0   

Klemen @DkleMAN 10. Sep 2007, 15:58

Letos imam na šoli 4 kolekcije. Za vsako kolekcijo pa si lahko izberemo eno vejo fotografije in naredimo serijo 8-12 posnetkov (reportaža, portret, arhitektura, komercijalna itd...). No saj tisti, ki prihajate iz SŠOF to veste kako gre.

Sam si bom verjetno izbral Portretno fotografijo in sicer Psihološki portret. Zdi se mi zelo zanimiva tema. kreativna... Priznam pa, da o te zvrsti ne vem prav veliko in nisem zasledil kašne serije fotografi. Poznate kašnega fotografa, ki se je ukvralal s tem? linki, knjige, karkoli bi mi prišlo zelo prav.

Hvala
 0   

Klemen @DkleMAN 13. Sep 2007, 12:49

huh noben nič ne ve in ne pozna?
 0   

misfits @misfits 13. Sep 2007, 12:56

kaj pa je to psihološki portret? bigeek mogoče lenyn kaj ve, on je psiho za portrete bigrazz
 0   

Jessie @Jessie 13. Sep 2007, 15:09

Portret... model izraža čustva...žalost, veselje, jeza, itd... thumbsup
 0   

Klemen @DkleMAN 13. Sep 2007, 16:08

psihološki portret je pomoje serija fotk, ki opredeli osebo. ubistvu ni lih nujno da se vidi obraz itd.. iz fotografije moraš razbrati še kaj več (kaj počne, kaj mu je všeč, zakaj mu je všeč, zakaj mu ni všeč, počutje itd...). no predvidevam.. zato pa sprašujem:D
 0   

noname @xpr0ject 13. Sep 2007, 16:30

Psihološki portret. Torej, gre za zvrst, kjer umetnik (v tvojem primiru fotograf) isce karakterne lastnosti portretiranca, forma, obrazne poteze tukaj ne igrajo kljucne vloge.
V primiru fotografije je torej smiselno uporabit elemnte okolja(v katerem ta oseba zivi seveda), oblacila, dinamiko ali statiko, svetlobo-je ena najpomebnejsih dejavnikov PP (odlicno lahko definira lastnosti portretiranca, ceprav se ga npr. sploh ne vidi na prvo zogo.
Stvar je kompleksna, dalec od preprostega portreta(zadev moras abstrahirati v glavi do tej mere, da ne vidis vec cloveka kot cloveka, ampak kot druge likovne elemente, ki govorijo o njem/njej), je pa tudi kljucno, da portretiranca odlicno poznas, namrec drugace lahko le blefiras o psihologiji na papirju.
Npr. picasso, je v dolocenem stadiju svojega zivljenja delal potrete, ki bi jih lahko poimenov tudi psiholoski portret, ceprav on v tem primeru bolj raziskuje formo, kot psihologijo.
Drugi-eden najvecjih slikarjev t.i. psiholoskih portretov pa je vsekakor Francis Bacone. Se njegova dela splaca pogledat, odgovor zate nosijo njegova dela na dlani.

Ampak, le pogumno, tema je izredno zanimiva in je stvar interpretacije.

P.S. Moras se zavedat, da so vsa kompozicijska pravila psiholosko podkovana in jih moras v tem primiru se posebej previdno uporabljat-izrabljat.
Kot naprimer vertikala definira aktivnost( se pravi clovek je ziv..nekaj pocne) horizontalna linija pomeni passivnost( ko v cloveku ni vec zivljenja, torej lezi)
Tocka je npr. likovni element ki zadrzi pogled, se pravi v psihologiji definira staticnost-mirnost), medtem ko linija pogled vedno pelje nekam-stvar dinamike, zivljenja...itd.... torej vsa ta pravila, moras povezat v smisel psiholoskega portreta.

Tako, nekak na hitro

LP, V
Xpr0
 0   

Andrej @fotokaj 13. Sep 2007, 16:44

Boštjan Pucelj je naredil lep primer psihološkega portreta s serijo (nagrajenih) fotografij "Babica" - o naslovu nisem čisto prepričan, se pa gotovo da kaj najti na netu.
 0   

Klemen @DkleMAN 14. Sep 2007, 13:49

xpr0ject: no super. potem sem si predstavljal prav:) hvala za napotke.

fotokaj: aha Boštjan... sm videl njegovo knjigo Babica.
 0   

noname @xpr0ject 14. Sep 2007, 17:37

DkleMAN...ravno vceraj sem se spomnil se enega fotografa, ki je zame vrhunski portretist ravno v tej zvrsti. Spencer Tunic http://www.spencertunick.com/

Ceprav dela kolektivno, je njegov koncept in interpretacija na izrednem nivoju...torej hocem rect, tudi tukaj gre za psiholoski portret.

