0   

Gasper @GoZilla 30. Avg 2007, 19:47

Zdj men ni nč več jasn kar se te globine tiče ..... večja k je barvna glbina, manjša je fotka al kako ??
Kok more bit pol velika slikca d bi lohk npr naprintal fotko na A3 z 300dpi ??
To me je zdj čist zmedl ... pa upam d bi lohk kdo kj več povedu o tem.
Hvala
lp
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 30. Avg 2007, 20:42

Barvna globina nima veze z velikostjo - dimenzijami slike. Ima pa veze z velikostjo datoteke, saj vsak piksel pri npr. 16 bitnem zapisu zapisan z daljšim nizom številk kot pri 8 bitnem.

Vendar pa so današnji monitorji zaenkrat še 8-bitni, torej ti lahko prikažejo 8-bitno barvno globino. Mislim, da se tudi sposobnost očesa nekje tu ustavi - razlika med barvo št. 11010110 in št. 11010111 je tako majhna, da je oko ne zazna več.

Natisnjena ali razvita fotografija lahko drži še manj informacij. Poglej kakšno razvito sliko: kjer je čista črnina, so nekoč bili odtenki črnine, zdaj pa je tisto pač črno.

Za dimenzije slike pa vzemi število pixlov in deli z resolucijo: torej če imaš 3000x2000 pixlov, deli z 300 in dobiš dimenzije v inčih. Če ugotoviš, da imaš premalo pixlov, sliko pač povečaš v ustreznem programu. Ali pa to stori namesto tebe printer, odvisno kakšen program za tiskanje imaš.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 30. Avg 2007, 21:09

Hmm... Zanimivo, se bom še česa naučil..
Torej, če iz tega primera povzamem recimo pripravo na tisk in sam tisk -
A če imam nek fajl narejen v Corel Drawu in ga nesem v tiskarno splotat, je potem dejansko vseeno ali je ta fajl zapisan v 24-bitnem zapisu ali 8-bitnem?
Bo končen splotan izdelek na oko enake kvalitete?
To sprašujem predvsem zaradi otežene obdelave gromozanskih fajlov (dokument v velikosti 400 Mcool, bi potem rajši delal 8-bitnem načinu (ali 16-bitnem) in bi šlo vse mnogo hitreje in enostavneje skozi.
 0   

Tadej @Neptune 30. Avg 2007, 21:41

Danielz je najverjetneje mislil 8 bitov po barvi, se pravi 24 bitov na piksel. Pri sivinskem fajlu je tako res vseeno, ali je v 24 bitnem zapisu ali v 8 bitnem. Pri barvnem pa ni. Je pa verjetno zelo majhna razlika med 24 bitnim in 16 bitnim barvnim printom. Še posebej na 1m razdalje.

Glede monitorjev je pa tako, da je barvna globina omejena z DAC na grafični kartici, ne z monitorjem. Monitor (CRT) bi teoretično lahko prikazal neskončno odtenkov.
 0   

Matev @Matev 30. Avg 2007, 22:50

8 bitov je 2na8
kar znese 256 tonov

več kot zadosti za monokromatske slike

kar se tiče pa velikosti slik in gradiva

pač daš na CD

tu ne šparat .... 300dpi in 32bitna barvna globina bi morala zadostovati
 0   

Matev @Matev 30. Avg 2007, 22:53

na tak način je A4 slika velika nekaj deset mega

katalog ali prospekt pa sede na cd-dvd z lahkoto metulja, ki sede na marjetični cvet
biggrin

mogoče imaš napačen postopek dela če dobivaš gromozanske fajle
 0   

Gasper @GoZilla 30. Avg 2007, 23:49

hmmmmmmmm ...... se prav jst sm shranu v pdf pač mojo fotko(300dpi) ... čeprav je velika 3500 X 2400 ... k sm pogledu pa dau na 100% je bla taka bolj mala sleep sleep se prav sprintal bi se jo komot take dimenzije kot je al kako ?? sleep sleep
 0   

Gasper @GoZilla 30. Avg 2007, 23:50

al da zmanjšam na 200 dpi pa bi blo vseen uredu, pa mal večji upset
 0   

Gregor Baric @baro 31. Avg 2007, 07:15

flambirana_oFca je napisal/a:
Hmm... Zanimivo, se bom še česa naučil..
Torej, če iz tega primera povzamem recimo pripravo na tisk in sam tisk -
A če imam nek fajl narejen v Corel Drawu in ga nesem v tiskarno splotat, je potem dejansko vseeno ali je ta fajl zapisan v 24-bitnem zapisu ali 8-bitnem?
Bo končen splotan izdelek na oko enake kvalitete?
To sprašujem predvsem zaradi otežene obdelave gromozanskih fajlov (dokument v velikosti 400 Mcool, bi potem rajši delal 8-bitnem načinu (ali 16-bitnem) in bi šlo vse mnogo hitreje in enostavneje skozi.


