Canon tretje leto zapored vodilni na zahodnoevropskem trgu digitalnih fotoaparat

Izsledki najnovejše raziskave zahodnoevropskega trga digitalnih fotoaparatov, ki jo je izvedla raziskovalna hiša IDC, so potrdili Canonov vodilni položaj pri prodaji digitalnih fotoaparatov na zahodnoevropskem trgu že tretje leto zapored. Canon je v lanskem letu svoje vodstvo še okrepil, saj je dosegel 16,8 odstotka celotne prodaje digitalnih fotoaparatov, ki je znašala 25 milijonov naprav . S prodajo 4,2 milijona digitalnih enookih zrcalno-refleksnih fotoaparatov (D-SLR) in kompaktnih digitalnih fotoaparatov je podjetje ustvarilo 66,6-odstotno rast prodaje v primerjavi z letom 2003.

Po IDC-jevi raziskavi ima digitalni fotoaparat kar 24,4 odstotka oziroma 38,4 milijona gospodinjstev v Zahodni Evropi, pri čemer se bo trend rasti nadaljeval tudi v letošnjem letu. (Sporočilo za javnost)

"V letu 2004 smo bili v Zahodni Evropi ponovno priča visoki rasti trga digitalnih fotoaparatov, ki je znašala 58 odstotkov glede na leto 2003, Canon pa že tretje leto ostaja vodilno podjetje na tem trgu. Tržni segment fotoaparatov D-SLR ob tem predstavlja z več kot 200-odstotno rastjo v primerjavi z letom 2003 najhitreje rastoči segment, pri čemer je prodaja presegla 733.000 primerkov. Trg je resnično eksplodiral s predstavitvijo fotoaparatov D-SLR v cenovnem razredu pod 1.000 evri, saj so lahko amaterji začeli uporabljati tehnologije, ki so bile prej dostopne le poklicnim fotografom," je dejal Paul Withington, vodja raziskav na področju zunanje opreme v Evropi pri IDC-ju.

"Navdušeni smo, da smo že tretje leto zapored obdržali prvo mesto, ob tem pa bomo rast evropskega trga digitalnih fotoaparatov povečevali tudi v prihodnje. Canon ima trenutno v vseh razredih fotoaparatov D-SLR najbolj zmogljive predstavnike glede na hitrost in ločljivost, z razvojem vrhunskih tehnologij pa bo standarde postavljal tudi v prihodnje. Nedavno predstavljeni EOS 350D Digital, na primer, prenaša tehnologije za poklicne fotografe v roke splošnih uporabnikov, zato pričakujemo, da bo v prihodnjem letu pomenil najpomembnejše gonilo rasti trga fotoaparatov D-SLR," je povedal Mogens Jensen, vodja oddelka Consumer Imaging v Canon Europe.

Withington je še dodal: "IDC ocenjuje, da bosta nadaljnji rasti v letu 2005 botrovala predvsem dva pomembna dejavnika. Širjenje uporabe v evropskih gospodinjstvih bo povečalo prodajo digitalnih fotoaparatov nižjega razreda, medtem ko bodo zgodnji uporabniki pričeli uporabljati digitalne fotoaparate iz srednjega in visokega razreda, s čimer bodo izkoristili prednosti napredka na področju ločljivosti in optične povečave."

IDC je v napovedi IDC Worldwide Image Forecast for 2004-2008 nakazal, da se bo hitra rast digitalnih fotoaparatov v letu 2005 nadaljevala, pri čemer bo rast števila digitalnih slik do leta 2008 naraščala v povprečju s 35-odstotno letno rastjo. Kljub napovedi povečanja uporabe mobilnih telefonov z vdelanimi digitalnimi fotoaparati, bodo digitalni fotoaparati še vedno glavni generatorji digitalnih slik.

--------------

O Canon Europe

Canon Europe je podružnica japonskega podjetja Canon Inc., ki je vodilni svetovni inovator in dobavitelj tehnologije za elektronsko zajemanje ter arhiviranje podatkov in rešitev v informacijski tehnologiji za posameznike in podjetja.

Glavno poslovno žarišče Canon Europe je na dveh jasno določenih tržiščih: Business Solutions (omrežne zunanje naprave, kot so fotokopirni stroji, tiskalniki, skenerji in fax rešitve) in Consumer Imaging (rešitve za zajem, kot so fotografska oprema, analogne in digitalne kamere ter kamkorderji, ter rešitve za produkcijo, kot so Bubble Jet in drugi tiskalniki).

Canon Europe dobavlja tudi izdelke za industrijo, kar vključuje široko ponudbo leč, polprevodnike in medicinsko opremo.

Canon Europe zaposluje več kot 12.000 ljudi v 19 državah. Nadaljnje informacije o Canon Europe so dostopne na spletnih straneh www.canon-europe.com.

O Canon Adria d.o.o. Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti CEE (Canon East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Albanije.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Melita Klopčič
Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (1) 530 87 14
Faks: +386 (1) 530 87 45
[email protected]

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.