Umrl fotograf Georg Silk

New York - George Silk, fotoreporter, ki je 30 let delal za revijo Life in se proslavil s posnetki z bojišč v II. svetovni vojni, kasneje pa s pionirsko uporabo posebne kamere za snemanje atletov v gibanju, je umrl v soboto v bolnišnici v Norwalku v ameriški zvezni državi Connecticut, star 87 let. Odpovedalo mu je srce, so v ponedeljek sporočili člani družine. 


Beri nadaljevanje

Goerge silk se je rodil 17. novembra 1916 v Novi Zelandiji.  Ameriški državljan postal leta 1947, istega leta se je poročil z danes že pokojno Margery Gray Schieber. Živela sta v Westportu v Connecticutu. Decembra leta 1972 se je mudil v Nepalu, kjer je snemal prispevek o himalajskih lovskih parkih, ko ga je dosegla novica o polomu revije. V knjigi, ki jo je objavil leta 1977 pod naslovom "That Was the Life", je Silk na novico odgovoril z zahtevo, naj mu pošljejo še pol milijona dolarjev za dodatne stroške. Vojni fotograf Kariero vojnega fotografa je Silk začel leta 1939, ko je kot snemalec delal za avstralsko vlado in pokrival dogajanje na Bližnjem Vzhodu, v severni Afriki in Grčiji. V Libiji so ga zajele enote nemškega pehotnega generala Erwina Rommla, vendar je čez deset dni uspel pobegniti. 


Na Novi Gvineji je prepešačil 300 milj z zavezniškimi enotami, kar je pozneje popisal v knjigi "War in New Guinea". Z ameriškimi vojaki je bil v bitki za Bulge leta 1944 v Ardenih, med prodiranjem skozi Nemčijo pa ga je ranila granata. Štirikrat fotograf leta Silka je državno združenje fotografov (National Press Photographers Association) štirikrat proglasilo za fotografa leta. Zapustil je ženo, hčeri in sina. 


Vir: www.siol.net

Komentarji
Jan (@ghandaed) 30. oktober 2004 11:31
večna slava mu!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.