_punkart. Je prišlo do napake v predzadnjem komentarju in sem pomotoma zamenjal barvne prostore. Convertiram iz Adobe RGB v sRGB barvni prostor. Sem popravil napako.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati