Fotografije Gyoergyja Becka v CD

Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Zidovje Male galerije Cankarjevega doma (CD) bo do 21. novembra krasil izbor fotografij madžarskega režiserja, snemalca in fotografa Gyoergyja Becka. Cikel fotografij, ki jih je avtor izbral za ljubljansko razstavo, je nastal v zadnjem desetletju, ko je Beck zaradi nezadovoljstva z vrhunsko tehnologijo večine slik in podob, ki nas obdajajo, začel fotografirati z zelo preprostimi fotografskimi aparati, celo s kamero obskuro, da bi ustvaril bolj prvinske, materialne podobe stvarnega sveta. Razstavo, naslovljeno "Silence Friction", bodo odprli drevi ob 20. uri.

 Beri nadaljevanje 

Čeprav je Beck dejaven snemalec, bi ob iskanju izvora njegovega vizualnega gledišča ugotovili, da je nanj najbolj vplivala slikarska tradicija, so zapisali v CD. Nežni toni, osredotočenost na močno ali šibko osvetljene podrobnosti, odločna kompozicija in izogibanje naključnosti so ga zadnja leta privedli bliže slikarstvu in posledično se je njegovo delo oddaljilo od tradicionalne fotografije. 

Beck raziskuje prostorskost, brezmejnost neskončnih odprtih prostorov, pokrajine brez ljudi, kjer pa je človek vseeno pustil svoj pečat v obliki mest, stavb ali vsakdanjih objektov. Naj ustvarja s filmom, polaroidom ali tekočo emulzijo, naj bo fotografska kamera tradicionalna, kamera obskura ali igračka, naj bodo njegove fotografije uokvirjene, del instalacije, razstave ali projicirane na platno, si Beck prizadeva izogniti se svetu realistične fotografije, je k razstavi pripisala Katalin T. Nagy. Gyoergy Beck se je rodil v Budimpešti leta 1963. 

Že kot najstnik se je začel zanimati za fotografijo. Diplomiral je na akademiji za gledališče in film v Budimpešti, smer film. V 90-ih letih je študiral v ZDA, kjer danes ustvarja in poučuje. Svoje fotografije razstavlja tako na Madžarskem kot v tujini.

Komentarji
Matev (@Matev) 30. oktober 2004 13:56
kake vzorčne slike ne bi škodileali kak link do njih
Uroš Uršej (@Lucifix) 30. oktober 2004 14:18
Sem iskal slike po internetu a brez uspega
ksantipa (@ksantipa) 1. november 2004 09:55
Meni se je zdela razstava vredna ogleda, je pa seveda stvar okusa.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.