0   

grupatnt @grupatnt 6. Jul 2004, 11:02

Zanima me kaksna je razlika med closeup lecami in telekonverterjem. Bolj tocno, namen imam kupiti canon s1 is, adapter in lece ali konverter. Rad bi delal macro posnetke. Kaj mi priporocate, glede na to, da je razlika v ceni precejsnja?

Prav tako me zanima kako je potem z oddaljenostjo motiva pri obeh nacinih, je to nekaj do neskoncno ali nekaj do nekaj ?

Hvala za odgovore.
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 6. Jul 2004, 11:14

tele konverter ti podaljša goriščno razdaljo, tko da boš mel minimalno razdaljo ostrenja tam od 1 - 2 metra. Close up leča --> pa se boš objektu lahko čisto približal.

Tolk jaz vem do sedaj --> tudi kupujem za nikon D70

Pr nikonu še velja da je cena telekonverterjev več kot 1/2 celega teleobjektiva z enako končno goriščno razdaljo, tko da je tale šraubane vprašljiv.
 0   

slowenien @slowenien 6. Jul 2004, 11:57

http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/ponudba/1997/maver/foto/vsebina.htm

tu ti vse lepo v slovenscini pise :wink:
 0   

Marijan Ponikvar @martest 6. Jul 2004, 12:07

Najprej pojdi na naslov, ki ga je dal Slowenien, potem pa, ker praviš, da imaš namen kupiti PS S1, pojdi v forumu še na :Pomoč in nasveti > Zoomiranje s Canonom S1, potem boš pa še kaj (dodatnega in novega) vprašal.
Pa rubriko Članki si tudi lahko ogledaš, zdajle se ne spomnim, če je tam kaj konkretno vezanega na tvoj problem, ampak nikoli se ne ve.
V forumih je že mnogo tega napisanega in predebatiranega, pa si najprej ogledaš teme tam.
lp Marijan :roll:
 0   

grupatnt @grupatnt 6. Jul 2004, 13:25

Najprej vsem hvala za odgovore.

Dobil sem obcutek, da ni razlike med telekonverterjem in closeup lecami (razen kvalitete). Tudi to se sponzal, kaksne so najmnajse razdalje za ostrenje pri uporabi closeup lec.

Zdaj pa me se samo zanima, kaksne so najvecje razdalje za ostrenje pri uporabi closeup lec? je to neskoncno, isto kot brez lec? Torej lahko slikam tudi zelo oddaljene predmete?

Hvala. :lol:
 0   

Marijan Ponikvar @martest 6. Jul 2004, 14:22

Lahko, vendar brez uporabe zooma in s tem brez efekta, za katerega so predleče namenjene.
S predlečami je po moje tako:
Imaš aparat z opt. zoomom in na objektivu predlečo. Pri ničelnem zoomu ti predleča (odvisno od +) malenkost približa motiv.
Ko pa zoomiraš, se ti področje točka ostritve premika podobno, le v skladu s predlečino povečavo in v obratni smeri, pomeni, da s predlečo brez zooma lahko načeloma slikaš do neskončnosti, s povečevanjem zooma pa se ti področje GO hitro približuje - vendar ne moreš slikati tako kot z w-konverterjem, ampak tako kot z makro objektivom, le v slabši robni kvaliteti
Upam, da ti nisem prenerodno razložil, pozabi pa tudi na zmotno prepričanje, da moraš pri slikanju makra s predlečo oz objektivom biti čim bliže objektu (npr. ali bom lahko slikal iz 1 ali 2 cm - ne, ne bo potrebno, razdalje so pošteno večje - včasih tudi varnejše - )
lp Marijan
 0   

rado @rado 6. Jul 2004, 15:49

Z macro predlečami ne moreš slikat v neskočnost saj ti že sam izraz pove da je namenjena macro fotografiji in si omejen odvisno od stopnje leče in goriščne razdalje kolikšno bo območje ostritve pri 50mm in lečo +4 lahko pričakuješ ostrenje nekje 25 cm do metra ali dveh ,če boš lečo uporabil na macro objektivu ali na dig. compactu v macru načinu se pa obe razdalji še zmanjšata, globinske ostine je pa manj, kot z samim objektivom.
Tele conventer je pa namenjen povečanju gorišča ,in je njegova uporaba smiselna samo pri največji stopnji zuma (pri manjši tako ponavadi pride do vinjetiranja) in je ostrenje spodnja meja od kakega metra ali dveh do neskončnosti , kar je bistvo teleobjektiva saj za blizu ga tako ne rabiš.Lahko pa tele conventer uporabiš tudi na macro objektivu vendar se v nasprotju s predlečami kjer, če jih priviješ moraš objektu bolj približat kot dopušča sam objektiv , moraš malo bolj odmaknit.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati