Fotografske delavnice na Tednu mladih 05

Fotosekcija KŠK v okviru prireditve Teden mladih organizira fotografske delavnice za vse amaterske fotografe. Prav vsak bo v okviru delavnic našel področje, ki ga privlači in dobil kvalitetne informacije, ki jih bo uporabil tudi na terenu pod budnim očesom mentorjev. Da bi znanje utrdili, bo poleg praktičnega dela na voljo tudi analiza posnetih del, kjer navadno vidimo še več, kot pri fotografiranju samem. Najprej bomo poskrbeli za dobre temelje in spoznali osnove fotografiranja, ter se spoznali z osnovno fotografsko opremo (fotoaparat, objektiv, fleš, stojalo). Sledilo bo fotografiranje na terenu in analiza posnetkov. Glede na to, da bo inspiracija za naše delo Teden mladih, se bomo spoznali še z reportažno in koncertno fotografijo. Da bi čim večjemu številu zainteresiranih ponudili kvalitetno znanje, bomo kot po navadi ponudili zelo ugodno ceno in delavnice izvedli v relativno kratkem intervalu. Kdor bo obiskal vse delavnice, ne bo ostal ravnodušen in obljubljamo mu, da bo še bolj vzljubil fotografijo!

(Sporočilo za javnost)

Program:

Torek, 10.5.2005 – Zato, da bi res vedeli, kako gre…
Osnovni pojmi fotografiranja (čas, zaslonka, ostrina, globinska ostrina)
Gimnazija Kranj, ob 16h

V modernih časih nimamo veliko prostega časa. Tega se še posebej dobro zavedajo razni prodajalci in zato na vsakem koraku srečujemo »instant« nasvete in stvari – ponujajo nam tudi aparate, ki delujejo praktično sami. Ko tako oboroženi poizkušamo narediti fotografijo, najprej spoznamo, da so stvari malce bolj zapletene, saj se na fotoaparatu skriva kopica »čudnih« funkcij in v labirintu nasvetov ne najdemo pravega - obupamo nad tehniko, ki je preslaba za dober posnetek… Resnica je drugje - z vsakim (najnovejšim ali zelo starim) aparatom lahko naredimo veliko, če spoznamo njegovo bistvo. Dejansko se že nekaj desetletij vse vrti okrog 4 osnovnih pojmov in vse ostalo je kombiniranje le teh. Delavnica o osnovah je tako namenjena vsem, ki želijo znati upravljati kateri koli fotoaparat.

Mentor: Aleš Serajnik

Sreda, 11.5.2005 – Za ustvarjalno delo…
Malo več o flešu (vodilno število, triki, nasveti)
Gimnazija Kranj, ob 16h

Pri fotografiji je svetloba ključnega pomena. Bliskavica je dostopen in zelo kreativen vir svetlobe. Uporabna je tako v studiu kot na terenu.
Na delavnici bomo spoznali delovanje malih bliskavic, ki se nataknejo na kamero, kot tudi večje, studijske bliskovne luči. V uvodu bodo predstavljene lastnosti bliskavic, ki jih bomo potem pri praktičnem delu čim bolj efektivno uporabili. Pri delu si bomo pomagali tudi s pomožnimi svetlobnimi telesi, kot so odbojniki, dežniki, ogledala in podobno. Spoznali bomo trdo in mehko svetlobo. Bliskavica nam bo sluzila kot glavni ali dopolnilni vir svetlobe. Poizkusili se bomo pri portretih, tihožitjih in tudi v akcijski fotografiji in ostalih zvrsteh.

Mentor: Janez Pelko

Četrtek: 12.5.2005 – Pokažimo glasbo…
Koncertna fotografija (pomen in namen, koristni napotki)
Gimnazija Kranj, ob 18h

Med ljubitelji glasbe je veliko tistih, ki hodijo na koncerte. Med takimi je vedno več tistih, ki jih fotografski aparat spremlja na vseh koncertih. Vsak od njih si želi predvsem fotografij ljubljene glasbene osebnosti. Zaradi posebnih pogojev dela pa so takšne fotografije po navadi tehnično tako slabo izvedene, da fotografirane osebe spozna le fotograf, pa še ta čez nekaj let vse pozabi… Delavnica je namenjena prikazu osnovnih trikov in veščin, ki se jih poslužujemo, da bi posneli korektne posnetke. Poleg obvladanja tehničnih sredstev bomo govorili tudi o tem, kako fotografirati glasbo in ne le poročati o dogodku. Zaradi siceršnje obsežnosti delavnice je zelo priporočljivo, da udeleženci obiščejo vsaj še delavnico o osnovah fotografije (10.5.2005).

Mentor: Aleš Serajnik


Petek, 13.5.2005 – Poiščimo zgodbo…
Reportažna fotografija (posebnosti, zgodba, nasveti)
Gimnazija Kranj, ob 16h

Reportažna fotografija je širok pojem. To ni le pasivno beleženje dogodkov, velikokrat fotograf soustvarja dogodek kot neke vrste režiser. Pri tej vrsti fotografije velikokrat ni toliko pomembna tehnična dovršenost, pač pa sama izpovednost. Fotografija je (poleg naslova) prvi stik bralca z zgodbo, zato mora prepričati na prvi pogled. Kako to storiti, pa bomo spoznali na delavnici, najprej skozi diapozitive, kjer bomo komentirali reprodukcije vrhunskih ustvarjalcev s področja reportažne fotografije, nato pa se bomo odpravili na kranjske ulice in trge beležiti in tudi ustvarjati dogajanje. Za konec se bomo poizkusili tudi pri fotografiranju v zaprtih prostorih, kjer nam bo prav prišlo tudi obvladovanje bliskavice in razpoložljive svetlobe.

Mentor: Janez Pelko

Delavnice potekajo na Gimnaziji Kranj in zajemajo teorijo in prakso (delo na terenu). Po zaključku delavnic bomo priredili fotografsko razstavo, v enem izmed Kranjskih lokalov.
Obvezna oprema je kakršenkoli fotoaparat (klasični ali digitalni).


Cena za vse štiri delavnice skupaj:
Študenti in dijaki – 10.000 SIT
Ostali – 14.000 SIT

Cena za posamezno delavnico:
Študenti in dijaki – 3.000 SIT
Ostali – 4.000 SIT

Dodatne informacije:
041/926-117 (Bojan Okorn)
[email protected]
www.teden-mladih.com
Komentarji
tomaž (@mju) 19. april 2005 19:53
kaj pa osnovnošolci???
Miha Rekar (@[email protected]) 20. april 2005 11:33
Osnovnošolci nimate kaj tam delat bo pa zanimivo Skoraj zagotovo bom šel na Koncertno fotografijo
kornfleks (@kornfleks) 22. april 2005 15:39
Tudi za osnovnošolce velja znižana cena.

Prijavite se lahko na:
Študentski servis CMOK
Glavni trg 20, Kranj

ali

Študentski servis CMOK
Igriška 8, Ljubljana
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.