Canon EOS 350D Digital

Canon je predstavil nov enooki zrcalno-refleksni (DSLR) fotoaparat, EOS 350D Digital, ki predstavlja nadgradnjo izredno uspešnega fotoaparata EOS 300D. EOS 350D odlikuje popolnoma novo tipalo CMOS velikosti APS-C z ločljivostjo 8,0 milijona točk in izredno majhnim šumom. Za procesiranje slike skrbi procesor DIGIC II, enak kot v Canonovih profesionalnih digitalnih fotoaparatih. Hitrost zaporednega fotografiranja znaša 3 slike na sekundo v nizu 14 slik, fotoaparat pa slike hkrati zapisuje v formatih RAW in JPEG. EOS 350D je na voljo v črni in srebrni različici, bodisi z novim objektivom EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II bodisi samo kot telo. EOS 350D Digital je v primerjavi z EOS 300D lažji za 10 odstotkov, glede na prostornino pa manjši za 25 odstotkov.

Sporočilo za javnost

Novinec uporablja enak črno-beli snemalni način kot EOS 20D, kar omogoča snemanje črno-belih posnetkov ob uporabi vrste filtrirnih učinkov. Korekcijo beline po krivuljah modra/jantarna in škrlatna/zelena je možno nastavljati po ±9 stopnjah, v smeri krivulje škrlatna/zelena pa je na voljo tudi zaklepanje ravni beline.

Novo tipalo CMOS omogoča izredno kakovost slik tudi pri daljših osvetlitvenih časih, ob tem pa so slike čiste, ne glede na uporabljeno gradacijo, od ISO 100 do ISO 1600. Tipalo velikosti APS-C fotoaparatu omogoča 1,6-kratno povečavo v primerjavi s 35-milimetrskimi fotoaparati. Canon je z namenom zmanjšanja valov na sliki, t.i. učinka moiré, ki nastaja zaradi svetlobnih napak na tipalu, uporabil edinstveni troslojni nizkoprehodni filter. Prvi filter polarizira in loči prihajajočo svetlobo v navpični smeri natančno v razdalji ene slikovne točke. Drugi filter z namenom ponovnega vertikalnega združevanja svetlobe odpravlja polarizacijo, medtem ko tretji, nizkoprehodni filter, polarizira svetlobo še v horizontalni smeri. Prihajajoča svetloba na tipalo je tako porazdeljena natančno na posamezno slikovno točko v navpični in vodoravni smeri.

EOS 350D Digital za priključevanje objektivov uporablja sistem EF-S, ki omogoča uporabo več kot 60 Canonovih objektivov EF. Ob tem je združljiv še s štirimi objektivi EF–S, vključno z novim objektivom EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, ki jih je Canon razvil posebej za fotoaparate DSLR (EOS 20D in EOS 300D). S spreminjanjem sistema za priključevanje objektivov je namreč Canon oblikoval nov sistem, ki je zahteval več naporov pri razvoju sistema samodejnega ostrenja. Nastalo je popolnoma elektronsko nadzorovano samodejno priključevanje EF, ki dovoljuje izredno natančno prenašanje podatkov med telesom fotoaparata in objektivom v realnem času. Objektivi EF za pogon uporabljajo ultrazvočne motorčke USM, ki vrtenje ustvarjajo s pomočjo ultrazvočnih vibracij. USM omogoča hitrejše, natančnejše in praktično neslišno samodejno ostrenje, ob tem pa dopušča ročno ostrenje na objektivu EF, tudi če je ta v načinu samodejnega ostrenja.

Za hitro obdelavo izjemno kakovostnih slik uporablja EOS 350D procesor DIGIC II, enakega, kot ga uporabljata tudi Canonova profesionalna digitalna fotoaparata EOS-1D Mark II in EOS-1Ds Mark II. DIGIC II združuje kompleksne funkcije, ki omogočajo optimalno procesiranje ravni beline in pretvarjanje barv. DIGIC II tako zagotavlja vrhunsko kakovost slik, hitro odzivnost fotoaparata, hitrejše samodejno ostrenje in snemanje zaporednih slik ter daljše trajanje baterije. Kakovost slik, ki jih obdela DIGIC II, je tako dobra, da se je vodilna fotografska agencija Getty Images odločila, da raje snema slike v formatu JPEG kot v RAW. Prednosti procesorja DIGIC II so še bolj očitne pri nastavljanju ravni beline, poleg tega pa uporablja še sistem, ki ga pri Canonu imenujejo »Feeling Based White Balance«. Ta je namenjen popravljanju odtenkov, ne da bi se pokvarilo vzdušje prizora, kar omogoča, da je prizor reproduciran na realističen način. Nenazadnje EOS 350D prav zaradi uporabe procesorja DIGIC II omogoča izdelavo 600 posnetkov z enim polnjenjem baterije, pri čemer je z apisovanje na pomnilniško kartico v primerjavi z EOS 300D hitrejše za 3,5-krat.

