PowerShot S2 IS: Canonov novi kompaktnež z mogočnim zoomom

Canon je predstavil kompaktni fotoaparat PowerShot S2 IS z izredno veliko goriščnico. Novi fotoaparat odlikujeta tipalo z ločljivostjo 5 milijonov točk in kar 12-kratna optična povečava. Naslednik uspešnega modela PowerShot S1 IS je kombinacija vsestranske uporabnosti in zmogljivosti, pri čemer izstopajo tehnologija optične stabilizacije slike in izjemna kakovost objektiva. Ena glavnih prednosti novega PowerShot S2 IS je možnost snemanja do 60-minutnega videa v formatu 640x480 pri hitrosti 30 slik na sekundo in s stereo zvočnim zapisom, ki se lahko po kakovosti primerja z digitalnimi kamkorderji. (Sporočilo za javnost)PowerShot S2 IS poganja procesor DIGIC II, ki ga najdemo v Canonovih profesionalnih zrcalno-refleksnih (D-SLR) fotoaparatih. S2 IS odlikuje izredno hitro fotografiranje s hitrostjo 2,4 posnetka na sekundo , skoraj dvakrat hitrejše samodejno ostrenje v primerjavi s predhodnikom S1 IS in dvakrat krajši odzivni čas od vklopa. Za enostavno uporabo v različnih snemalnih pogojih je na voljo 18 prednastavljenih slikovnih načinov in hitrost zaklepa do 1/3200 sekunde. Procesor celo omogoča fotografiranje v največji ločljivosti med snemanjem videa. DIGIC II občutno povečuje zmogljivosti fotoaparata, poleg tega izboljša pretvarjanje barv in natančnost procesiranja ravni beline ter pospeši predvajanje fotografij in urejanje. Hitri vmesnik USB 2.0 skrbi za hitro prenašanje slik in video posnetkov.

»To je verjetno naš najbolj vsestranski kompaktni digitalni fotoaparat,« je pojasnil Mogens Jensen, vodja Canon Consumer Imaginga Europe. »S2 IS predstavlja s funkcionalnostjo digitalnega fotoaparata in digitalne video kamere, ki se kosa z mnogimi enofunkcijskimi napravami, konvergenco Canonovih temeljnih slikovnih tehnologij s področja leč, obdelave posnetkov, razvoja digitalnih fotografskih aparatov in digitalnih video kamer.«Dodatno gradivo:

Optika
Najmočnejšo optično povečavo (36–432 mm pri svetlobni jakosti f/2.7–f3.5 ), ki so jo kdajkoli namestili v Canonov kompaktni fotoaparat, odlikuje preskušena Canonova tehnologija stabilizacije slike (IS – Image Stabilizer), ki odpravlja zabrisanost slik in zmanjšuje učinek tresenja pri snemanju videa. Disperzijska leča UD zmanjšuje barvni odklon – še posebej pri večjih goriščnih razdaljah – in zagotavlja natančno reprodukcijo barv ter ostrino. IS je lahko popolnoma izklopljen, vklopljen, se vklopi ob pritisku na sprožilec ali se prilagodi panoramskemu načinu fotografiranja (umirja samo navpične premike, kar je še posebej primerno za fotografiranje motornih športov). IS zagotavlja učinek, ki ustreza dvema do trem stopnjam zaslonke. Fotografom omogoča slikanje z daljšimi časi osvetlitve od običajnih, brez poslabšanja ostrine posnetkov, kar je posebej primerno za fotografiranje ob šibkejši osvetlitvi, kjer je uporaba bliskavice neprimerna ali nezaželena – na primer na koncertih ali porokah.

