0   

Borut @banban 8. Okt 2007, 23:37

Pozdrav!

Že nekaj časa sem uporabnik DSLR. Ena izmed možnosti slikanja je seveda tudi v RAW formatu, za katero pa v bistvu vem samo to, da je to "surov" oz. nestisnjen file, ki omogoča veliko večje zmožnosti(več podatkov se ohrani) pri obdelavi in posledično boljšo kakovost, ni mi pa točno jasna razlika z jpg obdelavo oziroma postopkom, da le do te obdelave prideš.

Z jpg pač slikaš, fotko preneseš na komp in obdelaš( uporabljam GIMP). Kako pa je z raw formatom? Vem, da moraš raw format potem "konvertati" v jpg? Kdaj?

Moram potem, ko raw fotke prenesem na računalnik, le te z nekim "raw konvert" programom spremeniti v jpg in jih obdelati ali moram prvo obdelati raw fotke in jih nato pretvoriti v jpg?

Bi mi lahko kdo to razjasnil?

Katere programe priporočate, mogoče kakega, ki se ga da dobiti zastonj? Kako je s temi priloženimi programi(canon eos)? Kako je z GIMP-om v tem primeru?

Če se komu da, bi bil zelo hvaležen. Naj še povem, da mi je prebiranje portala zelo pomagalo in dvignilo znanje o fotografiji, sedaj pa sem se na vas obrnil še z vprašanjem, na katerega na žalost še nisem našel odgovora.

Lep pozdrav smile
 0   

Dragan @lippi 9. Okt 2007, 05:28

ola banban!

v RAWu fotkaš in nato tudi obdeluješ. Recimo, da lahko z njim delaš (postopek mislim) isto kot z jpeg datoteko. Na koncu, ko končaš z vsemi popravki, pa ta RAW konvertiraš u jpeg. Vsak ima potem svoj način.. eni prvo konvertirajo raw v tiff pa ga obdelujejo, pa potem ponovno u jpeg, drugi ... jaz ti svetujem, da ne kompliciraš! Odpreš RAW popraviš expousure, white balance, malo krivuljo in konvertiraš u jpeg.

Osebno delam z Photoshopom, tako da nimam pojma kako je z GIMPom in ostalimi. Canonov program ima 100% isto možnost, da RAW pregleduješ, urejaš in konvertiraš u jpeg. Mogoče je ta program potem tudi prava izbira zate! Drugače pa je še enih par free programov - stari Rawshooter, Picassa (samo nevem če ima RAW plugin),..
http://www.draganzlatanovic.com/
http://draganzlatanovic.com/blog
[b:067885716f]Imagination is more important than knowledge...[/b:067885716f]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati