0   

Črtomir Goznik @goznikc 18. Okt 2007, 17:37

Spoštovani kolegi fotografi!

Že nekaj časa spremljam vaše objave, predvsem v rubriki oz. galeriji šport. Zelo me veseli, da se lotevate enega izmed najtežjih področij v fotografiji.
Meni osebno je športna fotografija še vedno velik izziv, saj je dejansko vsaka fotografija unikatna oz. kratkomalo neponovljiva, zaradi dinamike pa je treba imeti koncetracijo ves čas na maksimumu, da ne zamudiš tiste "odločilne akcije".
Danes se obračam na vas samo z enim dobronamernim nasvetom oz. sugestijo, kako boste vedeli, da res "obvladate" športno fotografijo.
Preden greste na teren, si zastavite cilj, da boste naredili karseda čimveč različnih enega in istega posameznika. Sam se namreč dostikrat najdem v situaciji, ko mi urednik naroči, da rabi točno tega in tega posameznika v akciji. Kar pomeni, da si pod še večjim pritiskom, ko veš, da nimaš izbire. Zato vam svetujem, da ne fotografirate kar naključno in vseh povprek, ampak si postavite izziv, da rabite npr. fotko Luka Modriča iz Dinama (to nalogo sem dobil pred nekaj tedni in sem jo hvalabogu uspešno prestal).Čimveč uspeha!

Lp, Črto
 0   

T @kookie 18. Okt 2007, 18:23

hvala za nasvete... upset
laugh
 0   

Hakan @Hakan 18. Okt 2007, 20:09

To je bolj hvaljenje kot pa nasveti bigrazz Že ko načneš nek nasvet, se spet začne o tebi kako si imel to pa to pa to... yes

Brez veze tema.... Rofl Rofl
 0   

Črtomir Goznik @goznikc 18. Okt 2007, 20:33

Hakan,

namen moje teme ni samohvala, daleč od tega, ampak pač pojasniti, kako je včasih najboljša fotka neuporabna, ker na njej ni "glavnih akterjev" npr. neke tekme. Zato sem malo razočaran nad tvojim odnosom, ker sam namreč zelo cenim, če je kdo sposoben dat kaki konkretni nasvet, ki sem jih tudi na tem forumu zasledil kar nekaj in so mi tudi pomagali v praksi.
Fotka je bila primer, kako se mi je pač posrečilo naredit dobro fotko, za katero pa potrebuješ tudi dosti sreče. Tako pač je v športni fotografiji, ni vse v znanju. Nisem pa trdil, da sem vsemogočen in da mi vedno uspe, ampak sem hotel poudarit, da je treba pač včasih delat po navodilih nadrejenih.

Lp, Črto
 0   

Nejc Zemljič @N3jc 18. Okt 2007, 20:46

Jaz najraje slikam šport ampak dozdaj se še nisem preizkusil v slikanju kake nogometne tekme bodisi rokometne, in tega si zelo žeilm.

@goznikc če pogledaš v galerijo lahko vidiš kaj največ slikam
če pa mi daš kakšno priporočilo za fuzbal (kje slikat, kako do tega prostora prit,) bi pa bil zelo hvaležen
 0   

ogabe @ogabe 18. Okt 2007, 22:08

Crto zares je tisto "normalno" delo, ko gres in prineses fotko kogarkoli, mozno bolj ali manj samo pri ekipnih sportih, pa se to ne velja za vse (sam rabim skoraj vedno fotko tocno dolocenega). Povsod drugje rabis tocno doloceno fotko.... fotko zmagovalca, ki v tem primeru ni cela ekipa, tako da je dober kdorkoli, ampak samo en sam. Pa naj bo to smucanje, kolesarstvo, ali pa magari sah. Super fotka nekoga, ki je bil 30. je vredno bolj malo.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

heroj @heroj 18. Okt 2007, 22:23

Lahko bi dejal, da sta pri športni fotografiji lahko ključna dva dejavnika, ki ovirata amaterje pri fotografiranju. Torej dostop (potrebuješ ponavadi dovoljenje za fotkanje tekem) ter dražja oprema. S kompakti lahko narediš lepo fotko, a pri športnem fotografiranju pridejo boljši, hitrejši objektivi toliko bolj do izraza. Da ne govorim o sami težavnosti fotkanja v dvoranah, kjer žal ni dobro poskrbljeno za primerno osvetljenost (npr. hala Podmežakla).

