0   

Andrej @fotokaj 1. Okt 2007, 12:30

OK, evo mene, kle sem. Kaj je zdaj s tem minDOF-om, kdaj boste nehal? Danes bom malce napičil tele naše minDOF slo-fotovce; bom kar začel.
Torej, najprej opozorilo vašega osebnega zdravnika ali farmacevta - absolutno rešpektiram način, tematiko, stil, posebne tehnike fotografiranja, whatever... vsakega fotografskega ustvarjalca, tj fotografa posebej. Vsakdo se lahko odloči kaj hoče počet s svojo fotografsko opremo in vsakdo lahko, sme in mora sledit svojim usvarjalnim željam, ciljem, potrebam. Nihče pa po drugi strani nima pravice ali temelja, na podlagi katere(ga) bo nekomu drugemu solil pamet kaj in kako naj dela, v našem primeru fotografira. Tud jaz nimam tega namena, zato - kdor se bo počutil "napadenega", je to njegov problem, ne moj, jaz več kot reč, da nimam slabih namenov, ne morem storit.
OK, to smo spucal, minDOF, kwa je to? Point minDOF-a je v tem, da se uporablja čim večje vrednosti zaslonke pri čim daljši goriščni razdalji in se tako doseže zares "plitko" globinsko ostrino oz. čim bolj neostro oz neizostreno ozadje. Ne zamegljeno, ne zabrisano, ne zablurano, kakšen besednjak je to?
MinDOF ni stil fotografiranja. Večkrat zasledim, ko nekdo Noobu ali Lenynu kaj komentira in omenja stil ("Vem, da je tak tvoj stil, ampak a bi bla, bla ...), kašen stil fotografiranja je to? Tehnika, minDOF je tehnika fotografiranja. Kar fotografijo dela tehnično je tehnika, kar fotografijo dela miselno, je stil.
MinDOF "scena" je zrasla na Slo-foto - vtipkajte minDOF na google; nič, ne obstaja. To je v bistvu kul, na slo-foto se je izumilo nekaj novega.
Kar me največkrat zbode, so "lokacije". Tipi vozte bejbe na "lokacije", tam jih pa žgete pri 85/1.8? What's the fu... point v "lokaciji" potem? A ne bi bilo bolje lokacije izkoristit? Nič ne rečem, OK tud pri 135/2 rabiš ozadje ...
Portreti z minimalno globinsko ostrino so čist simpatični vsake toliko časa, dejstvo pa je, da se to v realnem svetu sploh ne uporablja(več), to je že zdavnaj preživeta stvar; kdaj ste nazadnje videli pri minDOF posnetega intervjuvanca, kdaj ste nazadnje videli cel portret (ne govorim o eni portretni fotografiji, temveč o portretu nekega človeka, serija fotografij) posnet v minDOFU. Poglejte samo Playbojevo zbirko intervjujev - kje je minDOF? Današnja portretna fotografija je vse prej kot minDOF, slednje pride v poštev le še pri kaki kičasti poroki, drugje ne.
V bistvu bi rad opozoril na dejstvo, da jaz na minDOF gledam kot na stagnacijo, trivializacijo portretne fotografije - maš dobro bejbo (da sploh ne omenim, kako je danes vsaka pitchka ki ima 5 min(DOF) cajta, že model ...), fine lokacije, dobro opremo... in to pol žgeš s s 85mm objektivom pri blendi 0.75 - what's the point? A ne bi bilo fajn narest enga ornk šutinga, narest serijo okoljskih, idejno vezanih portretov, bit svež, izviren ....? Prav pri Lenynu mi kocine vedno pokonc fookne; tip je v zadnjem letu precej napredoval, ima oko, idejno močan, ve v čem je fora in ne morem si kaj, da mi ne bi solza v uč stopla vsakič, ko skočim na njegov blog - kaj bi ta tip znal narest, če bi dejansko svoje znanje uporabil. Noobovih portretov mi je blo všeč samo prvih pet, od takrat so mi vsi isti; iste bejbe, isti žnabli, iste trepalnice ...Noob, sorry, dobr se štekava, dejva to ohrant ampak yebotebog postajaš povprečen; dej, prtisn še mal in pejd korak naprej. Dobr da je pojem "urednik fotografije" v slovenskem medijskem prostoru science fiction, kajti v nasprotnem primeru ne bi imel objavljene niti ene naslovke.
Dejte tipi narest stopničko naprej, za to ste več kot zreli. Se obnašate kot da bi znal ful dobr vozit avto v prvi prestavi; dejte še mal v drugo, probajte tretjo, a veste kok avto piči v četrti ali v peti po avtocesti? Poglejte mal okrog sebe; who the fu.. sploh še fotka pri odprtih blendah? Povrh vsega so ti portretni objektivi res izjemna orodje šele pri dvakrat zaprti blendi, najmanj optimalna je njih uporaba pri max odprti.
Kaj pravte ostali? Noob, Lenyn?
 0   

daylight @daylight 1. Okt 2007, 12:40

ej.. kaj naj recem. za to mas pa eno buteljko v dobrem grin
 0   

chips @chips 1. Okt 2007, 12:48

Tu bom zaprosu Lippija naj prilepi eno sobotno fotko. On ze ve katero deal

Drugace pa...fotokaj's got the point. Fotke so se prevec podobne.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

andyz @andyz 1. Okt 2007, 13:08

Ma, bi rekel, da se skoraj z večino napisanega strinjam!
 0   

iztok @izo 1. Okt 2007, 13:14

jaja, vsi te pametni zdej, potem pa vsi poroke ipd pr odprtih blendah tolčete, ker se ve, da na to pade vsak laik, hehe.
sem se že enkrat zjasnil glede tega, ampak pač tako, je, nekaj cajta je popularno to, drugič to, in spet gremo en krog (kot resimo pr modi in nasploh v umetnosti).
mindofa smo se pač prenajedli, zdej pridejo na vrsto biseri (widedof press)
 0   

rokin_ @rokin_ 1. Okt 2007, 13:18

Ma men se zdi minDOF tak "poceni" štos, ko dobiš prvič SLRca v roke in se ti ful dobr zdi da lahko nardiš zamegljeno (sory fotokaj) ozadje. Drugi tak "poceni" štos je pa makro. To pač "pali".

EDIT: OK me je delno že izo prehitel thumbsup
 0   

chips @chips 1. Okt 2007, 13:21

izo, pri porokah se MinDof "prodaja", to je drugo.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

iztok @izo 1. Okt 2007, 13:36

nazaj na kompakte! biggrin
 0   

Miha @mauss 1. Okt 2007, 13:46

se strinjam glede minDof(tm), abstrakcija, ki je čist ok, če je upravičena. pa sej to je vsem jasno, da stvar zvodeni ob pretirani uporabi.
problem pa je (tudi) drugje; folk se drži enega 'stila' kot Janez litra in enostavno ne zna ven. tako imamo s tega naslova pecialiste za mokre muhe, za levo oko&žnable, kvazi HDR-je, itd... ne ciljam na nikogar konkretno, škoda je tko stagnirat. za širino obzorij se velja borit, kljub tako opevanem prepričanju(in popularnemu izgovoru), da je bilo v fotografiji že vse povedano.
aufbix!
 0   

Andrej @fotokaj 1. Okt 2007, 13:47

fotokaj je napisal/a:
Današnja portretna fotografija je vse prej kot minDOF, slednje pride v poštev le še pri kaki kičasti poroki, drugje ne.

To je bilo že povedano. Poročno sranje je poročno sranje.

Ne namigujem na to, da je minDOF brezvezna, neuporabna zadevšna. Izpostavljam dejstvo, da se ta fora že nekaj cajta prodaja kot nek kvazi fotografski stil, vse skup postaja malodane nova veja fotografije, hec je pa v tem, da je ravno obratno; poglejte si galerijo na Photo.net, rubriko Portraits za zadnjih 5 let; kakšen minDOF neki - ga ni, bore malo. Rad bi zaustavil ta trend čaščenja minDOFa, vse skup je res že patetično; nekdo na vriskaču prle plink na blog, dopiše "ena huda:", klikneš, odpre se ti pa dvoje trepalnic - brez vsega; ozadja, vsebine, pomena, vizije, nič, le minDOF, najbolj patetični so pa kasneje komentarji: "zakon, huda, noro, kul min dof ..." fotka je v resnici pa ista kot vse poprejšnje.
Pa tud sicer; če je nos preveč neoster, preveč izven območja globinske ostrine (kar se pri "minDOF" portretih praviloma vedno zgodi!), je potret zanič, sesuje proporce obraza. Povrh vsega izgleda, da je minDOF vse kar je potrebno; osvetlitev bedna, popolnoma antiportretistično nabiti kontrasti ... Mislim... ko se fotograf nastrokovno in brez prave vizije loti amaterskega modela z makeupom iz šolske dekliške garderobe, praviloma vedno nastane skropucalo.
Ga ni fotografa (resnega, jasno), da se ne bi strinjal z mano pri naslednjem; dobro narest portret človeka, da bo ta portret imel "tisto", je med najbolj zahtevnimi nalogami vsakega fotografa, narest povprečen portret je pa ena izmed najlažjih.
Vedet kako in kam streljat, ne pa sam s pištolo mahat.
 0   

Stane Crnjak @staneC 1. Okt 2007, 13:56

Da ne bom hudičev odvetnik devilish . Se mi zdi da je ta "mindof" tudi nuja. Ambientalne svetlobe je samo toliko, kot jo je. Meni ni všečen ali ne-všečen "mindof". Meni je všeč ali ne všeč portret. Pri zaslonki f/1,2 ali pri f/16. Če je je, če ni ni. Tisti Playbojevi portreti so bombastični. Tudi zaradi izbranega DOF-a (ups, globinske ostrine) in ne samo zaradi tega. Kreativnost pa ni še nikomur škodila...

PS
mislim pa, da Lenyn in Noob ne uporabljata "mindof-a" za blurabnje ozadja upset
 0   

misfits @misfits 1. Okt 2007, 14:04

mauss je napisal/a:
se strinjam glede minDof(tm), abstrakcija, ki je čist ok, če je upravičena. pa sej to je vsem jasno, da stvar zvodeni ob pretirani uporabi.
problem pa je (tudi) drugje; folk se drži enega 'stila' kot Janez litra in enostavno ne zna ven. tako imamo s tega naslova pecialiste za mokre muhe, za levo oko&žnable, kvazi HDR-je, itd... ne ciljam na nikogar konkretno, škoda je tko stagnirat. za širino obzorij se velja borit, kljub tako opevanem prepričanju(in popularnemu izgovoru), da je bilo v fotografiji že vse povedano.
aufbix!


zakaj problem, jaz ti lahko za mokre muhe odgovorim, moreš vedet, da je večini fotografija hobi in če se je meni veselje vsako jutro sprehajat po travnikih in iskat žuželke in posledično imeti veliko podobnih fotk...jaz tukaj vidim problem samo v opazovalcih, ki so mogoče naveličani takih fotk v galeriji. Enako mislim za min dof, problem je pri vas in ne pri tistemu, ki to dela. ko mu ne bo všeč bo že nehal
 0   

Miha @mauss 1. Okt 2007, 14:21

misfits, to ne leti na tebe, zgolj karikirano napisano.
poanta je drugje, ne v muhah, opazovalcih, ... vsak se drži nečesa, kar mu odgovarja ampak kljub temu pogleda čez planke, so pa taki, ki skozi abstrakcije(širše gledano) skrivajo pomanjklivosti in čez planke niti ne vidijo. to je že druga zgodba, kar sem hotu prej povedat je, da če bi se vsi boril za širino in znotraj tega specializacijo, bi bli bolj zadovoljni tako opazovalci kot ustvarjalci.
 0   

Lenart Senica @lenyn 1. Okt 2007, 14:56

Okej, glede na to, da tema zadeva tudi mene, bom nekaj napisal. Pa ne me jemati preveč resno, po letih sem še bolj zelen kot pri fotografiji (ali obratno biggrin )

MinDOF, v bistvu ne vem, zakaj fotkam tako. No ja, vem. Kot vsakega, ki prešalta iz kompakta na SLR, prvo šokira kontrola globine polja. Ja, ni kej, super je.
In fotokaj, čisto se strinjam s tabo, minDOF je domena slo-foto. Tukaj sem prvič videl noobove portrete, drugod jih ni (spustimo tu pa tam naslovnico One ali Poleta...). In kot začetnik si nisem mogel kaj, navdušen sem bil. Roko na srce, Pero ima tehniko zelo pošlihtano in ostrina je ostrina, pa čeprav na čisto odprti blendi. No, in dejansko sem zaradi dofa šel iz Olyja na Canona. Ne morem reči, da je bila to slaba naložba, nasprotno, odprla so se mi nova obzorja bla bla bla...

Fora je v tem, da te zasvoji. Dejansko. Zasvoji te tisto, ko se trudiš obe očesi spraviti v recimo tista slaba dva centimetra po globini. Ni tako preprosto. No, z makrom se ne more primerjati, ampak pustimo to... Ja, zasvoji te. V bistvu dobiš filing, češ, lej kaj jaz znam/zmorem, ti pa ne. Ja, pri meni je tako, ne vem, kako je pri Perotu...

