0   

Jernej @Jerno 7. Jul 2007, 10:36

Pozdravljeni! Sem nov na tem forumu in sem preiskal teme, ki bi lahko potencialno rešile moj problem, ampak odgovora nisem uspel najti.

Gre za sledečo zadevo.


Uporabljam sony h5. Zgoraj omenjen problem se pojavi samo pri slikah kjer je približno polovica neba/polovica zemlje.

Je to kakšna moja napaka?(pri tej sliki sem uporabljal auto nastavitve) Ali je potrebno kaj posebaj nastaviti? Ali se je potrebno s temi barvami preprosto sprijazniti, saj bodo zmeraj tam? smile

Hvala za nasvete, odgovore.....

lp, Jernej
 0   

Ime Priimek @dunda 7. Jul 2007, 12:16

Takole na hitro bi rekel, da je težava White Balance (Wcool.
Hec je v tem, da je aparat izmeril WB na polja, ki niso bila osvetljena s soncem (tam je bilo oblačno). Oblaki pa so očitno osvetljeni s soncem. Tam pa velja drugačen WB kot v oblačnem delu ...
 0   

Andrej @fotokaj 7. Jul 2007, 20:12

Ni težava v nastavitvi beline, temveč je zgoraj prikazana zadeva klasična preosvetlitev neba, zato z modre vleče na ta cyan barvni odtenek. V primeru da je v sliki zajetega več neba kot "tal", je nebo čisto normalne, modre barve. Kakšnega čudežnega recepta za boljši rezultat ni, razen gradualnega ND (neutral density) filtra ter večkratnih osvetlitev.
 0   

Jernej @Jerno 7. Jul 2007, 20:20

Hvala obema še enkrat za razlago.

lp, Jernej
 0   

Robi @mavrica 7. Jul 2007, 23:24

To je normalen pojav, ker je spodnja stran slike temnejša in je svetlomer zaradi tega bolj osvetljeval, kar je bilo za pravilno osvetlitev svetlega neba preveč in tako je prežgalo bele oblake. Pomojem je ena od rešitev, da si nabaviš polarizacijski filter (če je na H5 možna montaža?), ki bo vzel odvečno svetlobo z neba, pa še oblaki se bodo lahko lepše videli. Možnost je tudi korekcija osvetlitve na minus 1 stopnjo, ki pa bo za posledico imela temnejši spodnji del, ki ga lahko za malenkost potem v PS posvetliš. Ali pa več različnih osvetljenih fotk, ki jih potem s HD funkcijo združiš v eno "pravilno".

 0   

Ime Priimek @dunda 8. Jul 2007, 04:10

Bo držalo tudi to.
Mislim, da je oboje - prevelik dinamični razpon in tudi WB. Zato pa - najprej kupiš aparat z velikim dinamičnim razponom (recimo Canon 5D thumbsup ), fotografiraj v RAW, pravilo osvetli tisto kar želiš, da je bistveno, nato pa sliko pazljivo obdelaj.

Šele odkar sam uporabljam Whibal za uravnavanje WB sem opazil koliko težav imajo digitalni aparati s tem. Sploh, če se svetloba na isti fotografiji spreminja.
 0   

Jernej @Jerno 8. Jul 2007, 10:54

Super, če se da ta zadeva odpravit.

Ta polarizacijski filter sem našel med dodatno opremo, ampak me je potem malo zmedel opis pri njem oz. pri še enem filtru.

Mi lahko prosim svetujete katera stvar je prava?

Polarizacijski filter

Nevtralni filter gostote

Hvala

lp, Jernej
 0   

Robi @mavrica 8. Jul 2007, 11:12

Polarizacijski filter je pravi, ker omili ali odpravi svetlobne reflekse (kovina, avtomobilski lak, steklo, voda) in s tem tudi svetlobo iz neba (odvisno od kota upadle svetlobe enkrat bolj, drugič manj) ob čemer postane lahko nebo tudi azurno modre barve in oblaki izstopijo.
Nevtralni filter gostote pa je sivi filter, ki samo zapre moč upadle svetlobe skozi objektiv, da recimo cela slika ni presvetla, če zaklop in zaslonka tega ne zmoreta...
Lp Robi

 0   

Jernej @Jerno 8. Jul 2007, 11:27

mavrica. 1000x hvala za vsa pojasnila.

