Prvi Pentax z Shake Reduction tehnologijo - žepni Pentax Optio A10

Pentax Optio A10 predstavlja ; osvežitev ponudbe v seriji kompaktnih digitalnih kamer in je hkrati tudi prvi model med novimi naprednimi fotoaparati serije A (A kot Ace) z vgrajeno funkcijo stabilizatorja slike (SR – Shake Reduction). Stabilizator pripomore k »nestresenosti« posnetka, kar je dobrodošlo pri slikanju v slabih svetlobnih pogojih ali pri uporabi zooma pri daljših goriščnih razdaljah (tele-zoom). Fotoaparat odlikuje še CCD tipalo z 8 milijoni efektivnih točk, majhno, lahko in stilsko oblikovano ohišje ter enostavna uporaba. (Sporočilo za javnost)
1. Glavne karakteristike

1. Optio A10 je opremljen z novim, velikim 1/1,8 palčnim CCD tipalom z ločljivostjo 8,32 milijonov točk (8,0M efektivnih točk). Večje CCD tipalo sprejme tudi več svetlobe, kar se odraža v boljši reprodukciji barvnega zapisa in manjšemu šumu.

2. Zmogljive smc Pentax leče
Objektiv je konstruiran iz sedmih elementov v petih skupinah, vključno s tremi obojestransko asferičnimi lečami. Pentaxov originalni smc (Super Multi-Coated) premaz pa odpravlja pojavljanje »ghost-a« in »flare-a«.

3. Nov ASIC procesor
Nov namensko programiran procesor zagotavlja veliko hitrost procesiranja in obdelave slike.

2. Originalni Pentax sistem za odpravljanje tresljajev (SR-Shake Reduction)

Novo zasnovan sistem za odpravljanje tresljajev se resnično izkaže v pogojih fotografiranja, ki so občutljivi na tresljaje, kot npr: telefoto fotografiranje ali fotografiranje v prostorih - brez uporabe bliskavice.

Princip delovanja sistema za odpravljanje tresljajev:
1. dva notranja žiroskopska tipala zaznata smer in amplitudo tresljajev,
2. mikroprocesor ; izračuna potrebne popravke smeri in
3. preko posebenega elektronsko vodenega mehanizema, v katerega je vpet CCD, glede na izračunane popravke, umiri sliko.3. Zelo kompaktno in lahko ohišje

Navkljub popolnoma novi zasnovi leč (Pentaxov sistem drsnih leč), tipala ter dodanemu novemu sistemu za odpravljanje tresljajev je ohišje zelo majhno in lahko - aparat ohranja velikost bančne kartice in s tem izjemno uporabno vrednost - vedno pri roki.

4. Elegantna, stilska zasnova

Iz izkušenj, pridobljenih preko več generacij serije Optio so pri modelu A10 ustvarili praktično popolno in skladno obliko: ohišje iz visokokakovostno obdelanega aluminija, obroč objektiva zloščen do visokega sijaja ter z ohišjem usklajen pokrov podatkovnih priključkov.

5. Pestra ; paleta programov fotografiranja

Optio A10 omogoča uporabo 15 prednastavljenih programov fotografiranja ter 15 načinov pregledovanja.6. Program »Auto picture«

Funkcija samodejnega nastavljanja programov fotografiranja omogoča še lažje in kakovostnejše fotografiranje kot doslej. Z izbiro te funkcije fotoaparat samodejno izbere enega izmed prednastavljenih programov: portret, pokrajina, nočno okolje ali standard, glede na dane pogoje fotografiranja.

7. Kakovostno snemanje video posnetkov z dolgimi časi snemanja

Optio A10 zajema video posnetke z ločljivostjo 640 X 480 točk (30 slik na sekundo), s podobno kakovostjo kot pri snemanju z video kamero. Zaradi DivX MPEG-4 kodiranja je Optio A10 zmožen snemati dolge in kakovostnejše video posnetke kot večina konkurence. Optio A10 lahko uporablja funkcijo za zmanjševanje tresljajev pri snemanju filmov (Movie Anti-Shake).8. Visoko ločljiv in pregleden LCD zaslon

Navkljub tankemu ohišju ima Optio A10 vgrajen velik 6,4cm LCD zaslon z ločljivostjo približno 232,000 točk. Slika na zaslonu je zaradi dobre osvetljenosti ter majhne refleksije čista in dobro vidna tudi pri močni sončni svetlobi.

9. Ostale karakteristike

1. Natančen sistem samodejnega ostrenja z zmožnostjo funkcije "sledilno samodejno ostrenje"
2. Prednastavljeni način fotografiranja »sveča« (candlelight) omogoča slikanje z visoko občutljivostjo ISO 800
3. Približno 24 MB notranjega spomina ter podpora spominskim karticam tipa SD
4. Vgrajen pomožni AF žarek (možnost ročne vključitve/izključitve)
5. Funkcija dodajanja raznih okvirjev posnetim fotografijam
6. Funkcija odprave rdečih oči pri fotografiranju s bliskavico
7. USB 2.0 podpora prenosa podatkov
8. Funkcije: DPOF, Exif print, PRINT Image Matching III, PictBridge
9. ACDSee – Pentax ; program za pregledovanje in urejanje slik


Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.