Moram reči, da je včasih velik užitek fotkat kakšen šport, ki zelo priznan a zelo atraktiven tako za gledanje kot za fotkanje. Pri ekipnih športih je ponavadi toliko igralcev, da se je težko odločiti kaj sploh fotkati. Zato si izpereš nekega igralca, ali pa kakšen ožji prostor, ki ga boš pokrival. Če želiš imeti malo večjo reportažo samega dogodka, ne bo dovolj samo ena pozicija za fotkanje, bo potrebno malo rotirati in iskati primerne točke za fotkat.
No pol smo pa spet pri sreči. Da ujameš zanimiv dogodek, mogoče celo zgodovinski, kvalitetno je potrebna velika sreča. Športni fotografi pač živijo za to, na pravem mestu ob pravem času narediti ta pravi klik ... pa imamo naslovnico v časopisu biggrin

LP

PS: Zanimiva tema. Predvsem bi lahko dodali kakšne napotke, kako začeti, kje fotkati, itd.
 0   

Stane Crnjak @staneC 19. Okt 2007, 06:36

Moj odgovor na vprašanje v naslovu pa je: "Nč bolj in nič manj kot katerakoli druga zvrst fotografije."
 0   

primoz75 @primoz75 19. Okt 2007, 09:21

staneC je napisal/a:
Moj odgovor na vprašanje v naslovu pa je: "Nč bolj in nič manj kot katerakoli druga zvrst fotografije."


enako kot sončni zahodi? grin
 0   

Stane Crnjak @staneC 19. Okt 2007, 09:25

enako grin
dobra športna=dober sončni zahod
dobra fotografija= dobra fotografija
 0   

ogabe @ogabe 19. Okt 2007, 09:25

heroj je napisal/a:
Lahko bi dejal, da sta pri športni fotografiji lahko ključna dva dejavnika, ki ovirata amaterje pri fotografiranju. Torej dostop (potrebuješ ponavadi dovoljenje za fotkanje tekem)...

Zares tole ne drzi. Ok drzi ampak samo delno. Dostop do recimo tekme Eurolige v kosarki, ali dostop na progo tekme Svetovnega pokala v alpskem smucanju je res omejen. Ampak sportna fotografija ni omejena zgolj na zgornji dve tekmi. Lahko se jo gres tudi na tekmi 3. slovenske nogometne lige, na 24 ur kosarke v Sencurju ali pa na lokalni kolesarski tekmi v Zg. Kaslju. Za te tekme ne rabis nobenih posebnih dovoljenj, tako da imas zares celo vec moznosti kot jaz recimo na tekmi Eurolige, kjer so pravila veliko strozja. Je pa res, da je bolj atraktivno, ce je na sliki Bode Miller kot pa Franckov Joza, ampak vseeno se da tudi na tekmi v Zg. Dupleku narediti cisto spodobno fotko.
Glede opreme se pa strinjam. S kompakti res ne gre, z navadnim SLR-jem pa se ze da. Malce drugace, ampak se da.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

primoz75 @primoz75 19. Okt 2007, 10:27

staneC je napisal/a:
enako grin
dobra športna=dober sončni zahod
dobra fotografija= dobra fotografija


naslov je bil malce drugečen. oz. vprašanje je bilo malce drugače mišljeno grin
 0   

Aleksander @aleks_oni 19. Okt 2007, 10:28

ena štosna za popestritev, da ne ob le hvaljenje, kot je rekel HAKAN.

