Fotoaparati Praktica ponovno v Sloveniji

Digitalni in kompaktni fotoaparati ter daljnogledi kakovostne nemške blagovne znamke Praktica ponovno prihajajo na police slovenskih trgovin. Ljubljansko podjetje Eurovision je namreč to pomlad postalo generalni zastopnik teh izdelkov za Slovenijo. Blagovna znamka Praktica že tradicionalno združuje vrhunsko nemško kakovost in zanesljivost, ki temelji na lastnih visokokakovostnih lečah, in sprejemljivo ceno. (Sporočilo za javnost)

Blagovno znamko Praktica danes podpisuje podjetje Pentacon, ki med drugim proizvaja tudi vrhunske optične komponente za avtomobilsko industrijo. V pestri ponudbi fotoaparatov Praktica za vse okuse in zahtevnostne stopnje je tudi zanimiv model Praktica DCZ 4.4, ki ponuja veliko več kot je to mogoče sklepati iz njegove priporočene maloprodajne cene – 39.900 tolarjev. Odlikuje ga tipalo CCD, ki ima 4,2 milijona pik (6 milijonov točk z interpolacijo), trikratna optična (35-105 mm/2,8-4,8) in štirikratna digitalna povečava (zoom) ter barvni zaslon TFT velikosti 2,0 palcev. Tehta le 140 g (brez baterije) in pozna tri načine slikanja (običajni, tele in macro). Poleg fotografij do ločljivosti 2848 x 2136 pik lahko snema tudi video posnetke z zvokom, vse posnetke pa hrani na 16 MB vgrajenega pomnilnika ali pomnilniško kartico SD poljubne velikosti. Komunikacijo fotoaparata z računalnikom zagotavlja vmesnik USB, video izhod pa omogoča povezavo s televizijskim sprejemnikom. V nabavnem kompletu so tudi torbica, USB in video kabel ter 2 AA bateriji, sicer pa sta vir energije lahko tudi dva akumulatorja Ni-MH. Med dodatnimi funkcijami tega fotoaparata so tudi zabavne igre in povezava Pict-Bridge za neposredni tisk fotografij. Istočasno prihaja na police tudi nekoliko zmogljivejši model DCZ 5.4 s 5.2 milijona pik. Za slovenski trg sta napovedana še dva modela iz serije LuxMedia in sicer model LM4008 in LM5003. Prvi z 4.2 milijona točk, 8-kratno optično povečavo in drugi z 5.1 milijona točk in 3-kratno optično povečavo.


Dolge in bogate izkušnje
Tradicija izdelave kakovostnih optičnih izdelkov v nemškem mestu Dresden je dolga že skoraj 120 let. Leta 1887 je namreč Richard Hüttig začel proizvodnjo fotoaparatov, devet let pozneje pa je razvil svoj prvi zrcalno-refleksni fotoaparat. Deset let za tem pa je Hüttigovo podjetje že veljalo za največjega proizvajalca fotoaparatov, v njem pa je delalo kar 800 zaposlenih. V svoji bogati zgodovini mejnikov pa so zapisali marsikatero svetovno premiero med fotoaparati, tudi pred letoma 1933, ko se je prvič pojavila blagovna znamka EXAKTA, in 1949, ko je bil prvi rojstni dan fotoaparatov z imenom PRAKTICA. Nenehni razvoj proizvodnje optičnih izdelkov v Dresdnu je zmotilo le bombardiranje tega mesta ob koncu druge svetovne vojne leta 1945, toda leto 1990 in velike politične in ekonomske spremembe leto prej pa so vendarle ogrozile obstoj delniške družbe Praktica. Ker pa je blagovna znamka s tem imenom že bila cenjene in uveljavljena daleč izven nemških meja, takrat novonastalo podjetje, iz katerega je leta 1998 nastala delniška družba Pentacon, je nadaljevala in okrepila ponudbo blagovne znamke Praktica, ki bo sedaj razveselila tudi slovenske fotografske navdušence.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.