Canonova profesionalna video kamera HDV XL H1

Canon je predstavil novo video kamero visoke ločljivosti XL H1, paradnega konja naslednje generacije serije digitalnih video kamer XL. Video kamera CANON XL H1 snema v digitalnem formatu visoke ločljivosti 1080/50i na kasete miniDV (zapis v MPEG-2 pri podatkovnem toku 25 Mb/s), za kar uporablja nov procesor DIGIC DV II.

Canon XL H1 ima 3 CCD tipala velikosti 1/3-palca, vsak z ločljivostjo 1,67 milijona točk, kar je dosedaj najvišja ločljivost v razredu HDV. Ponuja vrsto vhodov in izhodov, vključno z izhodom HD-SDI, vtiča BNC, vhod/izhod, »timecode«, priključek »gen lock« in podporo za profesionalne avdio priključke XLR. (Sporočilo za javnost)

»Prva video kamera XL1, ki smo jo predstavili leta 1997, je določila standard celi generaciji cenovno dostopnih filmskih kamer. Nova XL H1 je podedovala vse prednosti serije XL in jim dodaja večstranske zmogljivosti visokoločljivostne produkcije. Prepričani smo, da bo ta kamera postala nepogrešljiv zgled za celotno naslednjo generacijo,« je povedal Mogens Jensen, direktor oddelka Canon Consumer Imaging Europe.

Video kamera XL H1 omogoča obstoječim uporabnikom modela XL prehod na visokoločljivostno HD-snemanje brez posledic za tekoče delo. Profesionalna povezljivost jo postavlja ob bok družini video kamer XL2 in XM2, prav gotovo pa bo postala nepogrešljivo orodje produkcijskih studijev in neodvisnih, nizkoproračunskih filmarjev, ki želijo preiti na format visoke ločljivosti. CANON XL H1 ponuja dovršen niz snemalnih načinov in razumljiv nabor možnosti zajemanja videa tako v standardnem PAL zapisu 50I (»interlaced« – prepleteni zapis pri frekvenci 50 slik/sek), kot v formatu F25 (polni format zapisa pri frekvenci 25 slik/sek).

Fotografije video kamere so na voljo na spletnem naslovu:
http://www3.canon.de/pro/vid/dig/xl_h1/foto_xl_h1Dodatno gradivo

Nova optika za HD-kakovost
Canon si je pri snovanju novega objektiva pomagal z dolgoletnimi izkušnjami na trgu televizijskih kamer. Tako ima objektiv v modelu XL H1 fluoritne leče HD Video z možnostjo 20-kratne optične povečave. Popolnoma na novo zasnovana optika ponuja izboljšano kakovost, ki jo zahtevajo posnetki visoke ločljivosti.

Canonov objektiv XL »L« 5.4-108 mm z visokozmogljivim sistemom stabilizacije slike (Vari-Angle Prism Optical Image Stabilization) nudi videoposnetke izvrstne kakovosti. Objektiv je združljiv s Canonovim sistemom zamenljivih objektivov XL, leče pa imajo večplastni premaz (SR coating), ki preprečuje odboje in bistveno zmanjša kromatsko aberacijo. S sistemom nadzora ostrenja »focus assist« (povečava za natančnejše ročno ostrenje) je snemalec bolj učinkovit, objektiv pa lahko brezstopenjsko nastavlja različne hitrosti zumiranja. Na ohišju objektiva pa je vrsta funkcijskih gumbov. Dvostopenjski sivi filter (ND 1/6 in ND 1/32) ustvari po želji majhno globinsko ostrino in s tem neostrino ozadja, nov elektronski mehanizem ostrenja pa je prilagojen višjim hitrostim in natančnejšim nastavitvam potrebnim za HDV format zapisa. Kamera XL H1 tudi podpira shranjevanje prednastavitev. Video kamera si lahko zapomni točke ostrenja, a omogoča tudi 26 nastavitev načinov snemanja in njihovo shranjevanje.

Nov objektiv XL omogoča prikaz merjene razdalje na povečanem, 2,4-palčnem elektronskem iskalu EVF, z mehanskim zaklopom pa nudi tudi zajemanje fotografskih posnetkov v ločljivosti 1920x1080 točk in shranjevanje neposredno na spominske kartice SD/MMC. Dvostopenjsko procesiranje, ki ga omogoča procesor DIGIC DV II, nudi hkratno zajemanje videa in digitalnih fotografij s frekvenco do 5 posnetkov/sek.

Profesionalne studijske zmogljivosti
Združljivost video kamere XL H1 z večino svetovnih standardov prenosa videa visoke ločljivosti (1080i) ponuja TV-studijem, produkcijskim hišam, nizkoproračunskim filmarjem in videosnemalcem cenovno ugoden prestop v video produkcijo visoke ločljivosti. Funkcionalnost HD-SDI (High Definition – Serial Digital Interface) zagotavlja profesionalno povezljivost in odpira širše možnosti obdelave videa v najvišji možni kakovosti. Canon XL H1 je mogoče uporabljati v profesionalnem studijskem okolju – priključek »gen lock« namreč omogoča nadzor pri snemanju z več kamerami hkrati.

