Izlet do izliva Soče in Gradeža 04.12.2004

Ob fotografijah iz Deželnega naravnega rezervata ob izlivu Soče v Jadransko morje med Tržičem in Gradežem je bilo izražena želja, da bi se kdaj skupaj odpravili tja.

Za soboto, 04.12.2004 (prestavljeno iz 27.11.2004!) sem pripravljen, da se s zainteresiranimi dobimo in skupaj odpravimo tja. Vreme mislim, da bo primerno. 

Nadaljevanje novice...

Dobili bi se ob 7. uri na italijanski strani mejnega prehoda Fernetiči, kjer bi desno ob cesti parkirali, pustili odvečne avtomobile tam in šli po dogovoru dalje.
Peljali se bomo po avtocesti mimo slovenskih vasi Prosek, Križ, Nabrežina, Sesljan, Devin do Tržiča, tu pa zavijemo levo proti Gradežu. Do rezervata se pride tako, da se na cesti Tržič Gradež pred mostom čez Sočo zavije levo, od tu pa je tri kilometre do osrednjega dela na Isoli della Cona.

Naravni rezervat zajema zadnjih 15 km rečnega toka in ob njem 2.350 ha površine, ki je edinstvena zakladnica biotske pestrosti in se odlikuje z bogatim rastlinstvom in živalstvom z mnogimi redkimi in ogroženimi vrstami. Je pravi raj za ptice, v njem je bilo doslej ugotovljenih kar 308 različnih vrst ptic, od katerih jih je več kot 85 v zadnjem desetletju tudi gnezdilo. Nekatere se ustavijo tu na poti iz Sibirije v Afriko in nazaj. Osrednji del rezervata je na levem bregu Soče otok Isola della Cona, kjer se razteza območje močvirnih travnikov, tam pa so tudi urejene impozantne in dobro obiskane opazovalnice, muzej in recepcija. Konje so v naravni rezervat naselili leta 1991 in od takrat dalje živijo divje v naravi. Pripeljani so bili iz Camargue.

Na desnem bregu Soče pa je del parka imenovan Caneo, kjer je tudi speljana zanimiva pot z opazovalnicami, ob vstopu pa je mostiščarski objekt , v katerem je bar, restavracija in manjši hotel.

Tja pa se pride tako, da nadaljujemo pot proti Gradežu čez Sočo in po dveh kilometrih zavijemo levo skozi Fosalon do vstopa v rezervat, do tja pa je nekaj kilometrov.

Nato bi obiskali Gradež, ki je znan kot »otok sonca«, saj sodi med najlepše kopališke kraje na Jadranu. V zgodnjem srednjem veku je bil žarišče kulturnega dogajanja, na kar še posebej opozarja cerkev sv. Evfemije. Je zanimivo obmorsko mesto s starim mestnim jedrom, starimi zanimivimi hišami in ozkimi ulicami, ostanki bazilike, itd. Gradež sodeluje tudi pri vsakoletni mednarodni jadralni regati Izola – Gradež – Izola.

Blizu je tudi Oglej, sedež nekdanjih patriarhov, ki si ga bomo tudi ogledali.
Ko je v 6. stol. Aquilea postala sedež patriarha, je v mestu že od 3. stol. naprej bivala krščanska skupnost. S tem je mesto postalo eno najpomembnejših središč starokrščanskega sveta. Poleg Ogleja so tedaj predstavljali sedež patriarha le še Jeruzalem, Antiohija, Aleksandrija, Konstantinopel in Rim. Izjemen pomen mesta v času pozne antike odseva v enem izmed najpomembnejših spomenikov iz tega obdobja - baziliki sv. Mohorja in Fortunata. Arhitektura slovi po številnih umetninah, predvsem pa po izjemno kvalitetnih talnih mozaikih iz 4. stol., kjer se poznoantični dekorativni elementi spajajo s krščansko simboliko. V neposredni bližini bazilike so ohranjeni tudi ostanki antičnega Ogleja, ki je predstavljal prometno vozlišče na križišču med Alpami in Jadranom.

Za prehrano in pijači skrbi vsak sam, predviden čas za kosilo v Gradežu, kjer se bomo ustavili v kakšnem lokalu.

Pred sončnim zahodom bi se verjetno vrnili v naravni rezervat, kjer se da ujeti prelepe sončne zahode ali pa bi jih ujeli v Gradežu.

Ob povratku bi si lahko že v temi ogledali spominsko obeležje v kraju Sredi polja ( poitaljančeno Redipuglia).

To je okviren načrt, ki bi ga pa prilagodili glede na trenutno stanje. Trajanje cel dan.

Če pa koga zanimajo kakšne slikce, si jih lahko ogledajo na tej strani:
http://www.wunderground.com/wximage/imagesearch.html?handle=dushan&handlebox=1&submit=go
kjer imam zadnjih 18 slik iz rezervata.

Če se bo prijavilo večje število udeležencev izleta do izliva Soče in Gradeža, bi organizirali avtobusni prevoz iz Ljubljane. V tem primeru bi stroški za posameznika znašali od 1.000,00 pa do največ 2.000,00 SIT. Zato zainteresirani pohitite s prijavo.

 
LP, Dušan
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.