Lep dan želim vsem

Jernej
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 8. Jul 2007, 13:03

mavrica je napisal/a:
T....Pomojem je ena od rešitev, da si nabaviš polarizacijski filter (če je na H5 možna montaža?), ki bo vzel odvečno svetlobo z neba, pa še oblaki se bodo lahko lepše videli. ...


Mišljeno dobro, vendar malo ponesrečeno napisano.
Filter bo pobral svetlobo povsod, ne le na nebu.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Robi @mavrica 8. Jul 2007, 13:22

robert_purkart je napisal/a:
mavrica je napisal/a:
T....Pomojem je ena od rešitev, da si nabaviš polarizacijski filter (če je na H5 možna montaža?), ki bo vzel odvečno svetlobo z neba, pa še oblaki se bodo lahko lepše videli. ...


Mišljeno dobro, vendar malo ponesrečeno napisano.
Filter bo pobral svetlobo povsod, ne le na nebu.


To je res in čisto normalno, samo tam, kjer je ni veliko jo ne more enako, kot tam, kjer je (torej v tem primeru nebo). Če jo bo pa pobral malo v spodnjih delih slike (v tem primeru na travnatih površinah...) bo pa še toliko bolje, saj bodo barve bolj nasičene in ne tako blede.
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 8. Jul 2007, 13:54

Povsod ENAKO! Filter ne dela selektivno!
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Robi @mavrica 8. Jul 2007, 21:13

robert_purkart je napisal/a:
Povsod ENAKO! Filter ne dela selektivno!


Vsekakor enako, to tudi nikjer nisem omeni, da bi filter delal razliko, samo, na nebu je več svetlobe. Je pa to filter, ki odstranja reflekse in te so, kjer je več svetlobe, ne pa v temnih predelih. To ni sivi filter, tako da v temnih delih refleksov ne pobere, ker jih ni, razen "potemni" celotno sliko zaradi faktorja 2-3 blende, kar pa fotoaparat sam uravna da je "pravilno". Ga imam in večkrat uporabim, tako, da ni panike o neznanju delovanja.
 0   

Robert @Kroma 8. Jul 2007, 21:17

dunda je napisal/a:
kupiš aparat... (recimo Canon 5D thumbsup ),indian2
uporablja kompakta z auto nastavitvami, ti pa bi mu porinil v roke 5D?
Rofl
 0   

Andrej @fotokaj 8. Jul 2007, 22:27

Dejte ga nehat srat! Polarizator mu tu ne bo prav nič pomagal, tudi ni korekciji tovrstnih prizorov namenjen.
Da, Jerno, potrebuješ "nevtralni filter gostote" oz "neutral density filter", a rabiš gradualnega; tak ti potemni le svetli del (nebo) fotografije, na temnega ne vpliva. Če te zanima kako deluje, poglej na netu, brskaj pod "gradual ND filter", ponuja ga tudi (med drugimi) proizvajalec Cokin v A in P sistemu (pobrskaj po netu). Klasičen ND filter (kot je tisti v tvojem linku) ti ne bo pomagal prav nič, izključno gradualni!
In ne, to nima nobenega opravka z nastavitvijo beline, gre striktno za vprašanje (zahtevne) ekspozicije oz osvetlitve!
In da, EDINI pravi način, da se tega lotiš med fotografiranjem samim, je gradualni ND filter! Se pa da zadevo rešit tudi v "postprodukciji"; enkrat osvetliš za nebo, drugič za "tla" in kasneje v PS združiš.
Fertik, finito, vsa ostala debata je BZ ...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati