Digitalna zrcalno-refleksna kamera Olympus E-330

Z novo kamero E-330 so Olympusovi specialisti za opto-digitalno tehnologijo ponovno razširili obzorja digitalne fotografije. Tokrat je uporabnikom digitalnih zrcalno-refleksnih kamer prvič omogočeno udobje in prilagodljivost predogleda žive slike direktno na LCD zaslonu. Ta prelomna novost omogoča fotografu sestavljanje kompozicije brez gledanja v optično iskalo. Uporabnik tako tudi takrat, ko fotografira, vidi, kaj se okoli njega dogaja – kar je velika prednost predvsem za tiste fotografe, ki snemajo reportaže ali spremljajo športne dogodke, in nasploh v tistih situacijah, ko je iskanje kompozicije s pomočjo optičnega iskala težavno, na primer pod vodo. Velik (2,5 palcev/6,4 centimetrov) in nagiben LCD zaslon dodatno prispeva k vsestranskosti nove kamere. (Sporočilo za javnost)

Fotografiranje iz nenavadnih položajev in kotov je zdaj povsem enostavno – pa naj gre za fotografiranje v množici ali makro fotografije iz neposredne bližine. Olympus je z vgradnjo najsodobnejšega tipala MOS, ki zagotavlja veliko hitrost in občutljivost, poskrbel za neponovljivo kakovost slike – te so namreč neverjetno realne, njihova ločljivostjo pa je 7,5 milijonov pikslov. Tako kot drugi modeli iz Olympusove družine E-System bodo tudi uporabniki nove kamere brez skrbi zaradi morebitnega prahu, saj zanj poskrbi Olympusov ekskluzivni protiprašni Supersonic Wave filter. Neponovljivo raznovrstnost pa zagotavlja kompatibilnost kamere Olympus E-330 z vsem priborom, ki je že na voljo za Olympus E-System. Kameri je priložen objektiv ZUIKO DIGITAL 14–45 mm 1:3,5–5,6 (enakovredno 28–90 mm pri 35-milimetrskem fotoaparatu).


Fotografirate, kar vidite – vidite, kar fotografirate!

Kot prva digitalna zrcalno-refleksna kamera, ki omogoča predogled žive slike na LCD zaslonu, Olympus E-330 zagotavlja do sedaj nesluteno prilagodljivost. Zahvaljujoč optični zasnovi TTL s porrovo prizmo smo lahko ta model opremili z dvema ločenima tipaloma za sliko, kar omogoča dva različna načina predva janja žive slike. Način A za konstantno kadriranje žive slike posreduje tipalu CCD, nameščenemu na poti svetlobe iz iskala, 92 % slike in v celoti ohranja funkcionalnost AF (avtomatskega ostrenja). Način B pa zaklene zrcalo v zgornjem položaju in na osnovi tipala v kameri (Live MOS) omogoča makro način za zajem slike ter posreduje stoodstotno natančno sliko. Način B je še posebej koristen pri ročnem fokusiranju na makro objektih, saj nudi popolno svobodo pri ročnem nastavljanju parametrov. V veliko pomoč je tudi možnost desetkratne povečave izbranega dela prikazane slike. Dve predlogi za slike - za dokumente in možnost prikaza različnih mrež - bistveno olajšata sestavljanje kompozicije.

Da bi prišle prednosti, ki jih omogočata možnosti prikaza dveh živih slik, kar najbolj do izraza, smo ta model opremili z velikim 2,5-palčnim/6,4-centimetrskim nagibnim LCD zaslonom. Tako ima uporabnik odličen pogled na živo sliko in objekt jasno vidi na zaslonu, možnost nagibanja zaslona pa pomeni izjemno ergonomsko udobje ne glede na situacijo. Tako je lahko fotograf prepričan, da bo tudi na slikah, posnetih medtem ko drži kamero visoko nad glavo ali ob boku, dosegel želeno kompozicijo. Tisti, ki se ukvarjajo z makro fotografijo, bodo navdušeni nad dejstvom, da so neudobni položaji zaradi potrebe po gledanju v iskalo med sestavljanjem ustrezne kompozicije zdaj preteklost. LCD temelji na tehnologiji HyperCrystal, kar zagotavlja hitro odzivnost in zorni kot 160°.


Učinkovito tipalo Live MOS s 7,5 milijoni pikslov

Olympus E-330 se odlikuje tudi po izjemnih slikah. Vsebuje novo razvito tipalo MOS najnovejše generacije s 7,5 milijoni pikslov. Ta tip senzorja zagotavlja kakovost slike, enakovredno tisti, ki jo omogoča tipalo FFT-CCD, le da je poraba energije bistveno manjša. Poseben ojačevalec za vsak piksel zmanjša število vodov v vezju, kar pomeni manjšo na svetlobo neodzivno površino. Učinkovito povečano območje, občutljivo na svetlobo, zagotavlja boljšo kakovost slike ter večjo občutljivost ob manjšem šumu. Tudi odzivnost je izboljšana, kar pomeni hitrejšo obdelavo. Kamera zmore fotografiranje zaporednih posnetkov s hitrostjo 3,0 posnetkov na sekundo. Rezultati, ki jih zagotavljajo te novosti v kombinaciji s procesorjem za sliko TruePic, bodo prepričali tudi profesionalne uporabnike.

Kamera je opremljena z režama za spominske kartice CompactFlash in xD-Picture Card, tako da lahko fotograf izbere ustrezen pomnilniški medij, na katerega želi shraniti rezultate. Nove Olympusove hitre spominske kartice xD-Picture Cards odpirajo nove možnosti: omogočajo dva do trikrat hitrejši prenos podatkov kot prejšnji modeli, poleg panoramske funkcije pa omogočajo tudi posebne načine ure janja slike, na primer dodajanje 3D ali umetniških učinkov.


Prav vsi lahko dosežejo profesionalne rezultate.

Olympus E-330 omogoča prav vse: tistim, ki si želijo izraziti svoje ustvarjalne nagibe, pušča popolnoma proste roke pri nastavljanju vseh parametrov. Spet drugi fotografi bodo s pridom izrabili priročna načina, kjer uporabnik nastavi odprtino zaslonke ali hitrost zaklopa. Veliko pa se jih bo odločilo za samodejno fotografiranje in izbralo ustreznega med številnih tematskimi programi, ki so na voljo. Izbirate lahko med štirimi načini ekspozicije, dvajsetimi prednastavljenimi tematskimi programi in sedmimi ustvarjalnimi načini, kar zadostuje za praktično vse situacije. Med številnimi načini so na primer pokrajinski makro in način xD-panorama pa tudi dva načina za podvodno fotografiranje in možnost za preprečevanje zabrisane slike. Posebna funkcija za izboljšanje žive slike ( Live View Boost) je še posebej koristna pri sestavljanju kompozicije pri šibki svetlobi, saj občutno izboljša kontrast in svetlost slike na LCD zaslonu.

Tipalo AE z devetinširidesetimi točkami zagotavlja natančne vrednosti ekspozicije pri merjenju svetlobe ESP, saj vrednost ovrednoti s pomočjo naprednega algoritma, fotografu pa sta na voljo tudi klasično središčno uteženo merjenje svetlobe ter točkovno merjenje. Za osupljivo natančen nadzor ekspozicije poskrbi točkovno merjenje na osnovi zelo svetlih in senčnih delov kompozicije. Tu je tudi funkcija histogram in profesionalna funkcija AE Lock za prilagajanje nastavitev željam uporabnika. Kadar je potrebno več svetlobe, lahko fotograf v vsakem trenutku sproži tudi vgrajeno bliskavico.

Med profesionalnimi značilnostmi kamere je nastavljanje beline z eno tipko, predogled globine polja ter funkcije samodejnega kadriranja ekspozicije, beline in fokusa. S pomočjo teh funkcij je fotografiranje veliko bolj prijetna izkušnja. Na voljo je tudi možnost fotografiranja v črno-beli tehniki pa tudi dodajanje barvnih filtrov, kot je to običajno pri analogni fotografiji. Podatke je možno shraniti v formatih JPEG, TIFF in RAW.

Kljub tako številnim funkcijam, ki jih ponuja Olympus E-330, pa uporabnik ne bo imel težav z upravljanjem. Na velikem zaslonu so namreč prikazane podrobnosti o trenutnih nastavitvah kamere – uporabnik se lahko odloči bodisi za prikaz vseh podatkov ali le za izbor najpomembnejših.