Malce mešaš pojme. Splotati pomeni izrisati s ploterjem oz. risalnikom. Tu dejansko pisalo riše, oziroma nož reže nek material. Za takšno opravilo ni pomemben barvni zapis, saj je nujna samo ena barva - črna in osnovna debelina črte - hairline.

Za tisk v tiskarni pa je večinoma nujno, da je v CMYK, torej 32 bitnem zapisu file, če želiš dobiti ven takšne barve, kot jih vidiš na monitorju. Zato se tudi uporabljajo kalibratorji, da vhodno napravo (monitor) skalibrirajo na takšne odtenke kot je skalibrirana izhodna. Ker osnova je vedno RGB, kar je 24 bitni zapis, v cmyk pa so poleg treh osnovnih še informacije o temnosti oziroma intenzivnosti posameznega odtenka. Kalibrator pa pretvori RGB v CMYK na takšen način, da so v izhodni datoteki takšni odtenki, kot jih ti vidiš na ekranu. Ker pa imajo ponavadi enako narejene tiskarne z izhodno napravo (tiskalnikom), pride ven točno takšen odtenek kot ga želiš.

Vem, mogoče sem malce zafilozofiral, ampak s tem delam vsak dan, pa recimo, da se malce spoznam. Kar se pa velikosti filea tiče. Izvažaj v dejanskih dimenzijah in ločljivosti (dpi), kot jo podpira tiskalnik. Ponavadi je to za tisk revij 300 dpi, za jumbo panojev pa precej manj, recimo 72 dpi. Pri velikih dimenzijah, npr 5 x 2 m, pa je normalno da so filei potem veliki.....
 0   

Gasper @GoZilla 31. Avg 2007, 09:32

aham i get it .... kako bi pa pol naredu eno fotko velikosti 70 x 50 ... če nevem na kok dpi bo lih prov velika sleep sleep , al nardim na manj dpi pa pač pol pomanjšam, sam se vseen splača tisto kvaliteto izrabt k se jo lahk da ??
 0   

Matev @Matev 1. Sep 2007, 11:27

ehhh
fotki pustiš pikslov toliko kolikor jih ima
spremeniš ji lahko samo dimenzijo

lahko tudi interpoliraš na koncu če želiš

če seveda veš kaj to je
 0   

Zelod @flambirana_oFca 1. Sep 2007, 15:29

uh to, baro - takega rabim, ki s tem dnevno dela.
Hvala za nazaj in že za vnaprej. thumbsup

No, mogoče sem res vse skup bolj površno napisal, vem pa kako to poteka in ta CMYK in RGB pretvorba...
Namreč delam na takem mestu kjer je občasno potrebno tudi kaj splotati (barvno seveda, tako, da tukaj samo črna barva žal odpade). Največkrat so to plakati ali pa gradbeni načrti (tri do štiri barve). Plotanje .dwg-jev (AutoCad) ni problem, zaplete se, ko stranka prinese kakšen gromozanski .pdf ali .cdr ali .tiff. Tukaj so cele scene s čim vse se moram ubadat in včasih prav znorim zakaj k vragu mi stranka prinese fajl dimenzij 1600mm × 1200mm, 300dpi, narisan pa v duo-tone (samo črno-bela, brez sivin). Fajl zasede cca. 400 megabajtov, jaz moram pa štiri take fajle združiti skupaj in splotati. In računalnik melje in melje in melje...
Najhujša težava pa nastopi šele pri plotanju. Ko pošlješ ploterju tak balast, se "sesuje" (giga) mreža, da zmelje tak podatek, ki pa je občutno prevelik glede na to kaj vsebuje. In tega bi se rad v prihodnje znebil.
Kalibrator imamo ampak smo nekako prepoceni, da bi se še s tem za vsak plot/tisk ubadali. Ukvarjamo se bolj z digitalnim kopiranjem kakor s kakšnimi zahtevnimi in profesionalnimi tiskarniškimi posli. no


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati