Kolumna: Slovenska fotografija

Na portalu Slo-Foto.net objavljamo novost za katero upamo, da bo v prihodnje postala naša stalna članice - kolumne. Avtor kolumne je Andrej Korenč - fotokaj.

"Super. Največji slovenski spletni fotografski portal odslej objavlja kolumne. To je v redu. Pa ne zato, ker jih bom pisal sam, o ne, pač pa zato ker je fino tako podajati, kot sprejemati osebna mnenja. Premalo je resne debate okrog dogajanja v slovenski Fotografiji (jap, Fotografijo pišem z veliko začetnico in tako bo tudi ostalo!) in preveč je ovinkarjenja ter izmikanj in umikanj ostrim vprašanjem, dejstvom in odgovorom! ..."

kolumnaDejstva so nasploh premalokrat izrečena javno in naglas; da si je čas slovenski fotografski izobrazbeni sistem namazal na kruh in ga pohrustal; da je slovenska Fotografija strahovito podcenjena, tako z materialnega, finančnega vidika kot z umetniškega; da je v našem tisku izjemen večinski del fotografije poden od podna in da je vloženega absolutno premalo truda da bi postal kaj več; da je slovenski trg fotografske (in seveda tudi večine druge) opreme urejen po načelu “olupi kupca do kosti” pa da o nepriznavanju mednarodnih garancij sploh ne izgubljam besed... A to so že detajli, o teh stvareh najbrž kdaj drugič.

Pa mi? Nič... drkamo po internetu, uploadamo omegabajte fantastičnih, odličnih, dobrih, slabih in zanič fotografij, se pričkamo a so boljši Canonovi predragi ali Nikonovi predragi fotoaparati in objavljamo na tone kretenskih debat o vsakem obstoječem kosu fotografske opreme. Vse itak da ni tako v riti, imamo odličen spletni portal in na njem veliko pozitive, koristnih novic, člankov in nasvetov. A pomembne zadeve bežijo mimo nas. Kaj storimo za naprednejši razvoj naše fotografske kulture, za boljši položaj fotografov in Fotografije nasploh, za izboljšanje ter za več možnosti fotografskega izobraževanja? Praktično nič!
Ker nimamo časa? Volje, sredstev, “vojske”, podpore, idej? Smo zadovoljni s stanjem kakršno je? Mar čakamo da kdo drug stori kaj več namesto nas? Kdo pa? Janez Puhar?

Da je slo-foto najuspešnejši slovenski spletni fotografski portal je uspeh in dovolj le za sam portal ter njegovo administracijo, odločno premalo pa je to za nas člane! Slo-foto naj postane pojem za sodobno, trendovsko gibanje, katero naj se zavzema za kvalitetnejšo Fotografijo in takšna naj žanje pozornost kot si jo zasluži.

In kdo sem jaz, da Vam solim pamet ter pravim kako in kaj naj bo? Niko i ništa, ksiht v množici, car ki na Slo-foto ni objavil še niti ene fotografije, poba, ki mu je administracija Slo-foto portala že kmalu po prvi registraciji zaradi zmerjanja drugih članov blokirala IP, nesramnež, direktnež in komedijant, a nazadnje vendarle neškodljiv in v redu model.

Yeah, a real fucking Gandhi ki Vam bo pisal kolumne in Vas z njimi kdaj nasmejal, kdaj pa ujezil, užalil, presenetil in najbrž tudi ozmerjal. Kar se tiče vsebine mojega pisanja, pa le pomnite kaj ata pravijo nihče ni prerok v svoji deželi!

Andrej Korenč - fotokaj

Kolumna ter v njej izražena mnenja in stališča so osebni pogled in avtorsko delo pisca kolumne in tako ne izražajo ali podpirajo stališč oz. mnenjske politike internetnega portala Slo-Foto.net.
Komentarji
chips (@chips) 17. maj 2006 21:19
Posteno!

Ze cakam naslednjo.
dobran laznik (@marcelmai) 17. maj 2006 23:14
aleluja. boljšega človeka nebi mogli najt. fotokaj, sem velik fan tvojih komentarjev. upam da se ne boš zdaj pomehkužil in se pustil cenzurirat s strani administracije. ti sam brusi jezik še naprej.
Heretic (@Heretic) 17. maj 2006 23:26
hehe, jaz tud čisti fan saj je že iz tele kolumne očitno, da ni cenzure, hehe...carry on!
Antonio (@vragec) 17. maj 2006 23:41
zelo dobro napisano .

pošteno in realno .


slo-foto najbolji slo portal super , čestitam . vendar zakaj ne vidimo kaksne pasice na najdi.si ali pa drugemu slovenskemu iskalniku ??? zakaj se ne premovira , da bo pokazal slovenskemu narodu kaj pomeni biti fotograf . najhujse je ko nekdo misli da ima fotic iz praska in da je profesionalc . ja buhu .. men je edino skoda k veliko ljudi ne ve za tale portal .
iztok (@izo) 18. maj 2006 00:05
jst pa ne morm bit glih preveč pozitiven glede komentarja na tole kolumno, če jo lahko tako kličem.
avtorja ne poznam, vendar dovolj pove že to, da je blokiran zarat zmerjanja in da ni še objavil fotke v galeriji, vsaj po njegovih besedah.
vsak je lahko pameten prek tipkovnice in se fajn sliši, če kakšno kaor direkt užgeš, vendar takšne finte palijo več ali manj samo na mularijo, pa brez zamere.
na to, da vse beži mimo nas, se tud ne bi strinjal, ker je spet preveč na pamet napisano, a se ne organizira delavnic, strokovnih člankov, testov, prispevkov ipd. a nimajo avtorji možnost se dokazat na takšen ali drugačen način v galeriji prek fotografij tedna, zdej tudi tematske fotografije, če se bo prijela. v planu so oz. upam do bodo tudi malce bolj ambiciozni projekti itd.
se opravičujem, vendar preden sprejmem takšno kritiko na pamet, sploh prek nekega uradnega teksta in ne prek samo misli v forumu, recimo, se mi mora avtor malce bolj prek prakse in ne teorije dokazat. tudi gandhi se je..
pa nočem nek zdej neko zdraho delat, ampak res ne prenesem govorjenja na pamet.
iztok (@izo) 18. maj 2006 00:28
aja, in tisto prej nisem pisal kot nek policaj ali ne vem kdo, kakor bi se radi večkrat prikazalo po forumu, ampak kot nekdo, ki (vsaj upam) je deloma pomagal pri ustvarjanju portala do te oblike, kakršen je danes (največje zasluge jasno vemo komu gredo) in ima skoraj 4000 članov kr precej koristi od portala, drgač jih ne bi bilo toliko najbrž.
Janez (@janezek) 18. maj 2006 11:41
Zakaj pa bi se kolumnist moral izkazati s fotografijami?
Koliko likovnih kritikov je slikarjev in koliko glasbenioh poznavalcev je obenem tudi vrhunskih ustvarjalcev ali vsaj interpretov? Zakaj bi moralo biti v fotografiji drugače?
Tudi zase si upam trditi, da znam pri fotografiji ločiti zrnje od plev, v to veliko vložim z obiski razstav, prebiranjem literature, debatami z vrhunskimi fotografi,... Obenem pa priznam, da sam delam fotke, ki so p(o)razne.
Če mene vprašate, se trend padanja kvalitete v slovenski fotografiji na amaterski in klubski ravni še ni ustavil, kaj šele obrnil, zato je vsaka kritika še kako dobrodošla. Samo poglejte večino fotk na portalih, tudi na tem. Prevladuje kič brez kakršnekoli vsebine, tehnično sicer odličnih, a čisto banalnih 'gobelinov'.
Ko pa kdo omeni sodobno fotografijo, se pa vsuje plaz kritik, predvsem zato, ker jo malokdo razume. Le zakaj je ne razume?
iztok (@izo) 18. maj 2006 12:13
nisem komentiral njegovega pisanja glede filozofiranja o fotografiji kot umetnosti, saj tega v tekstu ni, bolj o očitku, da se v tej smeri ne dogaja nič.
vse, kar je tukaj narjenega na portalu, ima cilj dvignit eno splošno fotografsko razgledanost na višjo raven, če govorimo o amaterski fotografiji, ki tukaj prevladuje.
na to sem prej mislil, ne na njegov pogled ali dojemanje fotografije. takšen text lahko izusti vsak, ki ima pet minut časa prevečm v stilu, sami škljocarji, kvalitete pa nobene. to pač vsi ponavljajo kot nekakšni papagaji, po drugi strani pa naši sl. amaterji dosegajo najvišje nagrade tako pri nas, kakor v svetu. če to ni dost veliko priznanje kvaliteti, ne vem kaj je, če pa msiliš, da bo nek "prerok" nardil iz posnetkov rožic, žužkov in sončnih zahodov fotografske mosjtrovine v obliki nekih kavzi emtniških razmišanj glede fotografije, je pa stavr posameznika. jst imam že dovolj ikzšenj, da vem, o čem govorim.
pa naj bo kulumna, sej nimam nič proti, samo malce čudno, da se piše v minus glede portala, ki mu je omogočil njegove duhovne misli prerokov ipd, kar nardi kontradikcijo vsega povedenega oz. ustvari en čuden paradoks. pa ne gre za cenzuro, upam, da vsak malce bolj razumen to nekako uvidi.
pa naj bodo kolumne, itak slovence najbolj rajca, kadar se pljuva čez vse. meni pa na žalost to že zdavnej več ne zadovolji, če se resno pogovarjamo o umetnosti.
Janez (@janezek) 18. maj 2006 12:22
V bistvu je svetovna amaterska scena zelo na nizkem izraznem nivoju, poglej si kataloge zadnjih 20, 25 let, enake fotke, nobenega napredka, kvečjemu še več kiča.
Ravno zato pogrešam debate o umetnosti, zraven pa spada tudi kakšna konstruktivna kritika. Vsi mislijo, da morajo vse debate potekati v pozitivnem ozračju. Pa ni tako. Tudi ostre besede so del dialoga, če so seveda umestne in na nivoju.
Na forumih pa pogrešam ravno filozofske debate, tehnikalije pa v večji meri pač ignoriram.
Uroš Uršej (@Lucifix) 18. maj 2006 12:31
Jaz vse to nisem dognal kot kritiko na vodenje portala, temveč kritiko na nas fotografe oz. člane (najsi amaterje, najsi profesionalce). Seveda pa bo za administracijo uspeh šele, ko se bo vsa foto scena premaknila v tisto pravo smer, ki jo avtor omenja.

Glede cenzura teksta pa se mi je zdelo povsem neprimerno, saj bi z njo izgubili tisti način pisanja, ki ga avtor ima. Upam, da se bo v prihodnjih kolumnih še bolj razpisal - kot je nekdo omenil: "Tako kot zna fotokaj". ;-)
iztok (@izo) 18. maj 2006 12:37
še enkrat, kontstruktivne debate oz. monologa glede um. amaterske fotografije tukaj (še) ni bilo, in je zaželjena, ampak plo je za namig, glede drugih stavr, ki sem jih že dvakrat opisal.
ampak očitno nima smisla o tem debatirat, kar vsak vidi cenzuro v tem, ki nima dobrega vplogleda v dogajanje.
torej, živela kolumna. čeprav, po drugi trani, imamo forum, kjer se lahko o zadevo debatira na dolgo in široko, kjer bi lahko svoje tako grozno utesnjena mnenja lahko spravili na dan, pa nič.
glede tehničnega znanja, na žalsot je tudi v vsakem um. itržanju nujno poznavanje tehnika kakor orodij, da sploh lahko začneš kaj delat v tej smeri. in to osnovna znanja v večini primerov manjkajo, tako da ni nič narobe, če se bvsaj to naučijo (je vsaj zastonj). teorije in umtn. gledanja se pa bodo bolj težko naučili prek nekih samospevov v kolumnah ali filozofiranj po forumih, kajneda? gre za izobraževanj, ali prek knjig, predavanj do raznih delavnic (ki se tdui organizirjo tukaj ip). zato je govori o tem, da gre za uporabnike vse mimo glede tega tukaj, nesmisel.
kdor hoče znanje, ga bo dobil, talent pa mu pač neobeden ne bo dal.
Uroš Uršej (@Lucifix) 18. maj 2006 12:43
Izo mogoče pa se bomo ravno preko takšnih kolumn začeli zavedati o dogajanju na foto sceni in začeli tudi razmišljat o čem drugem kot naprimer samo o zlatem rezu ipd.
iztok (@izo) 18. maj 2006 12:52
sej pravim, živela kolumna, svet je rešen, hehe.
Matej (@OKO) 18. maj 2006 19:26
mnenja, mnenja, mnenja... in se enkrat mnenja..
10 ljudi sedi za mizo, vsak ima svoje mnenje glede fotografije.
vsem 10 mnenjem lahko recemo, da so dobra, da vsak vidi fotko v svoji luči, da jo predstavi ljudem, spet recimo peto mnenje pa bo drugačno, vendar pa iz vsakega mnenja nekaj izluščiš, tle je še en dokaz več, da smo med sabo povezani.
Stane Crnjak (@staneC) 19. maj 2006 09:03
Hm. Kolumna. Kolumno navadno pišejo tisti, ki imajo v pisanju največ kilometrine. Mojstri peresa. Ta kolumna (žal) tega ne odraža. Je brez repa in brez glave. Kr neki. Udrihanje povprek po vsem.
Glede vsebine. Se bo treba odličiti za koga je Slo-Foto. Ker mene prav malo briga, "da je slovenska Fotografija strahovito podcenjena, tako z materialnega, finančnega vidika kot z umetniškega; " in "Kaj storimo za naprednejši razvoj naše fotografske kulture, za boljši položaj fotografov in Fotografije nasploh, za izboljšanje ter za več možnosti fotografskega izobraževanja". S tem naj se ukvarjajo profiji. Mene , kot amaterja znaimajo povsem druge stvari.

lp
Stane
Uroš Uršej (@Lucifix) 19. maj 2006 09:32
StaneC: če vsebino prilagodimo tvojim potrebam, se nam bo oglasih nekdo drug, ki mu pa to ne bo odgovarjalo.

"Za vsakega nekaj" - na ta princip želimo delovati na portalu.
Stane Crnjak (@staneC) 19. maj 2006 10:02
Lucifix,

vem da za slo-foto ni relevantno tisto kar zanima mene. To ni bila poanta.
A tebi kolumna dobro napisana?
Uroš Uršej (@Lucifix) 19. maj 2006 10:21
Ja kolumna mi je všeč in mislim da je takšna novost vedno dobrodošla.
Stane Crnjak (@staneC) 19. maj 2006 10:30
Meni je tudi kolumna dobra ideja.
juze (@juze) 21. maj 2006 22:06
Oh, fino. Še en polpismen, ki nima kaj povedati, razen tega, da ga veliko stvari jezi, in da je, konec koncev, "v redu model". To bo res velika pridobitev.
Nemo propheta in patria sui, že res, ampak nekateri pač niso namenjeni za preroke, ne glede na to, v kateri deželi so.
Čestitke za prenapihnjenost ega, jaz bi si tudi želel takega.
Lenart Senica (@lenyn) 29. maj 2006 09:57
iskrenost je pomembna
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.