0   

sara @Kik_i 24. Jul 2007, 11:36

Živijo!

Odločila sem se za nakup novega fotoaparata, ker so mi prejšnega ukradli. LAstnica pa sem bila Nikona 4200 delal je solidne slike v vseh pogojih in sem bila z njim zadovoljna.

Že veliko sem prebrala o fotoaparatih, ki so trenutno navoljo in sem se odločila da vzamem ali Nikona L12 ali Fujifilm-a F20. Ko pa sem prišla v trgovino z namenom da bi enega kupila, se nisem mogla odločiti katerega... in tako sem morala nakup preložiti za drugi dan confused smile

In sedaj vas sprašujem za mnenje, kateri fotoaparat je boljši...
Pomenbno mi je to da dela lepe fotogarfije v vseh pogojih (v sončnih dneh, v hiši, v temi,...) L12 ima VR , F20 dela pa zelo dobre fotogarfije v temnih pogojih, sicer je le ta malo starejši model, vendar je pa na tujih straneh ocnjen bolje ima pa tudi več ročnih nastavitev. Ali je VR (stabilizator slike) res tako pomenben, da raje kupim L12?

Že v naprej hvala za nasvete biggrin

lep pozdrav

sara
 0   

Simon Koležnik @simonkoleznik 24. Jul 2007, 15:04

Pomoje sta oba modela na enakem nivoju glede kvalitete. Fuji ima pac za 2000 ISO, medtem ko ima Nikon samo 1600. Ampak sam ne uporabljam nad ISO800.

Mislim, da sta sicer tudi podjetji Fuji in Nikon v isti stavbi in v DSLR razredu uporablja Fuji Nikonov navoj za objektive. Torej nekaj imata skupnega. So pa verjetno barve tiste, ki se razlikujejo.

Jaz bi raje gledal to, kateri se hitreje prizge ali pa kateri hitreje fokusira in je pripravljen za fotkanjem v kljucnih momentih. Zdaj ce ima VR ali ga nima je pol tak en klinc, ce ti trenutek uide. Druga stvar pa je ta, da malo poglej po dpreview.com ali stevedigicams.com kateri ima za tvoje pojme lazji menu, kako so razporejene tipke ali bi SLUCAJNO zakrivala flash s prstom, ce si vajena kaksne tipicne drze aparata in najvsezadje, katera lazje spravis v zep.

Potem pa kot tretje - cena. Ce je Fuji za 60 € cenejsi, pol ga vzami ali obratno. Ker za ta denar ze dobis 2 giga kartico.

lp, simon
 0   

Aleksander @discom 25. Jul 2007, 11:46

Predvidevam,da Simon uporablja DSLR (ali pa ima Fuji-ja grin ),ker drugače bi težko dobil dobre rezultate pri ISO 800-pri kompaktih seveda. cool


Drugače pa je med omenjenima fotoaparatoma nekaj razlik.

Fuji F20 ima večji senzor (1/1.7" , Nikon L12 ima 1/2.5") in manj MP,kar se pozna pri boljši kvaliteti slike pri višjem ISO.Ni pa verjeti vsem številkam,ki jih proizvajalci "radodarno" pišejo pri fotoaparatih.Celo Fuji,ki je znan po dobrem višjem ISO ima 1600 bolj manj uporabnega,ISO 2000 pa je tako možen samo pri anty-blur funkciji.
Nikon pa ima tudi ISO 1600 samo je še bolj neuporaben.Poleg tega ISO vrednosti ni možno nastavljati,ker ga določa avtomatika in ga včasih v slabši svetlobi avtomatsko dvigne "v nebesa" - rezultat pa so velik šum,izguba detajlov in slaba kvaliteta slike.

Se pravi,če misliš veliko slikati znotraj (prireditve,zabave,rojstni dnevi....),bo Fuji bolj primeren.Dvigneš vrednost ISO in včasih sploh ne potrebuješ uporabe bliskavice.Rezultat so slike bolj naravnih barv.

LCD zaslon imata oba enako velika (2,5") toda Fuji ima precej boljšo resolucijo (153000 proti 115000)

Optični zum imata oba 3x,s tem da ima Fuji malenkost bolj ozkokotnega (36-108mm , nikon 35-105mm)
Nikon ima sicer VR (vibration reduction-optični stabilizator slike),kar je določena prednost proti Fuji-ju.Toda pri 3x optičnem zumu ne pride toliko do izraza kot pri večjih optičnih povečavah,ko se bolj pozna "tresenje" fotoaparata.Ti pa vseeno lahko skrajša čas zaklopa.

Pri makro fotografiji ima Nikon slabši podatek 15 cm (Fuji 5 cm).

Ročnih nastavitev imata oba bolj malo.Nikon ima poleg VR nekaj dodatkov,kot so:popravljanje efekta rdečih oči,kar je v redu in naknadno osvetlitev pretemih slik (imenovan d-lightning).Ki pa ni tako zelo uporaben,saj digitalno doosvetli temne dele,kar včasih pripomore tudi k slabšanju kvalitete slike.