Stran s prahom!

Kot pri vseh kamerah iz družine Olympus E-System vgrajeni protiprašni filter Supersonic Wave zagotavlja, da prah, ki med zamenjavo objektiva pogosto zaide v ohišje kamere in pristane na tipalu za sliko, ne povzroča težav. Patentirana tehnologija namreč zagotavlja brezskrbno zamenjavo objektivov kjer koli in kadar koli, saj je strah, da bo prah pokvaril slike, zdaj preteklost. Protiprašni filter Supersonic Wave, ki so ga razvili pri Olympusu, s pomočjo vibracij otrese prah in druge delce nečistoče s tipala, ti pa se nato ujamejo na posebno lepljivo membrano. Funkcija se aktivira ob vsakem vklopu kamere, fotograf pa jo lahko po potrebi vklopi tudi ročno. Ta genialna rešitev uporabniku prihrani drugače tako nadležno, zamudno in drago čiščenje tipala za sliko.

Primerna za vse namene

Največja prednost zrcalno-refleksne kamere je seveda možnost povečanja zmogljivosti z uporabo specializiranega pribora; v primeru E-330 gre za celo paleto pribora, namenjenega seriji Olympus E-System. Objektivi, ki so trenutno na voljo, zajemajo fokusno območje od 7 do 300 mm (enakovredno 14–600 mm pri 35-milimetrskem fotoaparatu). Olympus ponuja rešitve za vse situacije – od fotografiranja širokokotnih posnetkov pa vse do velikih povečav, ki zahtevajo veliko odprtino zaslonke. Za tiste, ki se navdušujejo nad makro fotografijo, so na voljo objektivi ZUIKO DIGITAL 35 mm Makro 1:3,5 in svetlobno še močnejši makro objektivi ED 50 mm 1:2,0. Vsak od teh objektivov se ponaša s skoraj telecentrično zasnovo, ki izboljša zajemanje digitalne slike. Na voljo so tudi številne zunanje bliskavice, vključno s standardnimi, kot sta na primer FL-36 ali FL-50, ter dvojnimi in obročastimi, potrebnimi za posebne situacije.

Maja 2006 bo na voljo tudi posebno podvodno ohišje (PT-E02) za Olympus E-330. Vodotesno bo do globine 60 m, kar odpira povsem nove dimenzije profesionalnim uporabnikom digitalnih zrcalno-refleksnih kamer: sestavljanje kompozicije za podvodne posnetke bo poslej temeljilo na živi sliki, fotografu – potapljaču pa bo prihranjeno nič kaj enostavno gledanje v okular skozi potapljaško masko!

E-330 pomeni pravo tehnološko prelomnico. Prvič se je zgodilo, da lahko fotograf uživa v kakovostni zrcalno-refleksni fotografiji ob predogledu žive slike, ki jo opazuje kar na zaslonu kamere. Kamera je polna novosti, vključno z novim tipalom za sliko MOS s 7,5 milijoni pikslov. Ta presenetljivo kompaktna kamera je idealna izbira za vse ambiciozne uporabnike, ki zahtevajo profesionalne rezultate, pa tudi za polprofesionalce z velikimi zahtevami. Olympus E-330 je na voljo v kompletih, ki vsebujejo učinkovit objektiv ZUIKO DIGITAL 14–45 mm 1:3,5–5,6 (enakovredno 28–90 mm pri 35-milimetrskem fotoaparatu), na voljo pa bo marca 2006.


Digitalna zrcalno-refleksna kamera Olympus E-330 – osnovne značilnosti:

 • Prva digitalna zrcalno refleksna kamera na svetu, ki omogoča predogled žive slike na LCD zaslonu z dvema načinoma:
 • Način A – živa slika (Full Time Live View) z vgrajenim AF;
 • Način B – makro živa slika (Macro Live View) z desetkratno povečavo za enostavno fokusiranje.
 • Tipalo Live MOS s 7,5 milijoni pikslov.
 • Nagibni 6,4-centimetrski/2,5-palčni LCD HyperCrystal zaslon (215.250 pikslov).
 • Protiprašni filter Supersonic Wave.
 • Optično iskalo TTL s porrovo prizmo.
 • Enojni AF, kontinuirani AF in ročno fokusiranje, plus načini S–AF+MF in C–AF+MF.
 • Tipalo AE z devetinštiridesetimi točkami.
 • ESP, središčno uteženo povprečno in točkovno merjenje svetlobe ter točkovno merjenje na osnovi zelo osvetljenih in senčnih delov kompozicije.
 • Možnost zaklepanja AE za profesionalno učinkovitost.
 • Zaporedno fotografiranje do 3 posnetkov/s.
 • Koraki 1/3 EV ISO .
 • ISO do 1600.
 • Procesor za sliko TruePic TURBO.
 • P/S/A ter povsem ročno delovanje.
 • Dvajset tematskih programov, sedem ustvarjalnih načinov, štirje načini ekspozicije.
 • Dvojna reža za spominske kartice CompactFlash/Microdrive in xD-Picture Card
 • Vgrajena izskočna bliskavica
 • Uporabniku prijazna kamera, možen prikaz osnovnih ali vseh podatkov.
 • Teža: 550 g, mere: 140 x 87 x 72 mm.
 • Kompatibilna z vsemi objektivi za Olympus E-System in številnim drugim priborom, vključno z bliskavico FL-36 in povečevalom ME-1.
 • Možen nakup samo osnove kamere ali kompleta, ki vsebuje osnovo kamere, 14–45 mm (28–90 mm) objektiv 1:3,5–5,6 ter akumulator za polnjenje BLM-1 s polnilcem BCM-2.
 • Dodatno podvodno ohišje PT-E02.

Objektivi za Olympus E-System* **:

 • ZUIKO DIGITAL ED 7–14 mm (14–28 mm) 1:4,0
 • ZUIKO DIGITAL 11–22 mm (22–44 mm) 1:2,8–3,5
 • ZUIKO DIGITAL ED 14–35 mm (28–70 mm) 1:2,0
  (na voljo leta 2007)
 • ZUIKO DIGITAL 14–45 mm (28–90 mm) 1:3,5–5,6
 • ZUIKO DIGITAL 14-54mm (28–108 mm) 1:2,8–3,5
 • ZUIKO DIGITAL ED 18-180mm (36–360 mm) 1:3,5–6,3
  (na voljo konec januarja 2006)
 • ZUIKO DIGITAL ED 35–100 mm (70–200 mm) 1:2,0
 • ZUIKO DIGITAL 40–150 mm (80–300 mm) 1:3,5–4,5
 • ZUIKO DIGITAL ED 50–200 mm (100–400 mm) 1:2,8–3,5
 • ZUIKO DIGITAL ED 90–250 mm (180–500 mm) 1:2,8
 • ZUIKO DIGITAL ED 8 mm 1:3,5 Ribje oko
 • ZUIKO DIGITAL 35 mm (70 mm) 1:3,5 Makro
 • ZUIKO DIGITAL ED 50 mm (100 mm) 1:2,0 Makro
 • ZUIKO DIGITAL ED 150 mm (300 mm) 1:2,0
 • ZUIKO DIGITAL ED 300 mm (600 mm) 1:2,8

* Stanje januarja 2006
** Enakovredna fokusna dolžina pri 35-milimetrskih fotoaparatih je podana v oklepaju.


;

Komentarji
Heretic (@Heretic) 28. januar 2006 10:36
ajoj, kaj je to, kompakt ali DSLR?
žalostna pridobitev, tale živi lcd, če mene vprašate - konec resnsti pri DSLRjih
Jan (@ghandaed) 28. januar 2006 16:15
pridobitev se mi zdi prav fletna. Pa tudi če jo uporabiš mogoče 2x na leto.

Mene bolj skrbi kako bo s termičnim šumom, saj bo v tem primeru senzor nonstop pod napetostjo... V najslabšem primeru bo vse šumelo, kaj šumelo kričalo!

No pustimo se presenetit
Miha Rekar (@[email protected]) 28. januar 2006 16:30
Preberte si, kako stvar deluje na http://www.dpreview.com/articles/olympuse330/
So mal bolj natančni, tako, da je sum, da bi bil senzor skos pod napetostjo brrezzvezen, ker je za LiveMOS svoj senzor.
Kar se mene tiče zanimiva in praktična pridobitev. Le čakajmo in glejmo, če bo kdo od "velikih" sledil.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.