Fotografije Aleša Gregoriča

Ljubljana - V galeriji Avla NLB bodo ob 20. uri odprli razstavo fotografij Aleša Gregoriča, ki jih je ustvaril med letoma 2002 in 2004, ko se je intenzivneje posvečal barvni fotografiji.

Na področju barvne fotografije pozornost usmerja predvsem h kompozicijski režji, ustvarja slike večjih formatov in skuša z raznolikimi sredstvi celoti zagotoviti pravo vsebinsko obliko. Njegov opus fotografij 2002-2004 je zaznamovan z izrazitim avtorskim pečatom, izredno natančnim kadriranjem in premišljeno izbiro scenografije naravnega okolja, so sporočili iz galerije Avla NLB. Razstava bo na ogled do 4. marca.

Serija čno-belih fotografij

S prvim ciklusom črno-belih aktov se je Gregorič učil iskati, pravilno postavljati, loviti svetlobo in narediti smiselno dobro fotografijo, ki bi imela svojo izrazno moč. V seriji čno-belih fotografij Minljivost, s katerim izraža spoštovanje do vsega minljivega v živi in neživi naravi, je nadgrajeval pristop do kompozicije. Istočasno se je lotil tudi portretiranja. Občasno sodeluje z različnimi revijami, publikacijami in pri nastanku modnih katalogov.

Izraža se preko fotografij

Ko je odkril možnosti lastnega izraza prek fotografije, je začel tudi razstavljati. Samostojno je med drugim razstavljal v Cankarjevem domu in KUD France Prešeren, v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, v Fotogaleriji v Zagrebu, v Mestni hiši v Dubrovniku in v Slovenskem kulturnem domu v Brisbanu v Avstraliji. Na mednarodni fotografski razstavi v Rovinju je leta 1997 prejel diplomo, trikrat je prejel tudi nagrado na Emzinovem natečaju Fotografija leta - leta 1998 je osvojil tretjo, leta 2000 drugo, leta 2004 pa prvo nagrado.

Živi in ustvarja v Ljubljani

Aleš Gregorič, rojen leta 1966, živi in ustvarja v Ljubljani. Po končani srednji šoli je odkrival svet videotehnike, pozneje se je ljubiteljsko ukvarjal z reportažno fotografijo, pritegnila ga je čno-bela fotografska tehnika. Je samouk in nima klasične fotografske izobrazbe, ima pa izjemen občutek za kompozicijo in kadriranje, tako da je s prakso postal suveren avtor s prepoznavnim stilom, so sporočili prireditelji razstave. (STA)
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.