Kar se tiče hitrosti je Nikon zeloooo počasen,predvsem pri uporabi bliskavice.Bliskavica se namreč polni tudi 7 sekund in več (odvisno od napolnjenosti baterij) in med tem časom je LCD zaslon temen. sad

Glede na uporabo baterij je (vsaj po mojem) v prednosti Nikon.
Uporablja 2x AA baterije,ki so cenejše in jih lahko zamenjaš z navadnimi,če se ti kje na potovanju ali izletu ispraznijo.Z enim polnjenjem NiMH baterij narediš cca 370 posnetkov.

Fuji uporablja Li-ion baterijo,ki zdrži z enim polnjenjem cca 300 posnetkov.
Slabost tega Fuji-ja je v tem,da moraš baterijo polniti v fotoaparatu.Torej tudi,če dokupiš dodatno baterijo rabiš še dodatni zunanji polnilnik baterij.

Noben od omenjenih tudi nima optičnega kukala s katerim lahko nekaj privarčuješ na baterijah.Čeprav pri kompaktih kukala niso ravno s 100 % poljem vidnosti,so vseeno uporabna.


Tako da bo končna odločitev težka.Odvisno za kaj nameravaš največ uporabljati fotoaparat.


Mogoče bi pogledala še za kakšnim drugi fotoaparatom.Le malo večji (in malo dražji) je Canon A560,ki bi bil po mojem mogoče boljša izbira.Odvisno koliko ti pomeni velikost (oziroma majhnost) samega fotoaparata.
Ima 7 MP ,prav tako uporablja 2x AA baterije,toda ima 4x optični zum. (35-140 mm).Več zuma (optičnega seveda) zna priti hitro prav.Soliden fotoaparat.Sicer nima vseh ročnih nastavitev in precej šuma pri visokem ISO (prav tako kot večino konkurence),a se da z njim narediti lepe fotke.Kot večina novejših fotoaparatov ima tudi on že "famozni" face detection funkcijo. nice

Pri Mixi foto imajo komplet z
1GB spominsko kartico, polnilcem z baterijami 4x 2300mAh in torbica za 242,80 €
(glej pod kompleti)

http://www.mixi.tv/katalog/product.php?product_id=1020229420

Seveda v poštev pride verjetno tudi še kakšen drug fotoaparat.


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Simon Koležnik @simonkoleznik 25. Jul 2007, 19:00

discom, posteno si to napisal. Sem mislil, da bo manj razlik med njima upset
 0   

sara @Kik_i 26. Jul 2007, 07:53

waaa... nisem pričakovala tako izčrpnih odgovorov in res hvala obema smile Zdaj bo odločitev res lažja...

Discom me je prepričal za Fuji-ja, zaradi boljšega zaslona, senzorja, makra,...
Pri nikonu mi ni všeč funkcija d-lightning. Kot je rekel vso osvetljevanje poteka digitalno... in če se pozna na kvaliteti slike... Če bom rabila kakšno osvetlitev bom to že naredila v računalniku in poskušala ohrant karseda navečjo kvaliteto slike... Enako velja za odstranjevanje rdečih oči... Enako funkcijo sem imela že v Nikonu 4200 ampak sem oči vedno popravljala v Photoshopu... je bilo bolj za ziher biggrin

Edino kar me moti pri Fuji-ju je baterija (ni AA ... kot je rekel že Discom) ampak bom že preživela, glede na to da sem imela v Nikonu 4200 tudi Li-ion baterijo in da je bila zelo slaba... confused


Ja, sem gledala tudi Canone (tudi ta model)... samo meni Canoni ne potegnejo (res je sicer, da pravijo da delajo kvalitetne slike) ... hm sam ne vem zakaj... mogoče zato ker so tako ljudski (imajo ga vsi upset biggrin ) in ker so kar zasoljeni s ceno...

in res šre enkrat hvala obema, ker sta si vzela čas in mi podala svoje mnenje smile biggrin
 0   

Aleksander @discom 26. Jul 2007, 23:44

Upam,da ne bom tepen,če slike ne bodo dobro izpadle z Fuji-jem..... confused grin


Mislim,da se ga trenutno najceneje dobi v Mixi foto.Preveri še drugje.

http://ceneje.si/fujifilm-digitalni-fotoaparat-finepix-f20

Lahko tudi naročiš po internetu in osebno prevzameš robo.
Cene v Mixi trgovini so iste kot na spletu,če kupuješ z gotovino.Drugače je manj popusta.

Seveda prej preveri,če izdelek sploh imajo na zalogi.Na žalost sem že parkrat doživel,da spletne prodajalne prodajajo (ponujajo) artikle,ki jih trenutno nimajo (čeprav piše "na zalogi") ali pa da artikel sploh ni več dobavljiv.


Obvezno dokupi zraven (vsaj) 1 GB spominsko kartico,da bo za nekaj časa mir.
(Na 1 GB kartico lahko shraniš cca 341 slik v najvišji kvaliteti)

http://ceneje.si/browse.aspx?idMain=4&idNad=30&idKat=161&slugMain=foto&urchinCode=UA-426385-2&slugNad=spominske-kartice-in-citalci&slugKat=spominske-kartice-in-citalci-xd

Rabiš še torbico,čas da napolniš Li-ion baterijo fotoaparata - in potem veselo fotkat.


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati