Olympus SP-500UZ

Podajte se v samo središče dogajanja - pa četudi stojite na obrobju! Pri tem vam pomaga kamera Olympus SP-500UZ, ki vam približa oddaljene objekte, saj nudi fotografu zmogljiv in prilagodljiv objektiv 1:2,8-3,7 z 10-x zoomom (enakovredno 38-380mm), izjemno svetel po celotnem fokusnem območju.
Ločljivost 6,0 milijonov pikslov ob tem zagotavlja tudi odlične, ostre slike, ki naredijo velik vtis. Razen 21 tematskih načinov ima fotograf na voljo tudi samodejno eskpozicijo ali možnost povsem ročnega nastavljanja parametrov in načina s prevlado zaklopa ali zaslonke - praktično neomejene možnosti za izražanje fotografove ustvarjalnosti in za eksperimentiranje! Porazdelitev svetlosti lahko nato preverite s pomočjo na zelo velikem, 6,4-cm zaslonu prikazanih informacij. Funkcija histograma je na voljo tako za že posnete slike, v načinu za predvajanje, kot tudi v realnem času, med sestavljanjem kompozicije. Ostrina slike je zagotovljena v skoraj vseh situacijah, saj je v SP-500UZ vgrajen natančen sistem za samodejno fokusiranje, pa tudi točkovni in večtočkovni avtofokus - možnost izbiranja med 143 točkami in merjenje predvidenega AF za približujoče oziroma oddaljujoče se objekte. Možno je tudi snemanje odličnih video posnetkov z zvokom - in to v kakovosti QVGA s hitrostjo 30 posnetkov na sekundo. Zaradi svojega ergonomsko, profesionalno oblikovanega ohišja in številnih naprednih funkcij je ta model idealna izbira za fotografiranje športih prireditev, na sprehodih v naravi ali na potovanjih. (Sporočilo za javnost)

Približajte se objektu
Zaradi svetlega (1:2,8-3,7) objektiva z 10-x optičnim zoomom, ki pokriva fokusno območje od 38 do 380 mm (enakovredno 35-mm fotoaparatu), je SP-500UZ izjemno prilagodljiva kamera, primerna za vse priložnosti. Omogoča, da s sliko nogometaša na drugem koncu nogometnega igrišča zapolnite cel format… Posebej kupljeni telekonverter TCON-17* omogoča povečanje moči zooma za 1,7x - s tem pridobite neverjetno fokusno dolžino 646mm (enakovredno 35-mm fotoaparatu). Tudi širokokotne zmogljivosti lahko bistveno povečate s pomočjo konverterja WCON-07* do 27-mm pogleda (enakovredno 35-mm fotoaparatu). Fotografu so seveda na voljo tudi posnetki iz neposredne bližine - v načinu super makro celo iz oddaljenosti le 3cm. Omeniti je potrebno tudi procesor TruePic TURBO, ki zagotavlja hitro in optimalno obdelavo podatkov in prav vsakič odlično sliko.Da bi bili vedno na tekočem tako s kompozicijo slik kot nastavljenimi parametri, je ta model opremljen z zelo velikim 6,4-cm LCD zaslonom to olajša sestavljanje kompozicije ter seveda tudi udobnost pri uživanju v rezultatih… Kamera je dodatno opremljena tudi z elektronskim iskalom s 201.600 piksli.

Prosta pot do ustvarjalnosti
SP-500UZ na eni strani zadovoljuje vse tiste, ki si želijo lahke in enostavne poti do najboljših posnetkov - ob minimalnem trudu. 21 tematskih načinov zadostuje za praktično vse situacije od fotografiranja portretov, športih posnetkov pa vse do sončnih zahodov. Za tiste ambiciozne uporabnike, ki zahtevajo prilagodljivost in proste roke pri ustvarjalnosti, pa so na voljo številne možnosti ročnega nastavljanja parametrov, od načina s prevlado zaslonke ali zaklopa do povsem ročnega nastavljanja vseh parametrov. Funkcija histograma omogoča preverjanje porazdelitve svetlobe tako pri sestavljanju kompozicije, v načinu za fotografiranje, kot tudi v načinu za predvajanje, za preverjanje že posnetih slik.
Samodejno kadriranje omogoča fotografiranje serije slik (do 5 posnetkov) ob spreminjanju ekspozicije v korakih po 1/3EV - ena od slik bo tako zagotovo zadovoljiva-primerna!Na voljo so tudi različni načini fokusiranja: od samodejnega fokusiranja iESP do točkovnega in večtočkovnega AF z možnostjo izbiranja območja za fokusiranje (na voljo je 143 točk) uporabnik pa ima seveda na voljo tudi ročno fokusiranje in s tem popoln nadzor, saj lahko po želji nastavi vse parametre. Tako kot pri s priznanjem EISA nagrajen model Olympus
C-7070 Wide Zoom, je tudi v SP-500UZ vgrajen sistem za predvidevanje. AF: kamera namreč zazna razdaljo do objekta, ki se oddaljuje oz. približuje kameri, in preračuna predvideno oddaljenost v trenutku sproščanja zaklopa. To je zelo koristna pomoč pri npr. fotografiranju otrok med igro ali pri fotografiranju v naravi.

