Geminids meteorski dež z Rimsko cesto
Info fotografije
EXIF
Opis:
Geminids Meteor shower with winter Milky Way:dizzy:

360 stopinjska panorama z zimsko Rimsko cesto in Geminid meteorji. Slikano iz velikega Roga na Dolenjskem.

Slikano iz 13 na 14.12.2020

Pogled kateri sega čez vso Slovenija vključno s Kamniško Savinjskimi ter Julijskimi Alpami s Triglavom na čelu, ter vse na Hrvaško proti Kleku.

Lahko povem, da je bil to eden najlepših razgledov na nočno nebo, kar sem jih kdajkoli doživel. Na samem vrhu razglednega stolpa sem imel popolnoma neoviran pogled na vse strani neba, pogled proti nebu od horizona skozi celotnih 360 stopinj:heart_eyes: Pod mano pa nizka oblačnost, katera je še tako popestrila samo sliko. Noč je bila mrzla ( -7 ) in vetrovna, vendar je bilo ma koncu vse poplačano.

Vedel sem, da za 360-stopinjsko panoramo potrebujem točno to lokacijo. Edina težava je bila, kako sem priti na vrh.
Zahvala za to gre tudi Jure Pogačarju, brez katerega mislim, da slika nebi nastala.
Kot veste je Kočevski Rog poven živalskega kraljestva, pa ne samo štironožnih, temveč tudi nezaželjenih gostov.
Na veliko srečo je bilo tudi vreme to noč v mojo prid.

2 kameri sta čez celo noč v 12 urah ujeli v objektiv več kot 250meteorjev, tako, da v končno sliko niti nisem vključil vseh.

Do danes moj največji projekt nočnega fotografiranja.

Opis slike:

Ospredje:
Skrajno levo, oz. desno vidimo močno svetlobno onesnaženost Zagreba. Levo v ospredju se nad oblake dviguje le delček Kočevskega Roga. Daleč v ozadju se vidi hrvaško hribovje s Klekom ( žal pri FB resoluciji tega ni možno videti:pensive: ). Pod sredino Rimske ceste se razteza Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje z mogotnim Snežnikom. Svetlobna onesnaženost tega predela prihaja iz primorske regije ( levo Rijeka, Trat, Koper...)
Malo bolj desno vidimo Julijske Alpe s Triglavom na čelu, ter močno svetlobno onesnaženost Ljubljane. Pod severnim pasom Rimske ceste so Kamniško Savinjske Alpe. še malo bolj desno se vidi Kum kateri izstopa s svojo lučjo na oddajniku. Desno od Kuma prihaja svetlobna onesnaženost iz Štajerskega konca ( Celje, Maribor..). Skrajno desno pa se nad oblaki dviguje dolenjsko pogorje Gorjanci.

Vesolje:
Pas Rimske ceste se na fotografiji razteza vse od Hrvaške ( Jug ) pa do Kamniško-Savinsjkih Alp ( Sever ). Skrajno desno na nebu vidimo vsem poznani veliki voz. Točno nad Julijskimi Alpami imam lep pogled na galaksijo Andromeda. Na desni strani v pasu Rimske ceste nad Kamniško-Savinjskimi Alpami se lepo vidi North America Nebula z zvezdo Deneb. Malo višje se vidi dve rdečkasti plinasti meglici. Nad Andromedo, malo desno v pasu Rimske ceste vidimo Hert and Soul nebulo, na sredini je izrazito močna California Nebula, pod njo Plaides, nad California Nebulo pa vidimo Flaming Star Nebulo. Na jugovzhodnem delu neba imam lep pogled na Orion in Bernardov lok, nad njim pa je Lambda Orionis Nebula. Levo od Oriona je Rosette Nebula, ter malo višje Christmas Tree Cluster.
Malo nižje od Oriona v pasu Rimske ceste se vidi Seagull Nebulo ter nasvetlejšo zvezd Sirius.
Vsi Gemini meteorji izvirajo iz ozvezdja Dvojčkov.

Pano/Tracked/stacked

Camera: Nikon d750 + Nikon d600
Lens: Samyang 14 XP
Tracker: Star advanturer 2

Exif:
Sky: one row, 10panels in portrait, iso 3200, 60s, f2.8, 5stacks per frame
Foreground: 9panels, iso 6400, 90s, f2.8x 5 stacks per frame

Panorama slike je v polni resoluciji velika 110MP, zato veliko detajlev na FB resoluciji žal ne morete videti razločno.

Vsem skupaj želim vesel Božič! :sparkles::snowflake:
Prijavi se ali registriraj, če želiš komentirati ali oceniti fotografijo.