(vseeno mi je, če bom izpadel samovšečen - tak sn)
Ja, vem, da sem napredoval, vem, da znam in zmorem pogledati in videti čez ta minDOF, ampak... Ne vem, mogoče padam na pocen fore, ampak meni zaigra srce, ko vidim oči ostre, medtem ko so osebe v ozadju zmazki...
Tehničar sem pač. Ma, se bom že obrusil, mi kar naprej zatrjuje razredničarka...


Fajna tema, berem dalje.
 0   

abo01 @abo01 1. Okt 2007, 15:13

Če bo to kaj spremenilo sceno, super. V bistvu mi je najbolj dolgočasno to, da minimalno globinsko ostrino večinoma izkoriščate le za prvi plan in konec. En primer, ki ga na naših Galerijah zelo redko vidim, je pa en korak naprej (ni bogve kaj, je pa še široki kot je).


Skratka, da se ga izkoristiti še za kaj drugega.
 0   

Lenart Senica @lenyn 1. Okt 2007, 15:18

Alan, 35L?
 0   

abo01 @abo01 1. Okt 2007, 15:54

Ja, ampak tudi z 35 f2 se da temu približati.
 0   

Lenart Senica @lenyn 1. Okt 2007, 15:56

abo01 je napisal/a:
Ja, ampak tudi z 35 f2 se da temu približati.


Jap, vem... Se spomnim tistega.
 0   

Jan Vrhovnik @Palkic 1. Okt 2007, 17:51

Pozdrav!
fotokaj sem prov vesel da si odpr tole temo, ker me že nekej časa tišči, da se malo na bolj široko pogovorimo o minDOF-u.

Lahko bi rekel da se z vsem kar je fotokaj napisal se popolnoma strinjam. Najbolj pa bi povdaril to:

- "nekdo na vriskaču prle plink na blog, dopiše "ena huda:", klikneš, odpre se ti pa dvoje trepalnic - brez vsega; ozadja, vsebine, pomena, vizije, nič, le minDOF, najbolj patetični so pa kasneje komentarji: "zakon, huda, noro, kul min dof ..."

-Tipi vozte bejbe na "lokacije", tam jih pa žgete pri 85/1.8? What's the fu... point v "lokaciji" potem? A ne bi bilo bolje lokacije izkoristit?

-Portreti z minimalno globinsko ostrino so čist simpatični vsake toliko časa, dejstvo pa je, da se to v realnem svetu sploh ne uporablja(več), to je že zdavnaj preživeta stvar;

Tud jst rad vsake toliko časa slikam pri odprtih zaslonkah, ker mi je podobno pri srcu kot je lenyn napisu... vednar vem lenyn da te je ta stil fotografiranja zasvojil, ampak če hočeš napredovati in pridit stopničko višje moraš probat še druge tehnike fotografiranje... enkrat se mi zdi da si na blogu napisu v smislu da znaš samo z minDOF-om fotografirat, ampak to nemoreš vedit če ne poskusiš...

Pa samo še nekaj, pa prosim da nebo nubene zamere tukajle, ker se nimam namena kregat itd. Rad bi sam povedal da, da zadne čase v galerijo prihajajo po večini samo minDOF (portreti), marko in HDR posnetki, kar se mi da ni prav, ker je dosti fotk v čakalinici in ne pridejo v galerijo, ki so tehnično in "idejsko" bolše, kot tiste ki pridejo v galerijo. Mogoče se to samo meni zdi, pa še nekaj, ki je bilo že enkrat omenjeno, glede tega da imajo določeni avtorji nekakšne "prednosti" oz. da pač če so frendi z moderatorji fotka itak pride v galerijo... glede tega odstvaka: mogoče nism glih zbral pravi kraj, ampak vseno (povejte če zbrišem, če je off topic)...

Lp in še enkrat brez zamere! 0   

T @kookie 1. Okt 2007, 17:59

Palkic je napisal/a:
Pozdrav!
...Mogoče se to samo meni zdi, pa še nekaj, ki je bilo že enkrat omenjeno, glede tega da imajo določeni avtorji nekakšne "prednosti" oz. da pač če so frendi z moderatorji fotka itak pride v galerijo...bolje ugotoviti pozno kot nikoli. nice

@fotokaj: čeprav mi greš včasih s svojim (mogoče narobe razumljenim) pogledom zviška na določene stvari precej na organ, ti za odprtje take teme v za (tovrstno) kritiko ne preveč prijaznem okolju, lahko dam samo kapo dol. yes

lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati