Canon z novimi modno oblikovanimi digitalnimi videokamerami serije MVX300

AMSTELVEEN, 6.1.2005 Canon je poslal na trg tri nove modno oblikovane kompaktne digitalne videokamere, MVX350i, MVX330i in MVX300, ki jih odlikuje ločljivost 1,33 milijona točk. MVX350i nudi 20-kratno optično povečavo (400-kratno kombinirano), medtem ko MVX330i in MVX300 nudita 18-kratno povečavo (360-kratno kombinirano). Vse tri digitalne videokamere vključujejo visokoločljiv način 16 : 9, elektronsko stabilizacijo slike ter velik, 2,5-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 123.000 točk. MVX350i ima ob tem vdelano majhno video žarnico, z digitalno bliskavico pa sta opremljena MVX350i in MVX330i.

Nove Canonove digitalne videokamere so z odličnimi zmožnostmi in dodelano ergonomijo, ki vključuje številna stikala ter vgreznjene gumbe, namenjene predvsem uporabnikom ki zahtevajo izdelke z bogatimi zmožnostmi ob kakovostni končni izdelavi in obliki.

 

Vsi modeli uporabljajo Canonov procesor DIGIC DV za ločeno procesiranje videa in digitalnih fotografij. Združljivi so s standardom za neposredno tiskanje PictBridge, pri čemer se lahko digitalno fotografijo iz videokamere natisne neposredno na tiskalnik brez uporabe osebnega računalnika. Slednje je izvedljivo s pritiskom na gumb Print/Share, ki je sicer namenjen tudi prenašanju digitalnih fotografij na osebni računalnik oziroma internet. MVX350i je opremljen še s širokokotnim nastavkom z 0,6-kratno povečavo.

Fotografije so na voljo na spletni strani http://www.canon.si/slovenija/foto/foto8.html.
---------------
Dodatno gradivo

Optika in tipalo CCD Tipalo CCD z ločljivostjo 1,33 milijona točk in velikostjo 1/4,5 palca uporablja pri zapisovanju na pomnilniško kartico 1,23 milijona efektivnih točk, pri zapisovanju na kaseto miniDV pa 860.000 efektivnih točk. Canonovi inženirji so razvoj objektivov za nove videokamere zasnovali na več kot 60-letni tradiciji precizne optike. Objektiva z 18- in 20-kratno povečavo tako vsebujeta asferični element za ostre in izredno kontrastne posnetke brez odklonov, ki jih povzročajo objektivi slabše kakovosti. Da bi preprečili izgubo barvnih tonov na izrazito svetlih področjih, ki se pojavlja pri snemanju v pogojih z veliko svetlobe (na plaži ali snegu), vsi modeli uporabljajo dvojni filter z nevtralno gostoto. Vsi elementi v objektivu so premazani s Super Spectro, premazom, ki odpravlja notranje odboje. Ti namreč ustvarjajo svetlobne sledi (sekundarne slike svetlih izvorov svetlobe, kot je na primer sveča) in migotanje slik (izpran videoposnetek ali slika). S tem je zagotovljena ostrina, jasnost in prave barve pri vseh snemalnih pogojih, ne glede na to, ali gre za snemanje videa ali slik.Elektronska stabilizacija slike (EIS) v vseh modelih odpravlja tresenje slike, Canonov EIS pa je tako učinkovit, da pri večini snemalnih položajev ni potrebno uporabiti stojala. Stabilizacija slike je na voljo v obeh načinih, 4 : 3 in 16 : 9. Slednji je na voljo v standardnem snemalnem načinu in v visokoločljivem, ki z izklopom funkcije EIS dopušča nekoliko širše uokvirjanje. Zaslon LCD pri snemanju v načinu 16 : 9 pretvarja sliko tako, da snemalec vidi sliko brez popačenj oziroma popolnoma enako sliko, kot jo zapisuje videokamera.

Intuitivno in udobno
Med posebnimi gumbi na zunanji strani se nahaja gumb LCD Backlight, ki se uporablja za nastavljanje svetlosti zaslona LCD. S tem je mogoče izboljšati vidljivost slike na zaslonu LCD med snemanjem in predvajanjem. Tu je še poseben gumb Night Mode za hitro preklapljanje v delovanje pri slabi svetlobi brez uporabe menijev. Izbirni gumb Tape/Card poenostavlja izbiro medija za zapisovanje, ob tem pa gumb Easy omogoča preklapljanje med popolnoma samodejnim in ročnim načinom - idealno za nove uporabnike in v primerih, ko ni časa za določanje nastavitev.

Digitalne fotografije
Da bi zagotovil zmožnost zajemanja kakovostnih digitalnih slik med snemanjem videa pri digitalnih videokamerah serije MVX300, je Canon je povezal šestdesetletno tradicijo izdelave kamer. MVX350i in MVX330i sta opremljena s svetlobno vodeno bliskavico za digitalne slike, ki jih shranjujeta na pomnilniške kartice SD ali MMC, medtem ko se video zapisuje na trak . Procesor Digic DV združuje vse procesne in pomnilniške zahteve na enem čipu z dvema diskretnima stezama za procesiranje videa in digitalnih fotografij. S tem je dosežena optimizacija algoritmov in procesiranja za oba izhoda brez izgube kakovosti med hkratnim snemanjem videa in fotografij. Vsi modeli so združljivi s standardom PictBridge za neposredno tiskanje na katerikoli združljiv foto tiskalnik brez uporabe osebnega računalnika.Za zagotavljanje kakovosti tako digitalnih fotografij kot tudi videa vključuje zmožnost za snemanje digitalnih fotografij tudi samodejno izravnavanje osvetlitve (AEB), mehanski sprožilec in foto sistem s progresivnim preletavanjem za odpravljanje nadležnih svetlobnih lis, ki se pojavljajo pri običajnih digitalnih videokamerah. Okvir slike je razdeljen na tri območja samodejnega ostrenja, pri čemer se lahko vsakega izbere posamično, kar je še posebej priročno pri snemanju objektov, ki se ne nahajajo v središču slike. Nove digitalne video kamere podpirajo tudi standard Exif Print, s čimer posredujejo podatke o snemanem prizoru foto tiskalniku za izdelavo kakovostnejših digitalnih slik kot sicer. Gumb Drive Mode uporabnikom dopušča izbiro hitrosti fotografiranja pri zaporednem fotografiranju, in sicer 3 ali 5 posnetkov v sekundi.

Celovit nabor snemalnih načinov
Za ustvarjanje odličnih posnetkov tudi v zahtevnih svetlobnih pogojih nudita MVX350i/MVX330i način Super Night z osvetlitvijo LED za snemanje v pogojih brez svetlobe ter način Night+, kjer je mogoče med snemanje vključiti ali izključiti osvetlitev LED. Vse tri nove digitalne videokamere pa nudijo osem nočnih načinov: EASY, Auto, Sports, Portrait, Spotlight, Sand and Snow, Low Light in Night.

Med ustvarjalnimi digitalnimi učinki so Art, Sepia, Monochrome, Mosaic, Mirror, Cube in Wave, z devetimi izbirnimi stopnjami učinka. Način za snemanje kožnih podrobnosti ustvarja mehkejše kožne tone, kar omogoča prijetnejše in toplejše posnetke ter pomeni konec odbijajočih posnetkov, narejenih z običajnimi digitalnimi video kamerami.

Gibljivi JPEG (MPEG)
Deljenje video izrezkov in filmov prek interneta je poenostavljeno z zmožnostjo zapisovanja datotek MPEG neposredno na pomnilniške kartice MMC ali SD. Znotraj digitalne videokamere je podprto pretvarjanje videa, shranjenega na trak, in prenos na pomnilniško kartico. Glede na velikost pomnilniške kartice se lahko nanjo shrani do 60 minut posnetkov MPEG.

Programska oprema
Programsko opremo za dvosmerno komunikacijo DV Messenger 2.0, ki predstavlja kombinacijo elementov sporočilnega sistema Microsoft Windows Messenger in Canonove lastne omrežne rešitve, je moč brezplačno prenesti s spletne strani www.canon-europe.com/dvmessenger. Ta omogoča dvosmerno (peer-to-peer) komunikacijo, pri čemer omogoča izmenjavo videa in zvoka, bodisi shranjenega ali v živo - prek interneta. Uporabnik tako lahko svojo digitalno videokamero uporablja kot spletno kamero za klepet prek spleta ali pa jo oddaljeno upravlja prek interneta.

Povezave
Canonove nove digitalne videokamere so opremljene s terminalom DV in USB. Terminal DV dopušča kakovostno presnemavanje brez izgube ločljivosti, povezovanje na vhod IEEE 1394 na osebnem računalniku za nelinearno urejanje ter hiter prenos video in slikovnih datotek s pomnilniške kartice v digitalni videokameri. Terminal USB pa se uporablja za hitro in enostavno prenašanje video izrezkov in slik s pomnilniške kartice v digitalni videokameri.Analogni/digitalni pretvornik
Vsi trije modeli nudijo analogni vhod, MVX350i in MVX330i pa še analogni/digitalni pretvornik. Tako je nanju mogoče priključiti analogne naprave, kot so predvajalniki VHS ali analogne videokamere, in njihov analogni signal pretvoriti v digitalnega ter nato shraniti bodisi neposredno na digitalno videokamero ali na digitalno shrambno napravo, kot je osebni računalnik.

Uporabniški vmesnik v več jezikih
Vse tri kamere ima menije v 8 jezikih: angleščina, francoščina, nemščina, italijanščina, španščina, ruščina, japonščina in poenostavljena kitajščina.


Za nadaljnje informacije se obrnite na:


Mateja Stržinar
Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (1) 530 87 14
Faks: +386 (1) 530 87 45
mateja.strzinar@canon.si
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.