Moj prvi izziv fotografiranja rokometne tekme je potekal sledeče.
Dobil naročilo za fotografiranje tekme deal .Dogovoril za akreditacijo. Pred tekmo sem si pripravil vso opremo, ki je potrebna.. . Tekma se je začela, seveda prvi posnetki prvega napada in gol....
Potem pa sem se vživel v tekmo in se prelevil v navijača in iz cele tekme prinesel 15 posnetkov. Itak smo zgubili,tako da ni bilo panike.
Hvala bogu, bila je še povratna tekma čez en teden.... deal (naročnik ni specificiral iz katere tekme želi posnetke) thumbsup
 0   

Črtomir Goznik @goznikc 19. Okt 2007, 12:14

Poanta mojega malo provokativnega naslova teme je bila v tem, da poudarim, da najboljša fotka ni vedno "najboljša" oz. najbolj primerna za objavo. Lahko se vam zgodi, da naredite vrhunsko akcijsko fotko nekoga (velja predvsem za moštvene - kolektivne športe), ki sploh ni imel nobenega vpliva na potek tekme. Potem pa vam urednik reče, da rabi tega in tega, vi pa ostanete brez fotke oziroma pride v poštev taka, ki ni ravno najboljša. To temo sem načel zato, ker smo se pogovarjali s kolegi iz drugih cajtngov, pa s(m)o se strinjali, da s(m)o dostikrat nezadovoljni z izborom fotk, ki so kasneje objavljene. V kopici fotk, ki jih pošljejo, se vedno najde katera boljša od objavljene, vendar ker niso na njih "glavni akterji", pač ne najdejo mesta v časopisu.
Kar pa se toče dostopa do tekem, npr. nogometa, so moje izkušnje take, da je potrebna akreditacija samo za 1. ligo, za nižjeligaška tekmovanja pa je potreben samo fotoaparat in ena markirka (majica, po kateri se vidi, da ste "uradna" oseba; to so majice, ki jih imajo ponavadi nogometaši na segrevanju), pa seveda prepričljiv nastop, da fotografirate za ta in ta cajtng. Ponavadi ne komplicirajajo, tudi če nimate uradne novinarske izkaznice.
Kar pa se tiče pozicije fotografiranja pri npr. nogometu, je v večini primerov najboljša točka zastavica v kotu, saj se ponavadi po bokih dosti dogaja, hkrati pa imate še pokrit prostor pred golom...

Lp, Črto
 0   

Hakan @Hakan 19. Okt 2007, 14:29

aleks_oni je napisal/a:
ena štosna za popestritev, da ne ob le hvaljenje, kot je rekel HAKAN.


Probaš bit sarkastičen ali kaj?!?!?!.... starsNo če ni le hvaljenje bom pa še sam nekaj povedal, sem že fotografiral šport in tukaj bom omenil rokomet, no sam nikoli nisem fotkal posebno izbrane osebe, je pa res da moraš z fotoaparatom slediti celi akciji in ko je to na vrhuncu stisneš sprožilec in tako ujameš prav zanimiv in smešen trenutek:
lp
 0   

jan @jan_p 19. Okt 2007, 14:39

dobra grin
 0   

bockorek @bockorek 19. Okt 2007, 15:33

malo v levo visi devilish
 0   

Črtomir Goznik @goznikc 19. Okt 2007, 16:11

Pa še nekaj.
Ko sem omenil, da ni priporočljivo slikat "vse povprek", s tem nisem misilil, da ne smeš pritisniti na sprožilec, ko imaš občutek, da bo dobra akcija, ampak je bil moj namen poudariti dejstvo, da moraš biti sposoben med fotografiranjem ugotoviti, kdo je lahko odločilni oz. glavni "junak". Poanta je v tem, da se osredotočiš na dva aspekta, in sicer da dobiš prave ljudi v pravi akciji ter da sta potem zadovoljna tako naročnik (gledano predvsem iz vsebinskega vidika) kot avtor fotografij (gledano predvsem iz tehničnega vidika).

Lp, Črto
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 19. Okt 2007, 17:50In to z manualnim Yashica FX-3 2000!
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

Aleš @lial 19. Okt 2007, 17:54

@Nikio: bigeek bigeek

Svaka čast, kapo dol...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati