0   

janez @yanes 13. Avg 2007, 18:48

Lep pozdrav!

Pri včerajšnjem prebiranju starih vprašanj na forumih, sem zasledil, da naj bi se za makro fotografijo presenetljivo dobro obnesel nek tele obljektiv z makro funkcijo z dodatkom narobe obrnjenega objektiva npr. EF 50mm, 1.8 II.

To sem danes tudi hotel preiskusiti, pa mi nekako ni uspelo...mogoče si narobe razlagam. Takole je blo:

Na objektiv Sigma 70-300mm APO DG z možnostjo vklopa makro funkcije, sem spredaj s selotejpom namestil še objektiv Canon 50mm, 1.8 II, kar naj bi po besedah enega od članov na porttalu (žal ne vem katerega) dalo še dodatno povečavo. Žal s tem ni bilo nič, saj mi slike tut približno ni izostrilo. Samo nek zmazek se je videl, četudi sem poskusil ostriti ročno na obeh objektivih in podobno.

Mi lahko kdo razloži, kako je s tem!? Ali sem delal narobe, ali ta stvar ne deluje!

Že vnaprej hvala za odgovor!
 0   

Janez Šturm @jj65 13. Avg 2007, 21:22

U isus! Tole smo svoj čas delali drugače. Makro se lahko lotiš na več načinov. Najcenejši način je, da si ob 50mm objektivu, kupiš 'reverse ring/umkher ring/obračalni obroček', ki ga naviješ na filter (navoj filtra). Na drugi strani takšnega obročka je bajonet, ki ga priviješ na ohišje. Vse delaš ročno (tudi blendo) in dobiš povečavo do nekje 1:1. Čist dobro se da slikat majhne rožice v hribih, pa še ne prenašaš veliko opreme.
Drug dražji način je, da med objektiv in ohišje daš 'makro obročke' in potem slikaš. Te obročke je potrebno kupit. Blenda dela in ostrenje tudi. Večinoma so dimenzij 12, 24 in 36mm. Namesto tega je lahko tudi meh (običajno se z mehom izgubi avtomatika). Če je teh obročkov ali meha preveč (več kot je goriščna razdalja), se ne da ostrit (le zakaj?-glej fiziko!!!).
Tretja možnost je, da na mestu filtra, na objektiv naviješ macro lečo. Tudi ta stane. Da se dobit dobre rezultate, a je ena leča več na objektivu, kar pomeni dve lomni ploskvi več, iz česar sledi lahko slabša kvaliteta.
Četrta možnost je, da kupiš namenski macro/micro objektiv in slikaš. To je najdražja možnost, z največ in najbolj sigurnimi funkcionalnostmi.
Da bi pedesetko kdo tišal na 70-300 macro objektiv, pa prvič slišim. Če ti slučajno rata, začni nujno in prec študirati fiziko, da boš lahko prijavil patent. To bo gnarja kot pečka.
Lep večer J
 0   

janez @yanes 13. Avg 2007, 21:52

Hvala jj65 za izčrpen odgovor!

Vse druge možnosti, ki si mi jih opisal poznam in sem že veliko o njih prebral...je pa to kar sem probaval jaz pogruntavščina nekoga izmed članov na Slo-foto!!! Se mi je sicer zdelo zelo ćudno, da bi to delovalo, sem si pa mislil, da vprašati ni greh...mogoče bi se pa na nek način to res dalo!

Jutri, ko bo več časa bom našel link do tega foruma in ga napišem, da ne boste mislil, da si zmišljujem.

Lp
 0   

Damjan @damac_b 13. Avg 2007, 22:30

To z EF 50mm, 1.8 II narobe obrnjenim objektivom deluje na podoben način, kot da bi uporabil 'reverse ring/umkher ring/obračalni obroček'. Vendar 50 mm objektiva ne šraufaš na enega drugega ampak ga s črnim izolir trakom prilepiš direktno na ohišje (obrnjenega seveda) in zadeva 100% deluje. Malo moraš paziti, da ne poškoduješ kontaktov na ohišju ali celo zrcala.
 0   

janez @yanes 13. Avg 2007, 22:42

Sem pravkar preizkusil in res deluje...očitno je blo to, da ga pritrdiš na drug objektiv potegavščina ali pa nevednost tistega, ki je to napisal!

Hvala, damac_b
 0   

Aleš @lial 13. Avg 2007, 22:48

yanes je napisal/a:
Sem pravkar preizkusil in res deluje...očitno je blo to, da ga pritrdiš na drug objektiv potegavščina ali pa nevednost tistega, ki je to napisal!

Hvala, damac_b


Pa ni čisto tako. Obrnjen fiksni objektiv še kako deluje.
In to ni potegavščina, sem naredil kar nekaj testov z različnimi fiksnimi objektivi.

LP
 0   

Matej Galič @NeoN 13. Avg 2007, 23:12

50ki obrnjeni ne moreš zaslonke korigirat, dof bo za marko enostavno preplitek (1.8)
 0   

Aleš @lial 13. Avg 2007, 23:20

Sem pozabil zapisat: obračal sem stare M42 objektive, kjer je možna ročna nastavitev zaslonke...
 0   

misfits @misfits 14. Avg 2007, 06:47

Ni nobena potegavščina, obrnjena 50ka (ko jo daš na drug objektiv) deluje kot predleča dioptrije +20.
Pri 70-300 v tem primeru ne uporabi makro funkcije. Moraš se zelo približati (nekje 5 cm od predmeta), nastavi ročno ostrenje in se približuj in oddaljuj, da dobiš območje ostrine. Pri 300 mm bo povečava ogromna, probaj najprej pri manj mm.
 0   

Janez Šturm @jj65 14. Avg 2007, 07:24

misfits: imaš kakšno fotko, kaj potem ven pride? Daj jo nalimaj, da vidmo še ostali. Lp J
 0   

iztok @izo 14. Avg 2007, 07:34

yanes je napisal/a:
Sem pravkar preizkusil in res deluje...očitno je blo to, da ga pritrdiš na drug objektiv potegavščina ali pa nevednost tistega, ki je to napisal!

Hvala, damac_b


verjetno si mislu na mene in tole
https://www.slo-foto.net/ftopict-2238-mikro.html

marsikaj se da, tudi kontakte je možno prpelat na obrnjeno 50-tko, če si malce bolj spreten v delavnici.
najb9olj se zadeva po mojem obnese na kompaktih, saj že v osnovi imajo veliko globinsko ostrino, pa tudi črnih robov najbrž ni toliko.
lahko pa samo 50-tko obrneš, iz pokrovčka za body pa narediš ustje oz navoj iz kakšnega razbitega filtra gora daš, pa jasno luknjo na sredini izvrtaš.
 0   

misfits @misfits 14. Avg 2007, 07:48

nimam, ker nikoli nisem imel 50ke, zdaj, ko jo pa imam, mam pa 2 makro objektiva in par predleč in se mi niti ne da probat, ker ni potrebe.
Lahko pa recimo vidiš kakšno fotko z makro objektivom 100 mm in narobe obrnjeno 50ko
https://www.slo-foto.net/galerija_slika-20200.html
http://www.e-fotografija.com/galerija/gallery_comments.php?id=7117
http://www.e-fotografija.com/galerija/gallery_comments.php?id=6560
 0   

Robi Ješe @pajk 14. Avg 2007, 07:54

50ki in tudi ostalim objektivom se da stimat zaslonko (vsaj pri Canonu). Nastimas zaslonko, pritisnes DOF preview gumb, da zapres zaslonko in ob tem snames objektiv. Zaslonka pri tem ostane zaklenjena na vrednost, ki si jo nastavil.
LP
Pajk
 0   

janez @yanes 14. Avg 2007, 08:23

Tole je blo pa prijetno presenečenje za zjutraj...ste se pa razpisal!

Hvala vsem za odgovore! Izo nisem mislil na tvoj članek, ker ga žal prej nisem videl. En odgovor nekoga je bil tak...pa zdaj sploh ni važno, ker ste mi zelo pomagal s svojimi odgovori. Bom mal eksperimentiral!
 0   

Aleš @lial 14. Avg 2007, 08:59

No, yanes, jaz pa sem že malo eksperimentiral. na KM 7D sem navil 75-300, nanj pa 50/1.7 prilepil z izolirnim trakom. Tudi zato, ker je jj65 obljubil bogastvo! grin grin (tole je hec, jj65, ne bit hud - nikoli ne reci nikoli)

Res je, da je kombinacija, ki si jo predlagal, zelo problematična, avtomatsko sploh ne ostri, ročno pa se še kar da. Uporaben del fotke je manj kakor polovica površine, čeprav bi se morda s spremembo zaslonke dalo še povečati.
Tole je izpadlo pri tem mojem poskusu: (75mm)


in še pri 210mm


EXIF je v fotkah, nič poravljane, le pomanjšane so.

Torej: zadeva deluje, vendar bi ti bolj priporočal kakšne makro predleče, komplet Raynox-a je zelo ugoden in daje perfektne rezultate. Če pa želiš delati z obrnjenim objektivom, je bolj smotrno uporabiti kar kit objektiv. Poskusi.

LP
 0   

janez @yanes 14. Avg 2007, 09:01

Pa še nekaj sem pozabu!

Izo, nujno prijavi patent za tole, ker boš baje blazno obogatel (..."bo gnarja kot pečka..") haha
 0   

janez @yanes 14. Avg 2007, 09:09

Hvala, Lial! Super rezultat...

Vsekakor si imam namen omisliti kakšne predleče pa verjetno tudi makro objektiv...samo začasno se mi je ta ideja, ko sem naletel nanjo, zdela zanimiva in sem jo preizkusil. Včeraj ni šlo, ker sem vklapljal makro funkcijo na objektivu, danes pa bo sigurno...vsaj po rezultatih, ki ste jih vi prilepil na forum!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati