Canon predstavil EOS 30D in nove objektive

AMSTELVEEN, 21.2.2006 Canon je predstavil EOS 30D, ki bo nadomestil zelo priznan model EOS 20D. Digitalni fotoaparat je obdržal zmogljivosti predhodnika s 5 posnetki na sekundo in tipalom z 8,2 milijonoma točk, nadgradil pa jih je s širšim 2,5-palčnim zaslonom LCD z občutno povečanim vidnim kotom, podaljšano zdržljivostjo zaklopa na 100.000 proženj, točkovnim merjenjem in vrsto dodatkov, namenjenih izboljšanju fotografske izkušnje. Canon je obenem obogatil tudi ponudbo svojega nabora profesionalnih objektivov s širokokotnim objektivom EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM in izjemno hitrim objektivom EF 85 mm f/1.2 II USM za portretiranje v temnejših svetlobnih pogojih.

Lastnosti Canona EOS 30D so:

• Tipalo CMOS z 8,2 milijonoma točk formata APS-C
• 5 posnetkov na sekundo in 30 posnetkov polne ločljivosti v zapisu JPEG z enim samim proženjem
• 2,5-palčni LCD-zaslon ločljivosti 230.000 točk in vidnim kotom 170º
• Fotografski slogi s prednastavljenimi slikovnimi parametri
• Točkovno merjenje in izjemno natančen 9-točkovni sistem ostrenja AF
• Slikovni procesor DIGIC II z zagonskim časom 0,15 sekunde
• Programska oprema Digital Photo Professional za obdelavo posnetkov RAW
• Zdržljivost 100.000 proženj zaklopa in ohišje iz magnezijeve zlitine
• Istočasno shranjevanje v zapisu RAW in JPEG
• Širok razpon vrednosti ISO od 100 do 3200
• Bliskavica E-TTL II
• Združljivost s standardom PictBridge
• Popolna združljivost s Canonovimi objektivi EF in EF-S ter bliskavicami EX Speedlite
• Podpora za USB 2.0 in video izhodMnoge izboljšave na Canonu EOS 30D so bile narejene na podlagi odzivov uporabnikov modela EOS 20D. Skupaj s širšim zaslonom, podaljšano zdržljivostjo in točkovnim merjenjem na površini 3,5-odstotka zajete slike so novincu dodali še prednastavljene fotografske sloge in Canonovo standardno obdelavo posnetkov v samem aparatu. Fotografske sloge je mogoče prilagoditi priljubljenim tipom filmov za različne fotografske izrazne načine. Izbirati je mogoče med petimi in tremi posnetki na sekundo, fotografom pa je zagotovljen natančnejši nadzor odprtosti zaslonke in nastavljanje vrednosti ISO v tretjinskih korakih. Vgrajena bliskavica je izboljšana v skladu s podaljšano zdržljivostjo 100.000 ciklov zaklopa.

»Hitro rastoče število resnih in polprofesionalnih kreativnih fotografov vodi razvoj naprav EOS,« je dejal Mogens Jensen, vodja Canon Consumer Imaging Europe. »S Canonom EOS 30D jim v roke polagamo vrsto zmogljivosti najvišjega digitalnega fotografskega razreda ter jim odpiramo vrata v najbolj obsežno zbirko zamenljivih objektivov, zunanjih bliskavic in dodatne opreme.«

Baterijska zmogljivost EOS-a 30D je 750 posnetkov, z dodatnim baterijskim držalom BG-E2 z dvema litij-ionskima akumulatorjema pa zagotavlja 2200 posnetkov. Dodatek BGM-E2 daje možnost uporabe šestih navadnih baterij velikosti AA. Držalo BG-E2 omogoča enostavno pokončno držo fotoaparata z dodatnimi gumbi za proženje in nadzor funkcij aparata.

Širokokotni objektiv za temnejše svetlobne pogoje
Nastavek EOS-a 30D, namenjen objektivom EF-S, omogoča uporabo Canonovih lažjih in širokokotnih objektivov, vključno z najnovejšim EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM. Ta širokokotni objektiv s sistemom stabilizacije slike IS je najhitrejši objektiv z vodilom EF-S s standardno goriščno razdaljo. Z vrednostjo zaslonke f/2.8 prek celotne povečave in Canonovim sistemom Image Stabilizer zagotavlja izjemne širokokotne posnetke in kompozicijsko prilagodljivost v pogojih z manj svetlobe. Uporaba asferičnih leč UD, ki onemogočajo kromatsko aberacijo, zagotavlja izjemno jasnost, ostrino, kontrast in barvno zvestobo.

Nov širokokotni objektiv odlikujejo tudi hiter in tih mehanizem samodejnega ostrenja s pogonom USM in izboljšana tako premaz Super Spectra kot oblikovanje leč, ki zmanjšujeta pojav odsevov. Pri uporabi vgrajenih bliskavic ali bliskavic EX Speedlite objektiv sporoča izmerjeno razdaljo neposredno bliskovnemu algoritmu E-TTL II, kar izboljša izračunavanje časa osvetlitve.Izjemno hitro portretiranje
Canon je predstavil tudi objektiv EF 85 mm f/1.2 II USM za temnejše svetlobne pogoje in fotografije z zelo majhno globinsko ostrino. Objektiv odlikuje največja odprtost zaslonke med objektivi EF, kar ga uvršča med najboljša orodja za portretiranje. S povečano hitrostjo samodejnega ostrenja zamenjuje priljubljen objektiv EF 85 mm f/1.2L USM. Glavne odlike novega objektiva so najnovejši ultrasonični motor USM za hitro in tiho ostrenje, elektronski izklop samodejnega ostrenja, premaz leč Super Spectra, velika odprtost zaslonke za dober »bokeh« in zameglitev motečega ozadja ter neposredna komunikacija z bliskovnim algoritmom E-TTL II.Komentarji
iztok (@izo) 21. februar 2006 15:19
očitno je bila tista zadeva, ki je krožikla prej po netu, kar točna, kar se tiče napovedi, sem vedel, hehe.
malce me je presenetilo enako številu pixlov kot rej, pixli prodajajo, pa naj še kdo trdi drugače. po drugi strani pa to pomeni, da je najbrž senzor ostal isti, kar zan ugodno vplivat na ceno, da ne bo dosti višja od prehodnika.
17-55 je pa res pravo prijetno presenečenje, ki so ga najbrž vsi pričakovali. malce mi je čudno, da je navoj 77mm, ko pa ostali dva 2.8 modeli (sigma in tamron) nucata 67 mm. očitno je tistih dodatnih 5mm zahteval večjo lečo (ker spet pomeni dražje).
vsekakor tole ne bo preveč poceni onjektiv (velike leče, is usm itd), tako da bosta tamron in sigma še vedno imela svoje kupce, najbrž.
o canon 85/1.2 ne bi zgubljal besed, nekomu bo že prav prišel (noob ipd, hehe).
zdeh samo naj še čimprej napovejo približne cene in dajo kakšen test teh 17-50 2,8 objektivov ven, hehe, da se že odločim enkrat.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.