Canonove novosti za enostavno snemanje videa

Canon je na trg poslal novi kompaktni digitalni videokameri, MVX45i in MVX40, z vrhunskimi optičnimi zmožnostmi, ki združujejo objektiva s 14- oziroma 10-kratno povečavo in optični stabilizator slike. MVX45i in MVX40 odlikuje visoka ločljivost tipala, ki znaša 2,2 milijona točk, številne napredne zmožnosti, funkcije in slikovni učinki, slikovni način 16 : 9, vdelana bliskavica ter izredno svetel barvni zaslon LCD z diagonalo 2,5 palca. Canon je ponudbo digitalnih videokamer razširil še z modelom MV880X, ki z ločljivostjo 1,33 milijona točk predstavlja najzmogljivejšega člana družine MV800. MV880X je namenjena kupcem, ki iščejo kakovost, preprosto uporabo ter slikovni format 16 : 9. Kamero odlikuje sodobno zasnovano ohišje s temno kovinsko površino, 2,4-palčni zaslon LCD, enostavno rokovanje s številnimi snemalnimi načini ter 14-kratna povečava z elektronsko stabilizacijo slike.

MVX45i in MVX40

Digitalni videokameri, ki ju odlikuje tipalo z ločljivostjo 2,2 milijona točk, v slikovnem načinu 4 : 3 uporabljata 1,77 milijona efektivnih točk, v načinu 16 : 9 pa 1,33 milijona efektivnih točk, s čimer izdelujeta tako kakovostne posnetke, kot jih navadno modeli iz višjih razredov. Oba modela uporabljata primarni filter RGB ter procesor DIGIC DV, ki zagotavljata izredno kakovostno reprodukcijo barv in natančne barvne odtenke.


MVX40

Za hitro prenašanje datotek Motion JPEG in JPEG, shranjenih na pomnilniške kartice SD ali MMC, uporabljata hitri vmesnik USB 2.0. Na pomnilniško kartico je, odvisno od njene velikosti, moč shraniti do 60 minut videoposnetkov v formatu Motion JPEG. Za enostavno neposredno tiskanje slik na foto tiskalnik, ki podpira standard PictBridge, ali prenašanje na osebni računalnik oziroma internet, je namenjen poseben gumb Print/Share.MVX40

14-kratna optična povečava v MVX45i ter 10-kratna v MVX40 ob sistemu za optično stabilizacijo slike v objektivu zagotavljata ostre in mirne posnetke tudi pri zelo približanih motivih, in to brez uporabe stojala. Sistem za optično stabilizacijo slike v primerjavi z elektronsko stabilizacijo omogoča uporabo vseh odlik tipala pri snemanju v načinu 16 : 9, izkaže pa se tudi pri zmanjševanju zabrisanosti digitalnih fotografij. Ročno ostrenje prek vrtljivega gumba zagotavlja natančen nadzor nad ostrenjem, kar je še posebej primerno pri slikah s popolno kompozicijo ali pri snemanju videa, ko se objekt pomika prek okvirja. Objektiva v obeh modelih sestavljajo steklene leče, poleg njih pa se v objektivu nahaja še posebna asferična leča, ki povečuje kontrast in ostrino pri snemanju videa ter odpravlja striženje beline. Slednjega dodatno izboljšuje dvojni nevtralni filter, medtem ko odsevanje svetlobe znotraj objektiva odpravlja poseben premaz na lečah.


MVX40

Procesor DIGIC DV omogoča prek ločenih poti hkratno snemanje digitalnih slik in videa. Uporabnikom so na voljo številni snemalni načini, kot so samodejni, prioriteta zaslonke in časa, šport, nočno snemanje, pokrajina in dolgi čas. Tu so še posebni scenski načini, kot so sneg, ognjemet, sončni zahod ter plaža, namenjeni snemanju v zahtevnih svetlobnih pogojih. Videokameri vključujeta še 9-točkovno samodejno ostrenje z napovedovanjem AiAF, ki ga uporabljajo Canonovi digitalni fotoaparati visokega razreda. Hitrost snemanja digitalnih slik znaša 5 slik na sekundo v nizu 60 slik.


MVX45i

MV880X

Digitalna kamera MV880X združuje vse lastnosti družine MV800, ki jih nadgrajuje s tipalom ločljivosti 1,33 milijona točk v primerjavi z 800.000 točkami pri ostalih modelih iz te družine. Navkljub majhnim meram (debelina znaša 51 mm, teža pa samo 430 g) uporablja velik, 2,4-palčni zaslon LCD. Kamera podpira tudi visokoločljivi širokozaslonski slikovni način 16 : 9, ki ga je moč uporabljati tudi pri pregledovanju posnetkov v kameri. V osnovi nudi tudi 0,6-kratni konverter za panoramske videoposnetke in fotografije.MV880X

Canon je v MV880X tudi objektiv opremil s steklenimi lečami, ki vključujejo asferično lečo za visok kontrast in ostre posnetke ter dvojni nevtralni filter za odpravljanje striženja beline. Elektronski stabilizator slike odpravlja tresenje slike tudi pri velikih povečavah brez uporabe stojala, kar botruje umirjenim in prijetnim videoposnetkom.

MV880X omogoča kakovostno snemanje fotografij in videa, pri čemer digitalne fotografije v formatu JPEG ter do 60 minut trajajoče video posnetke v formatu Motion JPEG shranjuje neposredno na pomnilniško kartico MMC ali SD. Mehanski sprožilec zagotavlja prave zmožnosti digitalnega fotoaparata, vhod USB 2.0 pa omogoča enostavno prenašanje slik in video posnetkov, shranjenih na pomnilniški kartici, ter neposredno tiskanje na foto tiskalnik, združljiv s standardom PictBridge.MV880X

MV880X odlikuje vrsta snemalnih načinov in učinkov. Med njimi je način Super Night z osvetlitvijo za snemanje v pogojih brez svetlobe ter način Night+, kjer je mogoče med snemanjem vključiti ali izključiti osvetlitev. Za doseganje kakovostnih rezultatov tudi v zahtevnih svetlobnih pogojih nudijo vsi modeli osem snemalnih načinov: EASY, Auto, Sports, Portrait, Spotlight, Sand and Snow, Low Light in Night. Med ustvarjalnimi digitalnimi učinki so Art, Sepia, Monochrome, Mosaic, Mirror, Cube in Wave z devetimi izbirnimi stopnjami učinka.

Za kakovostno reprodukcijo in živahne barve poskrbi Canonov procesor DIGIC DV. Slednji združuje vse ključne procesne in pomnilniške zahteve na enem čipu, zato podaljšuje čas snemanja na izjemnih 5 ur. MV880X vključuje še analogni/digitalni pretvornik, kar omogoča priključevanje analognih naprav, kot so prevajalniki VHS ali analogne videokamere, in njihov analogni signal pretvoriti v digitalnega ter nato shraniti bodisi neposredno na digitalno videokamero ali na digitalno shrambno napravo, kot je osebni računalnik.


MV880X

Canon skupaj z digitalnimi kamerami MVX45i, MVX40 in MV880X nudi programsko opremo DV Messenger 2.0, ki omogoča dvosmerno (peer-to-peer) komunikacijo, pri čemer omogoča izmenjavo videa in zvoka, bodisi shranjenega ali v živo – prek interneta, pri uporabi načina kamera ali VCR. Vsi modeli nudijo vmesnik IEEE1394 za hiter prenos video in slikovnih datotek ter nelinearno urejanje in retuširanje na traku.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.