Tri možnosti ostrenja vključujejo One Shot AF za ostrenje pri enem posnetku, AI SERVO AF za napovedovalno sledenje objektom, ki se približujejo s hitrostjo do 50 km/h in do razdalje 10 m, ter AI Focus AF, ki samodejno preklaplja med prvim in drugim načinom ostrenja glede na to, ali se objekt premika ali ne. Točko samodejnega ostrenja je moč izbirati z gumbi ali prek glavnih nastavitev. Ročno nastavljanje ostrine je na voljo pri uporabi vseh objektivov EF Auto Focus, ob tem pa nov zaslon iskala omogoča svetlejšo sliko za enostavnejše in natančnejše ročno ostrenje.

Izskočna bliskavica ima vodilno število 13 in je postavljena višje glede na optično os kot pri EOS 300D. S tem zmanjšuje učinek rdečih oči ter možnost pojava sence od objektiva. Kot pokrivanja je povečan, tako da podpira širokokotne objektive z goriščnico do 17 mm. Kompenzacijo bliskavice je možno nastavljati do ±2 stopnji v korakih po 1/3 ali 1/2 stopnje, tako pri vdelani bliskavici kot pri uporabi zunanje bliskavice Speedlite serije EX. EOS 350D Digital je obdržal natančno, 35-consko merjenje TTL iz EOS-a 300D. Na voljo so trije načini merjenja, ovrednoteno, delno ter povprečno s centralnim uravnoteženjem, ki se izbirajo ročno. Na voljo so še zmožnost določanja moči bliskavice glede na razdaljo E-TTL II, zaklepanje zrcala ter druga svetlobna zavesa. Poleg tega lahko uporabnik ročno nastavlja kompenzacijo osvetlitve ter zaklepanje osvetlitve, in sicer v korakih po 1/2 ali 1/3 stopnje. EOS 350D Digital je obdržal tudi priljubljene predprogramirane slikovne načine iz EOS 300D, kot so Night Portrait, Sports, Close-up, Landscape, Portrait in Flash OFF.

EOS 350D Digital podpira neposredno tiskanje na katerikoli foto tiskalnik, združljiv s standardom PictBridge, prek dodanega kabla USB. Hitri vmesnik USB 2.0 omogoča hitro prenašanje slik, obenem pa je združljiv še z vmesnikom USB 1.1 in protokolom Picture Transfer Protocol za prenose brez uporabe gonilnika. Za pregledovanje in izbiro slik v fotoaparatu je na voljo 1,8-palčni zaslon LCD. Med predvajanjem je mogoče preskakovati med slikami po datumu, po posamičnih slikah ter po skupinah 10 ali 100 slik.

Hitrost zaklepa znaša od 30 sekund do 1/4000 sekunde, dodana pa sta še t.i. bulb ter hitra x-sinhronizacija pri 1/200 sekunde. Reža za pomnilniške kartice podpira uporabo pomnilniških kartic CompactFlash Type I in II velikosti 2 GB in več. Dodatno je na voljo infrardeči brezžični daljinski upravljalnik. Na voljo je sedem prednastavljenih nastavitev ravni beline, med njimi oblačno, žarnica, fluorescenčno, ter uporabniška nastavitev in ±3-stopenjsko uokvirjanje ravni beline.

EOS 350D Digital je opremljen z baterijskim paketom NB-2LH, polnilcem, kablom USB in video kablom ter širokim trakom. Novo dodatno držalo za baterije Battery Grip BG-E3 daje fotoaparatu čvrst in uravnotežen profesionalen videz, še posebej ko je na fotoaparat priključen daljši objektiv. Držalo vključuje tudi sprostilec sprožilca in gumb za preklapljanje v način pokončno/ležeče, ob tem pa mu je dodan še nabojnik za 6 baterij AA in še en za shranjevanje dveh baterij NB-2LH Li-Ion za ponovno polnjenje. V paketu je tudi bogata programska oprema, in sicer Digital Photo Professional za obvladovanje slik v formatu RAW, ZoomBrowser EX 5.1 za okolja Windows ter ImageBrowser 5.1 za okolja Mac. Tu je še program PhotoStitch za nevidno združevanje panoramskih posnetkov ter Arcsoft PhotoStudio za umetniško in ustvarjalno urejanje slik.

Komentarji
bor (@bor) 17. februar 2005 18:16
Em, ja, kaj pa cena?
pele (@pele) 17. februar 2005 18:30
900 evrov ohišje
Miha Rekar (@Mih@) 20. februar 2005 09:20
Pizda je lep, ker je črn. Oprostite bogokletstvu ampak se težko vzdržim.

Samo vsi aparati so na oficial slikah tako lepi in bleščeči. Me zanima, da ga vidim v živo. A 20d nima Digic II procesorja?

Kdaj preddvidoma uleti v Slovenijo oz. Avstrijo?
pele (@pele) 20. februar 2005 11:49
Ima Digic II procesor tudi 20D. Kdaj pa pride je pa nažalost še uganka. Upam da bo v marcu že pri nas.
Matjaž (@Stopi) 7. marec 2005 19:06
Cena v Nemčiji je 750 € za set z objektivom 18-55!

http://www.net2com.de/product_info.php?products_id=2038
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.