0   

Bruderman Boris @Bruderman 9. Okt 2007, 12:33

Pozdravljeni...

Kupujem skener za negative. Konkretno me zanima skener EPSON Perfection 4490 Photo (260 EUR), ki premore tehnologijo Digital ICE... Zanima me, ali je to mehanska stvar (ali gre negativ dejansko skozi nek "filter", ali je to zgolj softverski dodatek...) in ali je sploh potrebna... Namreč: na slikah spletnih trgovin nisem zasledil kakšnega podajalca negativov, ki bi vseboval nekakšen "čistilec" negativov, ampak zgolj "kaseto", v katero se vloži film. Če ta tehnologija Digital ICE ni vredna 110 EUR (photoshop pa itak dela čudeže smile ), a je sploh kaj boljši od npr. EPSON Perfection V350 Photo (150 EUR), ki je dosti cenejši, obenem pa premore podajalec negativov...

Se opravičujem, ako pogrevam staro temo.

Hvala za nasvete...

Lep pozdrav,
Boris
 0   

iztok @izo 9. Okt 2007, 12:46

to je "softwerski" ice. zadeva sicer dela, ampak čudeže ne pričakuj, ročno kloniranje v ps da ziher boljši rezultat.
prava zadeva je samo pravi infrared fare/ice vgrajen v skener.
še nasvet: če misliš skenirat vač ali manj samo leia format, kupi rabljen nameski skener, če ni za novega.
ena fajn budget varianta je tisti plustek al kaj je že, ki si prodaja tudi v conrad katalogu. ne mislit, da je jajc, sem vidu test in po resoluciji/ostrini je med vodilnimi, sicer ne dosega takšne dmax vrednosti ipd, vendar vseeno, je za razmislit.
drgač pa kakšna minolta, nikon če maš dnar, tudi canoni so zelo dobro optično, recimo en fs4000 je recimo zame en best buy (rabljen, seveda), zelo oster, dobr zapis barv, ugodna cena, strojna odprava prask in šuma.
 0   

iztok @izo 9. Okt 2007, 12:49

aja, jst mam doma canona fs2700 (stara zadeva, ampak po ostrini še vedno nad ta boljšimi ploskimi) in recimo optično mu epson photo 3200 ni dorasel, pa naj bi blo 3200dpi vs. 2700. ni primerjave, so pa barve in globina boljša na epsonu, jasno.
 0   

Bruderman Boris @Bruderman 9. Okt 2007, 13:12

Ja, uporabljal bi ga samo za negative in diapozitive... A mi lahko malo razložiš dmax vrednosti ipd smile ...

Še nekaj... A lahko poškodujem negative, če prah z njih brišem npr. s čistilno krpico, ki jo dobiš v optikah?

Hvala....
 0   

iztok @izo 9. Okt 2007, 13:28

dmax je zelo po kmečko razpon v tonih, ki ga še skener lahko zapiše. testira se tako, da se poskenira sivinsko skalo od najbolj bele do črne, vmes pa imaš ful stopenj, več stopenj, ki jih lahko še skener razbere, višji je dmax.
sej enako je pr fotičih, folk to meša z dr-jem oz misli, da višji "biti" nardijo večji razpon na fotki, kar sploh ni res. ni tako simpl, praksa pokaže drugače.
dober dmax je pomemben predvsem pri diasih, da lahko dobiš vse barve oz zapis iz temnih delov ipd, hecno, ampak tukaj igra kakovost žarnice oz halogenke kr precej veliko vlogo, ni samo finta v senzorju.
jst filme rajš obrišem in spiham s tistim čopičem za pucat optiko, oz s tisto velko puhalko gre ponavadi vse dol. praha se pa itak ne moreš čist losat, je vedno zraven. tukaj so ploski skenerji v minusu, saj prah vedno pade nazaj na steklo, pr nameskih je zaprto v šaktli in ponavadi imajo vertikalno postavitev, tako da prah dol zleti (oz. naj bi, čeprav ne glih).
za samo filme skenirat (leica format) vzemi nameski skener, ne bo ti žal.
 0   

Bruderman Boris @Bruderman 9. Okt 2007, 13:31

Okej... Hvala za razlago in nasvet... Lep dan...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati