Galaktične meglice
Info fotografije
Opis:
M81 & M82 z okolico polno IF meglic

Slike Bodejeve galaksije (M81) in galaksije Cigara (M82), ter okolice so velikokrat objavljene po spletu. Tudi sam sem ju že nekajkrat fotograiral in objavi. Redkeje pa ju vidiš v kombinaciji s šibkim oblakom plinov in prahu, imenovanim IFN oz. Integrated flux nebula. Ne gre za klasične maglice v osnovnem telesu naše galaksije oz. v njeni ravnini, ki jih direktno osvetljuje ena ali več zvezda ali pa same sevajo svetlobo. IF meglice se razprostirajo tudi na višjih nivojih galaksije, se pravi izven njene ravnine, osvetljuje pa jih skupen svetlobni tok vseh zvezd v naši galaksiji. Te meglice so zelo šibke, zato je zanje potrebno precej več osvetlitve.
Zelo izrazite IF meglice so vidne okrog S in J nebesnega pola, se pravi tudi v okolici Severnice.
Slika je nastajala v bistvu cel mesec Marec. Malce je seveda nagajala Luna, zato je veliko noči bilo le polovično izkoriščenih. Kak deten pa sem izgubil zaradi prahu iz Sahare, ki uniči vidljivost, ter umaže opremo, zato v tem času nisem slikal.
Ko se je že nabralo skoraj 40 ur koristnega materiala sem zadevo želel slikati še s temnejše lokacije na Pohorju, a sem zaradi vetra tam nabral samo dobre 3 ure podatkov. Tako je glavnina podatkov zajeta od doma iz Sp. Hoč, kjer nam SV in S nebo prav "lepo" osvetljuje Maribor, zaradi česar sem se odločil, da bom slikal s filtorm, ki za malenkost odščipne sij svetlobnega onesnaženja, kar pa sicer ni optimalno za meglice IF, katerih odsev se razprostira po celotnem spektru vidne svetlobe. Zato je takšne objekte najbolje slikati kar z IR/UV cut filtrom in mono kamero, kjer je izkoristek še boljši. Amapk kot kaže moja slika gre tudi z barvno kamero.

Oprema:
Teleskop Lacerta Newton 8" f/4, 800 mm
Montaža Avalon M-Uno
Kamera ASI2600MC Pro
Filter Baader Neodymium 2' Moon & Skyglow
90 x 120 s, gain 100, offset 50
172 x 300 s, gain 100, offset 50
136 x 600 s, gain 100, offset 50
Skupaj 40 ur osvetlitve
Hlajenje -15°C
60 x Flat in 60 x Dark Flat posnetkov, 60 Dark posnetkov
Celotna priprava in obdelava v programu PI ter PS.

Povezava do Astorbin verzije:
https://www.astrobin.com/vz7vtf/
LP
Prijavi se ali registriraj, če želiš komentirati ali oceniti fotografijo.