Funkcija zaporednega fotografiranja omogoča fotografiranje s hitrostjo 2,5 posnetka na sekundo - za tiste, ki pa želijo gibanje prikazati v bolj povezani obliki, je na voljo funkcija za snemanje video posnetkov z zvokom. Posnetek se shrani v kakovosti QVGA, hitrost snemanja je 30 posnetkov na sekundo, dolžina posnetka pa je omejena le z zmogljivostjo oz. prostorom v pomnilniškem mediju.

Prenost slik in filmov iz kamere v računalnik ali tiskalnik je zelo hiter in enostaven. Zahvaljujoče USB AutoConnect in podpori za PictBridge lahko SP-500UZ priključite direktno na katerikoli tiskalnik, ki podpira ta standard – na primer na Olympus P-11, ki natisne fotografije brez roba v velikosti 10x15cm v borih 33 sekundah.

Za shranjevanje slik pa je razen formata JPEG na voljo tudi format RAW - pri tem formatu ostanejo podatki o sliki točno takšni, kakršni so bili zajeti, torej neobdelani. Tako ima uporabnik pri morebitni nadaljnji obdelavi slike popoln nadzor.

Posnetki se shranjujejo ali v vgrajeni pomnilnik (10MB) ali na zamenjlivo kartico xD-Picture Card.

Zaradi kombinacije številnih naprednih fotografskih značilnosti z raznovrstnostjo, ki jo omogoča 10-x ultra-zoom objektiv, in ločljivosti 6,0 milijonov pikslov, je kompaktna in ergonomsko oblikovana kamera Olympus SP-500UZ namenjena ambicioznim uporabnikom, saj bodo z njo pridobili zmogljivo orodje, ki bo omogočilo uresničevanje ustvarjalnih zamisli.
Kameri je priložena programska oprema Olympus Master, na tržišču pa bo na voljo jeseni 2005 oz. konec septembra 05, po okvirni ceni 110.000,00 sit.Olympus SP-500UZ – osnovne značilnosti:
• 6,0 milijonov pikslov
• svetel 10-x zoom objektiv (enakovredno 38-380mm) 1:2,8-3,7,
ter 5-x digitalni zoom
• Elektronsko iskalo s 201.600 piksli
• 6,4cm/2,5-palčni LCD zaslon
• Auto, Programirani način, Prevlada zaslonke, Prevlada zaklopa in ročna ekspozicija 21 tematskih načinov (npr. Portret, Pokrajina, Športni posnetki, Sončni zahod)
• Možnosti fokusiranja: iESP avtofokus in točkovni, vključno z možnostjo izbiranja območja fokusiranja s 143 točkami, plus predvidljivi AF za pribilžujoče oz. oddaljujoče se objekte
• Način Super makro od 3cm
• Funkcija Histogram v načinu za predvajanje in za fotografiranje
• Samodejno kadriranje - do 5 posnetkov
• Zaporedno fotografiranje s hitrostjo 2,5 posnetkov na sekunod, do 3 slike
• Beleženje v formatu JPEG ali RAW
• Snemanje video posnetkov z zvokom do velikosti QVGA s hitrostjo 30 posnetkov na sekundo (omejeno le z zmogljivostjo pomnilniškega medija)

• Vgrajeni pomnilnik 10MB plus reža za kartice xD-Picture Card
• Procesor za sliko TruePic TURBO
• USB AutoConnect
• Kompatibilna s PictBridge
• Možnost priključitve dodatnih makro-, širokokotnega ali telekonverterja

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.