Funkcije za kinematografski videz
Napredne funkcije za digitalni kino vključujejo korekcijo gama krivulje osvetlitve in nastavitve barvne matrice. XL H1 ustvarja posnetke, prilagojene tako imenovanemu »filmskemu izgledu« oziroma kinematografski kakovosti. Video posnetke lahko zajema z različno hitrostjo zaklopa, podpira pa tudi snemanje s tako imenovano nastavitvijo 25f slik/sek v polnem formatu zapisa.

Napredni nadzor slike in zvoka
Kamero odlikuje širok izbor naprednih funkcij nadzora kakovosti slike. Ima dva nevtralna filtra za odstranjevanje šuma (NR1 in NR2), funkcijo »color matrix«, nastavitve beline, barvne gradacije in ostrine ter funkcijo »auto-knee«, ki zatemni izjemno svetle točke ali za uporabo posebnih osvetlitev. Na voljo je tudi popolnoma ročno upravljanje vrste nastavitev in snemalnih načinov, priljubljene nastavitve pa je možno shraniti na spominsko kartico. Funkcija »audio lock« omogoča profesionalno sinhronizacijo zvoka in slike.

Prilagajanje snemanju 60i/30f/24f
Canon XL H1 je moč prilagoditi snemanju 50i/60i in standardu PAL/NTSC. Ta poseg za doplačilo izvede Canonov servisni center.

Nova programska oprema Console za nadzor in shranjevanje
Canonova dodatna programska oprema za osebne računalnike PC omogoča daljinsko upravljanje video kamere: »Console« ponuja nadzor nad sliko z ročnimi prednastavitvami, spremlja vektorsko gibanje in omogoča funkcije ostrenja »focus assist«. Omogoča upravljanje video kamere na daljavo, vključno z večstopenjsko hitrostjo zumiranja, ostrenjem, kompenzacijo beline in nastavljanjem zaslonke in hitrosti zaklopa. Program »Console« omogoča nadzor nad snemanjem in predvajanjem posnetkov HDV in DV. Za doplačilo ga je mogoče prenesti s spleta.

Glavne lastnosti video kamere XL H1:

· Podpora formatoma HDV in DV, z možnostjo izhodov SD in HD prek vmesnika HD-SDI/SD-SDI
· Tri tipala CCD velikosti 1/3-palca z ločljivostjo 1,67 milijona točk vsak
· Širok nabor priključkov, kot so HD-SDI, Timecode, Gen lock, XLR audio, namenjenih profesionalnim uporabnikom
· Nov objektiv s fluoritnimi lečami in 20-kratno optično povečavo z bajonetom XL in možnostjo zamenjave objektivov
· Funkcija ostrenja »focus assist« (povečava za natančnejše ročno ostrenje)
· Ročni nadzor vrste nastavitev in snemalnih načinov, z možnostjo shranjevanja prednastavitev na spominske kartice SD/MMC
· Stabilizacija slike s sistemom »vari-angle prism«
· Štirikanalno snemanje avdia in funkcija »audio lock«
------------------------------------------------------------------------------------------------------

O Canon Europe

Canon Europe je podružnica japonskega podjetja Canon Inc., ki je vodilni svetovni inovator in dobavitelj tehnologije za elektronsko zajemanje ter arhiviranje podatkov in rešitev v informacijski tehnologiji za posameznike in podjetja.

Glavno poslovno žarišče Canon Europe je na dveh jasno določenih trgih: Business Solutions (omrežne zunanje naprave, kot so fotokopirne naprave, tiskalniki, skenerji in faks rešitve) in Consumer Imaging (rešitve za zajem, kot so fotografska oprema, analogne in digitalne kamere ter kamkorderji, ter rešitve za produkcijo, kot so Bubble Jet in drugi tiskalniki).

Canon Europe dobavlja tudi izdelke za industrijo, kar vključuje široko ponudbo leč, polprevodnike in medicinsko opremo.

Canon Europe zaposluje več kot 12.000 ljudi v 19-ih državah.
Nadaljnje informacije o Canon Europe so dostopne na spletnih straneh www.canon-europe.com.

O Canon Adria d.o.o.
Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti Canon CEE (Canon Central and East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Albanije.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:
Melita Klopčič
Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.: +386 (1) 530 87 14
Faks: +386 (1) 530 87 45
melita.klopcic@canon.si
Komentarji
iztok (@izo) 16. september 2005 13:18
če se prav spomnem, je imal prejšna "bela" verzija možnost uporabe tudi navadnih, fotgrafskih objektivov oz . vsaj menjave. a je kaj na tem?
Jan (@ghandaed) 16. september 2005 18:40
tudi ta to omogoča. Vendar le s posebnim adapterjem. Pa računat moraš na veeeeeelik crop
iztok (@izo) 19. september 2005 13:02
se pravi, da imaš v bistvu veliko povečavo za fotografkimi objektivi, kar včasih pride prav, posebej za kakšen šport ipd, kako pa af deluje z kamero in blenda itd?
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.