Digitalna zrcalno-refleksna kamera Olympus E-500

Fotografu se le redko prikaže priložnost ponoviti posnetek… Zamujena priložnost se skoraj nikoli ne povrne. Zato smo razvili Olympus E-500, s katero smo paleto digitalnih kamer Olympus E-System razširili še z modelom, namenjenim pol-profesionalnim in ambicioznim amaterskim fotografom. To je namreč kamera, na katero se res lahko zanesete - tudi v težavnih pogojih in v prašnem okolju. Ekskluzivni Olympusov Supersonic Wave filter poskrbi, da prah in druga nečistoča v zraku
ne vplivajo na sliko, za njeno kakovost pa je poskrbljeno z 8 milijoni točk odličnega tipala CCD - FFT Full Frame Transfer. Zahvaljujoč novi, skoraj telecentrični optiki, namensko zasnovani za digitalne zrcalno-refleksne kamere, je slika neobičajno enakomerna, enaka originalu od roba do roba, ter izjemne svetlosti.
Razen ergonomsko in po željah profesionalnih uporabnikov razporejenih stikal, se ta kamera pohvali tudi s 6,4-cm/2,5-palčnim HyperCrystal LCD zaslonom, ki s svojo veliko sliko omogoča takojšnje preverjanje rezultatov. Kamera Olympus E-500 sprejema dve vrsti pomnilniških kartic – tako CompactFlash kot tudi xD-Picture Card. Ta presenetljivo kompaktna in lahka kamera je idealen spremljevalec na potovanjih ter zanesljiv družabnik poklicnim fotografom pri fotografiranju na terenu. (Sporočilo za javnost)

Digitalna fotografija je postala zelo priljubljena in dostopna praktično vsakomur. Obenem pa se tudi veča zahteva po kakovosti in prilagodljivosti, ki jo lahko omogočijo le zrcalno-refleksne kamere. Pri teh je namreč na voljo možnost zamenjave objektivov, sistemov dodatnih bliskavic in uporaba drugih pripomočkov. Olympus E-500 pa je vse prednosti digitalne zrcalno-refleksne fotografije približal tudi dosegu širših množic.Izjemna zanesljivost
Vsem vnetim fotografom je največjega pomena kakovost slike. Olympus E-500 je zasnovan tako, da zagotavlja odlične posnetke ne glede na situacijo. Vgrajeni filter prašnih delcev Supersonic Wave Filter odpravlja težave zaradi prahu, ki med zamenjavo objektiva običajno zaide v ohišje kamere in se nabira na tipalu CCD - težav zaradi tega pojava, ki pa ga je praktično nemogoče preprečiti, smo se zdaj končno rešili! Droben prašni delec lahko namreč zakrije tudi več tisoč točk na tipalu CCD in tako ima lahko tudi najmanjši prašni delček resne posledice za sliko! Patentirana tehnologija pa vam zagotavlja brezskrbnost pri zamenjavi objektivov - kjerkoli in kadarkoli. Fotograf je lahko vnaprej prepričan, da bo slika odlična, brez posledic zaradi prahu. Filter prašnih delcev Supersonic Wave, ki smo ga razvili pri Olympusu, z vibracijami ultrazvočne hitrosti otrese prah in druge delce, ki se naberejo na tipalu. Ti se nato ujamejo na posebno lepljivo membrano. Funkcija se aktivira ob vsakem vklopu kamere, po potrebi pa jo lahko aktivirate tudi ročno. Ta genialna rešitev obenem uporabniku prihrani čas in stroške za čiščenje prašnih tipal za sliko.

Zelo kakovostna slika
Olympus E-500 z 8 miljioni pikslov zagotavlja, da je objekt vedno natančno zajet v celoti, vse do najmanjših podrobnosti. Namesto običajno uporabljanih tipal Interline Transfer CCD je v tem modelu vgrajeno tipalo Full Frame Transfer CCD (FFT CCD). Pri teh tipalih je površina s piksli večja, kajti ni potrebe po kanalu za prenos - to nalogo namreč opravlja sama fotodioda. Posledično FFT CCD zajame več elektronov z boljšim razmerjem signal/šum in širišim dinamičnim dosegom. Ekspozicija posnetka je na ta način boljša, podrobnosti so bolj izražene, šuma pa je manj.Izjemna mobilnost
Dizajn tipa penta daje kameri Olympus E-500 avtentičen profesionalni videz; kamera spominja na klasične zrcalno-refleksne fotoaparate. Je pa bistveno manjša, pravzaprav je ena najbolj kompaktnih kamer tipa D-SLR na tržiču. Aktivni uporabniki bodo znali ceniti kamero, ki jo imajo lahko vedno pri sebi - pa naj hodijo po podeželskih potek ali skozi velemestno gnečo. Tudi profesionalni fotografi bodo navdušeni nad njeno majhno težo - zaradi te je Olympus E-500 kot nalašč za rezervno kamero, koristna predvsem za novinarsko delo na terenu. Uporabniku prijazen razpored stikal - ta so razporejena po zgledu profesionalnih kamer - omogočajo intuitivno upravljanje brez dolgotrajnega spoznavanja s kamero.

Fotografu je na voljo 21 prednastavljenih tematskih programov, ki zajemajo večino običajnih situacij. Na voljo pa je seveda tudi možnost ročnega nastavljanja parametrov vključno s P/A/S/M za neomejeno ustvarjalnost in izražanje uporabnikove lastne individualnosti. Tipalo AE s 49 točkami in merjenje svetlobe in sence zagotavlja izjemen nadzor nad ekspozicijo. Olympus E-500 pa ima tudi profesionalno funkcijo AE Lock za prilagajanje kamere uporabnikovim potrebam. Ko je naravne svetlobe premalo, je uporabniku za osvetlitev objekta na voljo vgrajena izskočna bliskavica.Vgrajeni procesor za sliko TruePic TURBO ne samo poskrbi za originalu po barvah zvesto kontrastno sliko velike ločljivosti, ampak to stori zelo hitro! Ne glede na format datoteke je možno zaporedno fotografiranje s hitrostjo 2,5 posnetka na sekundo. V formatu HQ (1/8) ali SQ JPEG je ob uporabi hitrega medija, npr. SanDisk SDCFX (Extreme III), možno tudi snemanje posnetkov do zapolnitve zmogljivosti pomnilniške kartice. Uporabnik se lahko odloči za eno izmed dveh pomnilniških kartic - kamera ima reži za obe vrsti: eno režo za kartice CompactFlash, eno pa za xD-Picture Card. Zato je ta model toliko bolj praktičen, obenem pa zagotavlja še večjo varnost podatkov.

Uporabniku je v veliko pomoč tudi 6,4-cm/2,5-palčni HyperCrystal LCD zaslon s 215.250 piksli za predvajanje posnetkov. Rezultat lahko natančno preverite kar na kameri - slika na zaslonu je dobro vidna do kota 160°, brez bleščanja tudi pod direktno sončno svetlobo. Da bo preverjanje posnetka še lažje, je možno sliko na zaslonu povečati za do 14-x. LCD pa igra tudi vlogo jasne kontrolne plošče za posredovanje najrazličnejših podrobnih informacij o vseh nastavitvah kamere.Izjemno vsestranska
Seveda pa je ena največjih prednosti zrcalno-refleksnih kamer možnost razširitve namembnosti s pomočjo namenskih priključkov. Prav to pa je tudi velika prednost kamere Olympus E-500, kjer pride do izraza njena sorodnost s serijo Olympus E-System. Trenutno so na voljo objektivi fokusnega dosega od 7-300mm (enakovredno 14-600mm pri 35-mm fotoaparatih). Uporabnik lahko izbira med najrazličnejšimi objektivi, od edinstveno širokokotnih perspektiv pa vse do ultra-povečav - Olympus ponuja rešitev za vse situacije. Na voljo so tudi različne zunanje bliskavice, bodisi standardne kot tudi obročaste ali dvojne bliskavice, odvisno pač od tega, kaj želi fotograf slikati.

Prednost kamere je tudi v tem, da temelji na standardu štirih tretjin, kar pomeni kompatibilnost s številnimi pripomočki. Ta standard za digitalno zajemanje slike sta skupaj razvila Olympus in Kodak. Z določanjem standardov na treh nivojih - mehaničnem, optičnem in komunikacijskem - je zagotovljena maksimalna učinkovitost ohišja kamere, tipala za sliko in objektivov. Standard štirih tretjin uvaja vedno več in več proizvajalcev.

