10 let Olympusa Slovenija in 15 let Olympusa na Hrvaškem

Olympus letos proslavlja 10 let delovanja v Sloveniji in 15 let delovanja na Hrvaškem. Ob tej priložnosti je priredil svečano tiskovno konferenco, ki je potekala v Zlati dvorani Hrvaškega inštituta za zgodovino v Zagrebu. K svečanosti dogodka je prispevala tudi prisotnost gospoda Michaela Hande, izvršnega direktorja družbe Olympus Imaging Systems Europa, gospoda Michaela Speiserja, izvršnega direktorja podjetij Olympus Avstrija in Olympus Hrvaška, gospe Ksenije Genc-Novak, menedžerke hrvaškega oddelka Olympus Imaging Systems, gospe Jeanette Korenčan-Vraz, vodje programa Imaging Systems Slovenija, ter gospoda Tomislava Himbeleja, produktnega specialista. (Sporočilo za javnost)

Gospod Michael Handa, izvršni direktor družbe Imaging Systems Europa in član uprave korporacije Olympus Imaging iz Tokija, je predstavil dosedanje poslovanje korporacije ter nove smernice in strategije za leto 2006. Predstavljeni so bili globalni rezultati skupine Olympus, doseženi v letu 2005, z napovedjo razvoja poslovanja na področju Imaging v letu 2006 v obsegu 91 milijonov ameriških dolarjev. Poudarjeno je bilo tudi dejstvo, da je leta 2005 Olympus osvojil 14-odstotni delež tržišča v svetovnem merilu ter se v borbi z močnimi in številnimi tekmeci utrdil na tretjem mestu. Po predvidevanjih bo tržišče za digitalne zrcalno-refleksne kamere veliko pridobilo na pomenu. Pričakovati je 25-odstotno povečanje prodaje, ki je seveda odvisna tudi od stabiliziranja cen. Pri kompaktnih kamerah je pričakovati bistveno manjšo rast vrednosti ob bistveno večji količini, zato se bo Olympus v večji meri usmeril na razvoj in izdelavo D-SLR kamer.

Investicije bodo večinoma usmerjene v razvoj in proizvodnjo osnovne tehnologije, predvsem optike, s katero se Olympus ukvarja že skoraj 90 let, pa tudi v tehnologijo obdelave slike in optičnih tipal (MOS). Olympus ne bo vlagal le v lastne inovacije, ampak tudi v skupen in partnerski razvoj tehnologij. Prvi rezultati takega sodelovanja so že bili predstavljeni 26. februarja 2006 na sejmu PMA v Orlandu, ZDA. Predstavljeni sta bili digitalni SLR kameri E-330 in Panasonicova DMC-L1. Olympusova usmeritev v inovativne tehnologije bo v letu 2006 še bolj izrazita – vlaganja v razvoj in raziskave se bodo povečala za 7,6 %.

Gospa Ksenija Genc-Novak, vodja Olympus Imaging Systems za področje Hrvaške in Adriatic regijo, je na kratko predstavila ključne inovacije iz zgodovine družbe Olympus, med katerimi naj omenimo prvi mikroskop na Japonskem iz leta 1919, prvi fotoaparat iz leta 1936, prvo gastrokamero, predstavljeno leta 1950, prvi diktafon na svetu, predstavljen leta 1969, prvi kompaktni zrcalno-refleksni fotoaparat – legendarni OM-1 iz leta 1972, povsem avtomatsko napravo za analiziranje krvnih skupin iz leta 1985, prvo v celoti digitalno kamero za digitalno fotografiranje, lansirano leta 1996, ter prvo digitalno SLR kamero, temelječo na standardu 4/3 iz leta 2003.

