Meglica Rozeta
Info fotografije
Opis:
Meglica Rozeta.

Rozeta (znana tudi kot Caldwell 49), je veliko, okroglo področje HII blizu roba orjaškega molekularnega oblaka v Samorogu. Razsuta zvezdna kopica NGC 2244 (Cadwell 50)v sredini meglice je tesno povezana z meglico. Zvezde kopice se rojevajo iz snovi v meglici.
Kopica in meglica sta okoli 5.200 svetlobnih let proč. Masa meglice je ocenjena na 10.000 sončevih mas.

https://en.wikipedia.org/wiki/H_II_region
https://sl.wikipedia.org/wiki/Rozeta_(meglica)

Izkoristil zadnjih nekaj dni prejšnjega leta in to je rezultat.
Slika je posneta skozi ozko pasovne filtre (narrowband), ki prepuščajo svetlobo ioniziranega vodika (Ha), ter žveplenih (SII) in kisikovih (OIII) atomov iz območja meglice.

SHO Hublova paleta za barvno kalibracijo.

Za Hublovo paleto je značilno, da namesto klasične RGB kombinacije barv uporabimo slike iz filtrov SII, Ha, OII v zaporedju SHO. To pomeni da namesto rdečega kanala R uporabimo slike narejene s filtrom SII, ki normalno prepušča zlato-rumene barve, namesto zelenega kanala G uporabimo slike s filtrom Ha, ki prepušča rdeče barve, za moder kanal pa uporabimo slike narejene s filtrom OIII, ki prepušča prav tako modre barve. Ta kombinacija precej poudari strukture v meglicah, hkrati pa dobimo zelo zanimive barve.
Prvič se je zadeva uporabila pri NASI leta 1995 za upodobitev Stebrov stvarjenja, ikonične slike dela Orlove meglice slikanih s Hublovim teleskopom. Po letu 2000, ko so ozkopasovni filtri postali dostopni širši javnosti se je zadeva prijela tudi amaterjev :)

https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/foto-video-ikonicna-hubblova-fotografija-v-novi-luci/355362

Oprema:
Objektiv Canon EF 400 f5.6 USM L
Kamera: ASI183MM Pro @ gain 111 hlajena na -15°C
Temperatura okolice -4°C do -6°C
Slikano 04.12; 28.12; in 29.12 z domačega dvorišča v okolici MB

Sliko meglice sem že objavil v začetku leta 2017, takrat še narejeno z DSLR kamero in enakim objektivom a precej manj znanja o astrofotografijo. Slika je bila v RGB kombinaciji barv podobno kot tudi ta moja novejša:
https://www.slo-foto.net/galerija_slika-160397.html?user_id=1691
https://www.astrobin.com/tvvb9r/C/?nc=PeterK

Objava na Astrobin (polna resolucija)
https://www.astrobin.com/full/tvvb9r/B/?real=&mod=

Razlika v kakovosti je kar velika napram objavi v letu 2017.
Torej pri astrofotografiji ne gre nič na silo, po določenem času je razlika očitna, če se le pridno učimo in korak za korakom izpopolnjujemo tehniko. Podobno kot na marsikaterem področju v življenju.

Pa vse dobro v novem letu!
Peter
Prijavi se ali registriraj, če želiš komentirati ali oceniti fotografijo.