Za hitro in odzivno približevanje skrbi ultrazvočni motorček (USM), ki deluje skoraj neslišno, tako da na primer ne moti stereo zvoka pri video posnetkih ali plaši divje živali. Način Super Macro z najmanjšo razdaljo do objekta 0 cm in dodatni makro objektiv 500D (58 mm) nudita možnost zanimive eksperimentalne makro fotografije.
Dodatni tele- in makro konverterji uresničujejo skoraj vse fotografske potrebe s skupno 24-kratno povečavo – od 27 mm širokokotnega do 648 mm teleobjektiva (ustrezno 35-milimetrskemu formatu). Brez dodatnih objektivov ima S2 IS 48-kratno kombinirano digitalno in optično povečavo, ki je na voljo tako pri fotografiranju kot pri snemanju videa.Funkcionalnost in zmogljivosti
Vgrajeni procesor DIGIC II poveča hitrost samodejnega ostrenja za 45 odstotkov in izboljša odzivni čas od vklopa za več kot 50 odstotkov. Odlika, ki prekaša mnoge zrcalno-refleksne digitalne fotoaparate, je tudi zmožnost neprekinjenega fotografiranja s hitrostjo 2,4 posnetka na sekundo , dokler ne napolni pomnilniške kartice, kar uporabnikom odpira nove možnosti predvsem v akcijski športni fotografiji. 17 slikovnih načinov za fotografiranje vključuje ročni način, 6 prednastavljenih posebnih načinov za hitro optimizacijo nastavitev v zahtevnih svetlobnih pogojih in Stitch Assist za združevanje panoramskih posnetkov. S2 IS ima namenski gumb za neposredno snemanje videa v ločljivosti VGA (640×480) pri hitrosti 30 ali 15 slik na sekundo. Tako se uporabniki izognejo uporabi menijev in nikoli ne zamudijo posneti neponovljivih doživetij.Ročno ostrenje pri fotografiranju in snemanju videa je na voljo z uporabo dveh izbirnih gumbov. Kakovosten stereo zvočni zapis z nastavljivo stopnjo vzorčenja je na voljo bodisi kot del filmskega posnetka, kot samostojni zvočni posnetek ali kot komentar k fotografiji. Pri snemanju v vetrovnih pogojih kakovost zvoka izboljša vetrovni filter. Aparat predvaja zvok v tehniki mono, s povezavo na ustrezno napravo prek stereo/video kabla v paketu pa tudi v stereo zapisu. Vgrajena je tudi funkcija predvajanja počasnih posnetkov, ki so jo že uporabili v izbranih, pred kratkim predstavljenih Canonovih digitalnih fotoaparatih.

Funkcija My Colors ima svoje mesto na gumbu za izbiro načinov fotografiranja, ponuja pa 9 različnih barvnih efektov, ki jih uporabljamo med slikanjem in snemanjem.

Hkratni filmi in fotografije
Nova funkcija Photo-in-Movie (fotografija v filmu) uporabnikom dopušča zajem fotografije v največji ločljivosti med snemanjem filma s preprostim pritiskom na sprožilec. Snemanje se med zajemanjem posnetka za trenutek prekine in se samodejno nadaljuje, dokler ga uporabnik ne ustavi. Video posnetek in fotografija sta shranjena ločeno, prekinjeno sekvenco pa je mogoče spojiti s posebno funkcijo v programih ZoomBrowser EX5.2/ImageBrowser 5.1, ki sta v paketu.Druge značilnosti
Canon je pri razvoju upošteval želje uporabnikov aparata PowerShot S1 IS in povečal velikost premičnega zaslona LCD z 1,5 na 1,8 palca. Kompoziciji v temnih svetlobnih razmerah pomaga funkcija Night Display. Svetlost elektronskega iskala (EVF) ima dvostopenjsko nastavitev.

Vgrajena bliskavica se zdaj odpre ročno z gumbom. Poleg objektivov k dodatni opremi sodijo še Canonova zmogljiva bliskavica HF-DC1, sončna zaslonka za preprečevanje vdora svetlobe in torbica DCC-90. Fotoaparatu so priložene 4 alkalne baterije tipa AA in 16 MB pomnilniška kartica SD.

Tiskanje brez računalnikov
Z razširjeno podporo sistemu PictBridge omogoča S2 IS tiskanje fotografij in filmov na tiskalnikih SELPHY Compact Photo Printer, kot je SELPHY CP600. Z uporabo tiskalnega paketa KP-108IP lahko s tiskalniki SELPHY tiskamo fotografije velikosti 10×15 cm ; že za 30 evro centov . Nov gumb Print/Share omogoča tiskanje in prenašanje fotografij v računalnike Windows in Mac z enim samim pritiskom.Programska oprema in spletne objave
Programska oprema za urejanje in obdelavo fotografij ter videov zajema ZoomBrowser EX 5.2 (za PC), ImageBrowser 5.1 (za Mac) in ArcSoft PhotoStudio, PhotoStitch za sestavljanje panoramskih posnetkov iz več fotografij, in preprost program za tiskanje PhotoRecord. Fotoaparat podpira PTP za prenašanje datotek brez gonilnikov v operacijska sistema Windows XP in Mac OS X. Na voljo so gonilniki TWAIN (Windows 98/2000) in WIA (Windows Me).

------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Canon Adria d.o.o.
Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti CEE (Canon East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje ; Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Albanije.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Melita Klopčič
Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (1) 530 87 14
Faks: +386 (1) 530 87 45
melita.klopcic@canon.si
Komentarji
chips (@chips) 22. april 2005 09:48
Zanima me cena, ker S1 je bil kar drag za bit 3mpix aparat:)
Pele (@Pele) 22. april 2005 15:12
Že vidimi kako bo novi Canon S2 spet postal prodajni hit.
Matev (@Matev) 25. april 2005 15:17
Raje kot tolikšen zoom bi imel široki kot.
Gregor Slemenšek (@Slemi) 6. maj 2005 14:45
Sam sem vprašal na Canon Adria in so mi rekli da bo priporočena prodajna cena okrog 130 tisočakov, aparat pa bo na voljo konec maja.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.