Predstavljeno je bilo tudi uspešno 15-letno delovanje na Hrvaškem in 10-letno delovanje v Sloveniji, kot tudi širitev in razvoj v Adriatic regiji z odpiranjem podružnic v Beogradu (2002), Sarajevu (2004) in Skopju (2004). Začetni obseg poslovanja je v letu 1991/92 znašal 2 milijona evrov, za leto 2005/06 pa Olympus pričakuje, da bo znašal 25,5 milijonov evrov. Število zaposlenih se je od 12 v Zagrebu povečalo na 74 v celi Adriatic regiji. Obenem so bili predstavljeni tudi uradni rezultati raziskave tržišča GFK o prepoznavnosti blagovne znamke v foto segmentu, opravljene v letu 2005 za raziskave, opravljene od leta 2002 do 2004. Rezultati kažejo, da bi kar 53 % uporabnikov, ki poznajo blagovno znamko Olympus, izbralo Olympusovo digitalno kamero, kar je najvišji odstotek v primerjavi z drugimi blagovnimi znamkami. Osnovni vir informacij o digitalnih kamerah, in to kar v 80 %, so specializirane trgovine, ustno priporočilo prijateljev pa 27 %. Blagovna znamka Olympus je prepoznana kot vodilna blagovna znamka ob glavnih tekmecih Sony in Canon. Skoraj v vseh kategorijah dosega najvišji odstotek – naj omenimo samo nekatere: velika kakovost, razmerje med ceno in vrednostjo, enostavna uporaba, mladostna in dinamična oblika, ekskluzivna blagovna znamka, kakovostne fotografije in dober servis ter skrb za potrošnika. Olympusovi načrti za nadaljnjo rast pa so še naprej ambiciozni, kar zahteva tudi nadaljnje kontinuirano vlaganje v blagovno znamko, tržišče, centralizirano infrastrukturo IT in optimizacijo distribucije. Trdna opora za rast in razvoj pa so sistemske rešitve in skrb za servisiranje, ki bodo omogočile kar najboljše izpolnjevanje zahtev partnerjev in končnih uporabnikov.

Gospa Jeanette Korenčan Vraz – vodja programa Imaging Systems Slovenija je predstavila 10 let dela korporacije Olympus v Sloveniji in nagovorila slovenske novinarje, ki so bili prisotni na tiskovni konferenci. Uspešno delovanje Olympusa v Sloveniji je povezano s stalno rastjo prodaje, kar Olympus uvršča v med vodilne na področju digitalne fotografije Sloveniji.

Gospod Tomislav Himbele, specialist za prodajo digitalnih kamer iz E-serije, je predstavil novo Olympusovo kolekcijo kompaktnih in digitalnih zrcalno-refleksnih kamer za pomlad-jesen 2006. V kategoriji digitalnih kamer Friendly & Easy (prijazni & enostavni) za začetnike je kar pet novih modelov z izboljšano kakovostjo slike, ekskluzivne oblike in z izvrstnim razmerjem med vrednostjo in ceno. Predstavljena je bila tudi prva digitalna kamera serije mju z novimi značilnostmi – Mju 720SW. Značilnost serije Mju je kovinsko ohišje, odporno na vse vremenske razmere, novi modeli Mju-720SW, ki so na voljo v treh zanimivih barvah, pa se ponašajo z dvema izjemnima in nenavadnima značilnostma: odporni so na padce iz višine do 1,5 m in vodoodporni do pritiska v globini 3 metrov. Predstavljen pa je bil tudi nov model priljubljene serije E-System, ki temelji na štiritretjinskem standardu, model E-330. Funkcija predogleda žive slike Live view je izjemna pridobitev, ki daje profesionalni SLR fotografiji novo dimenzijo. Ker sta vgrajeni dve optični tipali, Olympus kupcem tega novega modela zrcalno-refleksne kamere omogoča možnost predogleda žive slike in možnost povečave žive slike pri sestavljanju kompozicije pri makrofotografiji.

Zaključek tiskovne konference je bil svečan, z rezanjem slavnostne torte in nastopom mlade, priljubljene pevke Natali Dizdar, sledilo pa je prijetno druženje novinarjev iz Slovenije, Hrvaške in BiH.

http://www.olympus.si
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.