LP, V
Xpr0
 0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 15. Sep 2007, 11:29

Jaz osebno mislim, da psihološki portret skoraj nikoli ne temelji samo na eni fotografiji. Moje mnenje je, da lahko dober psihološki portret prikažeš z serijo dveh ali treh fotografij ene osebe ali več oseb v istem prostoru, pri istem delu.... ni nujno da je na vseh fotografijah ista oseba, samo da prikažeš iste tranutke različnih oseb ali obratno.

Gledati moraš tako da si lahko vsak ustvari svojo zgodbo ob pogledu na fotografije in ni nujo da so zgodbe enake!!

Lp P
 0   

Peter @Focus 15. Sep 2007, 19:41

Psihološki portret, je portret človeka z socialno psihološko noto naprimer znan primorski fotograf je začel svojo pot poročnega fotografa na osnovi naključnega psihološkega portreta; goli starec (nudist), ki odhaja proti morju na veliki prazni peščeni plaži, fotografija prosjaka ob moderni stavbi z tistim močnim edinsvenim pogledom, slika mestnega siromaka, ki si išče v smetnjaku svoj košček hrane iz zavrženega odpadka, proseči pogled ženske v razpelo, kateri se že v očeh vidi njena zadnja in edina želja ...

Da povzamem. Vsak od navedenih portretirancev predstavlja neko globoko socialno- psihološko zgodbo, ki nas pretrese, predrami, ob kateri ne moremo biti ravnodušni. Psihološkega portreta se žal ne da naučiti (naključni posnetek se sila redko dogodi) , fotograf sam mora biti psihološko občutljiv, videti mora "zgodbo".
 0   

Žiga @Savinjcan 22. Sep 2007, 18:30

večina so ti že tako odgovorili, maš pa celo serijo omenjenih posnetkov v reviji Fotografija - v vsaki številki vsaj ena serija
 0   

Klemen @DkleMAN 26. Sep 2007, 19:32

FotoPritisk: Ja se strinjam. Delal bom kolekcijo 8-12 fotografij...

Focus: zanimivo razmišljanje, sam mislim drugače. Zdi se mi, da z eno fotko teško opišeš celo psiho/karakter ene osebe. Torej je potrbna serija. Reicmo fotka nudista bi bila super če bi imela še 7 ali več fotk, ki bi prikazovale tega človeka še v drugih situacijah, drugače se ga dejansko predstavljamo samo kot nudista. Tu pa gre za celostno podobo. Te posnetke bi sam uvrstil v dobro reportažno fotko.

Savinjcan: Imam kar precejšen del izvodov revije... Bom pregledal smile

Hvala
 0   

arnela @arnela 26. Sep 2007, 20:04

DkleMAN je napisal/a:
psihološki portret je pomoje serija fotk, ki opredeli osebo. ubistvu ni lih nujno da se vidi obraz itd.. iz fotografije moraš razbrati še kaj več (kaj počne, kaj mu je všeč, zakaj mu je všeč, zakaj mu ni všeč, počutje itd...). no predvidevam.. zato pa sprašujem:D

psihološki portret je veliko več, kot to.

je pogled v človeka in izraz le tega.

ja. tisti, ki smo hodil na SŠOF vemo ja grin

zakaj se ne posvetuješ z Lebedinčevo?
 0   

Klemen @DkleMAN 26. Sep 2007, 21:17

no sej sm napisu da je več kot to:) ...
nevem, zakaj se nism še nič obrnu na njo... ubistvu iščem bol primere kot razlago...
 0   

arnela @arnela 26. Sep 2007, 21:33

če ti bo znal kdo pomagat ti bo znala ona, tudi s primeri, nekaj jih ima v arhivu...lahko pa pocukaš za rokav tud Testena, če upaš shy
(on je tak zaklad)

drugač pa,oči na peclje, opazovat in videt, to je pa moj nasvet grin
 0   

Klemen @DkleMAN 26. Sep 2007, 21:44

Če bom šel do koga bom šel do njega. on je res res res vredu
 0   

arnela @arnela 27. Sep 2007, 18:29

oni so vsi vredu shy
(to boš ugotov/a, ko ne boš več z njimi)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati