Nov članek: Photoshop nasveti št. 1

Le kaj je lepšega kot se po napornem fotografskem dnevu vsesti pred računalnik, vklopiti kabel v digitalni fotoaparat in si z nekaj kliki ogledati čudovite posnetke, ki so tako sveži kot jutranji toast iz toasterja.

Vsa čarobnost se včasih hitro poruši, ko ugotovimo, da ob fotografiranju nismo uporabili pravilne nastavitve, da nam je pred objektiv skočila roka neznanca ali pa se je pojavil efekt rdečih oči. Na srečo obstajajo različni programi za obdelavo digitalnih posnetkov.

V članku bomo spoznali, kako popraviti najpogostejše napake, ki se pojavijo pri fotografiranju. Pri tem bom uporabnil program Adobe Photoshop.

Nadaljevanje...

Komentarji
Miha Rekar (@[email protected]) 7. maj 2006 16:29
Lepo je videti, da se tudi na področju člankov kaj dogaja Skratka odlično, še več takih. Ker pa v PS nisem začetnik, ter vem, da je takih kot jaz še nekaj bom napisal nekaj možnosti izboljšav za še boljše rezultate
Kar po vrsti:
1.NEOSTRA FOTOGRAFIJA
Bolj natančne rezultate lahko dosežete z uporabo USM (UnSharp Mask). Filter --> Sharpen --> Unsharp Mask...
Nato obkljukamo preview in s premikanjem ammount in radius gledamo rezultate. Ammount je ponavadi med 50 in 100%, Radius pa med 0,1 in 2 px. Treshold največkrat pustimo kar na 0%.
3. REZANJE FOTOGRAFIJE (CROP)
Ko naredimo selekcijo, ni treba odpirati nove prazne slike, če si tega ne želimo, ampak preprosto kliknemo na Image --> Crop.
4. PREOSVETLJENE ALI PODOSVETLJENE FOTOGRAFIJE
Bolj natančno lahko sliko obdelamo s pomočjo orodja Levels. Kliknemo na Image --> Adjustmens --> Lavels. Nato držimo tipko Alt in premikamo najprej levi (črn) trikotnik, toliko časa, dokler slika ostaja bela. Ko se začnejo pojavljati črne pike ga pomaknemo malo nazaj, tako da zginejo, oz. jih je čim manj. Enak postopek ponovimo z desnim (belim) trikotnikom, le da se sedaj izogibamo belim pikam. Nazadnje premikamo srednji (sivi) trikotnik, vendar tokrat ne držimo tipke Alt. Premikamo ga levo, desno, tako, da dobimo kar najlepše rezultate. Med celim postopkom moramo v celoti gledati sliko, katero urejamo. Kliknemo OK in shranimo.
5. VISEČE FOTOGRAFIJE
Najbolj natančno sliko poravnamo tako, da izberemo Measure tool, ki se nahaja v levi orodni vrstici nad povečevalnim steklom (kjer je kapalka). Nato kliknemo na eni strani horizonta in držimo miškino tipko, ter vlečemo na drugo stran horizonta, kjer tipko spustimo. Nato gremo prav tako na Image --> Rotate Canvas --> Arbitrary, kjer pa se že nahaja vrednost, ki se izračuna iz naklona prej povlečene črte.
Če vam kaj ni jasno, sem vam na voljo na MSNju in na mailu.
LP [email protected]
Oracle (@Oracle) 9. maj 2006 12:58
miha super si dopolnil. sicer pa jaz skoraj pri vsaki fotki poleg levelsov uporabljam tudi shadow/highlight tool. ponavadi zna rešiti marsikaj!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.