Digitalna zrcalno-refleksna kamera Olympus E-500 z 8 milijoni pikslov združuje klasično obliko, osupljivo delovanje in privlačno ceno; na ta način želimo tako ambicioznim ljubiteljskim fotografom kot tudi polprofesionalnim uporabnikom olajšati dostop do kakovosti in ustvarjalne svobode, ki jo omogočajo digitalne zrcalno-refleksne kamere. Zahvaljujoč filtru prašnih delcev -Supersonic Wave Filter- so posnetki varni pred škodljivim vplivom prašnih delcev, ki se nabirajo na tipalu za sliko. Kamera je izjemno lahka in kompaktna in izjemno ergonomsko oblikovana - tako, da olajša izražanje fotografove ustvarjalnosti in zgladi pot do senzacionalnih rezultatov. Olympus E-500 bo na voljo v štirih različnih kompletih, na tržišču pa bo konec oktobra 2005.Digitalna zrcalno-refleksna kamera Olympus E-500– osnovne značilnosti:
• 8.0 milijonov pikslov, tipalo za sliko Full Frame Transfer CCD
• 6,4-cm/2,5-palčni HyperCrystal LCD zaslon (215.250 pikslov)
• Filter prašnih delcev - Supersonic Wave Filter
• Lahek in kompakten dizajn tipa penta (videz klasičnih SLR)
• Senzor AE z 49 merilnimi mesti & merjenje svetlih in senčnih delov
• Enojni AF, kontinuirani AF in ročno fokusiranje
• Digitalni ESP, središčno uteženo povprečno in točkovno merjenje ekspozicije
• Funkcija AE lock
• Zaporedno fotografiranje s hitrostjo 2,5 posnetka/sekundo v formatu HQ (1/8) in SQ JPEG, do zmogljivosti pomnilniške kartice pri uporabi hitrega medija, npr. SanDisk SDCFX (Extreme III)
• Filter 'IR Hybrid Type Cut' za ekvalizacijo s človeškim vidom
• Nastavljiva vrednost ISO v korakih po 1/3 EV
• Procesor za sliko TruePic TURBO
• 21 tematskih programov in programirani načini
• Dvojna reža za kartice CompactFlash/Microdrive in xD-Picture Card
• Vgrajena izskočna bliskavica
• Uporabniku prijazen meni s podrobnim in poenostavljenim prikazom načinov ter možnost povsem ročnega nastavljanja parametrov
• Teža: 435g, ; mere: 129,5 x 94,5 x 66mm
• Kompatibilen z vsemi objektivi iz sistema Olympus E-System in številnim priborom
• Na voljo v kompletih*:
- Ohišje kamere, baterijski akumulator za polnjenje BLM-1 s polnilcem BCM-2
- Komplet SE z ohišjem kamere, 17,5-45mm (35-90mm)
- 1:3,5-5,6, držalom za baterije LBH-1, 3x baterije CR-123
- Komplet z ohišjem kamere, 14-45mm (28-90mm) 1:3,5-5,6, baterijski akumulator za polnjenje BLM-1 s polnilcem BCM-2
- Komplet DZK z ohišjem kamere, 14-45mm (28-90mm)
- 1:3,5-5,6, ; 40-150mm (80-300mm) 1:3,5-4,5, baterijski akumulator za polnjenje BLM-1 s polnilcem BCM-2

Objektivi Olympus E-System:
• ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm (14-28mm) 1:4,0
• ZUIKO DIGITAL 11-22mm (22-44mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm (28-70mm) 1:2,0
(na voljo v letu 2006)
• ZUIKO DIGITAL 14-45mm (28-90mm) 1:3,5-5,6
• ZUIKO DIGITAL 14-54mm (28-108mm) 1:2,8-3,5
• NEW! ZUIKO DIGTAL 18-180mm (36-360mm) 1:3,5-6,3
(na voljo spomladi 2006)
• ZUIKO DIGITAL ED 35-100mm (70-200mm) 1:2,0
(na voljo oktobra 2005)
• ZUIKO DIGITAL 40-150mm (80-300mm) 1:3,5-4,5
• ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm (100-400mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL ED 90-250mm (180-500mm) 1:2,8
(na voljo novembra 2005)

• ZUIKO DIGITAL ED 8mm 1:3,5 Ribje oko(na voljo januarja 2006)
• NOVO! ZUIKO DIGITAL 35mm Makro (70mm) 1:3,5 (na voljo v zimi 2005/2006)
• ZUIKO DIGITAL ED 50mm (100mm) 1:2,0 Makro
• ZUIKO DIGITAL ED 150mm (300mm) 1:2,0
• ZUIKO DIGITAL ED 300mm (600mm) 1:2,8
* Fokusna dolžina, enakovredna 35-mm fotoaparatu, je navedena v oklepaju
Pridržujemo si pravico do spreminjanja tehničnih podatkov brez predhodnega obvestila.
Komentarji
izzydoor (@izzydoor) 1. oktober 2005 15:14
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.