Leica Camera AG podpira standard štirih tretjin

Družba Olympus Imaging in njen predsednik Masaharu Okubo z veseljem oznanjata sodelovanje nemške družbe Leica Camera AG pri standardu ‘štirih tretjin’ za digitalne zrcalno-refleksne kamere. Olympus je že od ustanovitve standarda spodbujal tudi druge proizvajalce, naj pristopijo k temu odprtemu standardu, in se namerava tudi v prihodnje truditi, da bi bil ta standard vsesplošno sprejet.

Standard ‘štirih tretjin’ je bil razvit z namenom lažjega razvoja sistemov digitalnih zrcalno-refleksnih kamer, ki so bile zasnovane in razvite povsem na novo, saj omogoča maksimalno izrabo potencialov tehnologije za digitalno sliko. Standard temelji na štiritretjinskem tipalu za slike, ki omogoča visoko kakovost slike in veliko mobilnost, ki jo zahtevajo sistemi zrcalno-refleksnih kamer, ter določa odprti standard za objektive in priključke objektivov, kar zagotavlja kompatibilnost med osnovami in objektivi različnih proizvajalcev, ki so sprejeli ta standard.(Sporočilo za javnost)

Oktobra 2003 je Olympus predstavil digitalno zrcalno-refleksno kamero E-1 ter različne objektive ZUIKO DIGITAL in drug pribor za Olympus E-System. Do danes je sistem razširil še z osnovami kamer E-300, E-500 in E-330, število objektivov ZUIKO DIGITAL pa se je povečalo na 15; vsi so namensko zasnovani in razviti za digitalno fotografijo. Družba Sigma je z uvajanjem objektivov sistema štirih tretjin začela oktobra 2004, trenutno ponuja tri objektive, za prihodnje pa je napovedala še več modelov. Tudi pri Panasonicu razvijajo osnove kamer in objektive, ki bodo temeljili na standardu štirih tretjin, s proizvodnjo teh izdelkov pa nameravajo začeti še letos.

Sodelovanje družbe Leica Camera AG bo pospešilo uveljavljanje izdelkov sistema štirih tretjin in širšemu številu uporabnikov omogočilo dostop do edinstvenih prednosti, ki jih ponuja sistem štirih tretjin – možnost kombiniranja osnov kamer in objektivov različnih proizvajalcev. Upravičeno lahko pričakujemo, da bo izjemna kakovost, značilna za izdelke blagovne znamke družbe Leica Camera AG z edinstveno tradicijo in vrhunsko strokovnostjo na področju optike, prispevala k še hitrejšemu vsesplošnemu sprejetju sistema štirih tretjin.

Kot eden od začetnih zagovornikov standarda štirih tretjin bo Olympus nadaljeval z njegovo promocijo in še naprej spodbujal druge proizvajalce, naj sprejmejo ta nov in za digitalno dobo tako zelo pomemben odprti standard.

http://www.olympus.si
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.