0   

Jernej @Horse 8. Okt 2007, 12:11

Vsi vemo, da ostrine nimamo nikoli dovolj (razen če seveda ne želimo ravno nasprotno). Zato sta se mi porodili dve vprašanji oz. predlog "delne" rešitve tega problema.

1.)
Nedolgo nazaj sem spraševal o nekem nakupu in mi je bilo vmes tudi svetovano, naj raje izberem objektiv, ki je namenjen fotoaparatu s crop faktorjem (sam si namreč lastim fotoaparat s CF 1,6).
Zadeva je sledeča: kolikor je meni znano, se problem ostrine pojavi (če se), ravno pri robovih slike, kjer se pogosto pojavita tudi kromatska aberacija in vinjetiranje (kar ponavadi predstavlja nezaželjen pojav). Objektiv, namenjen za FF pa ravno ta "tritični" del slike meče mimo senzorja, ta pa zajema sredinski, praviloma ostrejši del.

Se potemtakem na CF fotičih bolj splača uzet obkejtive za FF? (pa zanemarimo smoternost zaradi morebitnega kasnejšega preskoka na FF fotoaparat)


2.)
Podobno vprašanje pa se porodi tudi ob primerjavi fotičev z različnim številom pixlov in enakim CF-om.
V tem primeru imamo pri robovih npr. 10Mpix fotoaparata še nekaj "lufta" glede na npr. 6Mpix fotič. V tem primeru lahko z 10Mpix slikamo bolj širokokotno in kasneje sliko cropamo na 6Mpix, kjer se tako spet znebimo slabega dela slike, ki je zaradi "neostrega" zunanjega dela objektiva "neuporaben".

Lahko potemtakem rečemo, da večje števil pix-kov pomoga pri ostrini?
(dal sem precej radikalen primer, da se bo lažje razumelo)

 0   

Bostjan @Archie 8. Okt 2007, 13:28

1. Glede prve točke je relativno, ker je veliko odvisno od same kvalitete objektiva. Lahko je objektiv za APS-C senzor še vedno boljši od FF objektiva. Načeloma pa sicer drži, da je zaradi cropanja FF objektiv v prednosti na robovih, če je le v približno istem kvalitetnem rangu kot objektiv za APC-C.

2. Načeloma da, ampak je odgovor spet relativen. Če skropaš robove na APS-C dobiš ustrezno manjšo površino fotografije na senzorju. Če želiš sedaj scropano fotko (n.pr. 6 MP) povečat (sprintat) na isto velikost (recimo A3), jo boš moral povečati bolj, kot bi jo sicer povečal, če bi jo sprinatl z 10 MP slike in posledično pade resolucija printa. Končni rezultat je odvisen od količine cropanja, kvalitete robov in velikosti povečave (printa).

Ali število pikslov pomaga pri ostrini.

Načeloma da, a tudi tukaj odgovor ni povsem trivialen. Večje število pikslov na enakem senzorju naj bi pomenilo več resolucije (ostrine), a le do meje, ki jo zmore optika (več MP praviloma zahteva boljšo optiko). In potem je tukaj še visok iso... kjer več MP običajno pomeni več šuma in posledično zmanjšano stopnjo detajlov (ostrine).
 0   

iztok @izo 8. Okt 2007, 14:02

tukaj bo focus ziher kakšno mel za povedat. biggrin
 0   

Janez Šturm @jj65 8. Okt 2007, 18:23

Izo, iz ust si mi vzel. Lp J
 0   

brane4 @brane4 8. Okt 2007, 18:31

več pixlov maš - več maš manipulacijskih možnosti...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati