Najmanjša video kamera HDV1080i na svetu

Canon je predstavil najmanjšo video kamero na svetu HV10 v digitalnem formatu visoke ločljivosti HDV1080i. Visokokakovostno tipalo CMOS velikosti 1/2,7 palca in ločljivosti 2,96 milijona točk uporabnikom prinaša zmogljivosti standarda HDV1080i v kompaktnem in privlačnem ohišju. Kamero odlikujeta Canonov procesor visoke ločljivosti DIGIC DV II in izjemno kakovosten objektiv z 10-kratno optično povečavo, ki s sistemom ostrenja Instant AF omogoča natančno ostrenje z visoko hitrostjo. S Canonovo HV10 se bo povečalo snemanje filmov v visoki ločljivosti ravno v času, ko vse več televizijskih postaj začenja s predvajanjem programov v digitalnem formatu HDTV.
»Uspeh znamke EOS, najbolj prepoznavne znamke digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov na svetu, je Canon uvrstil na mesto vodilnega inovatorja na področju tehnologije HD CMOS,« je poudaril Mogens Jensen, direktor oddelka Canon Consumer Imaging Europe. »Poznavanje tehnologije CMOS je našim inženirjem omogočilo razvoj izredno kompaktne in visoko zmogljive video kamere HDV1080i. Edinstvena kombinacija Canonovega tipala CMOS in 70-letnih izkušenj z objektivi je pustila konkurenco daleč zadaj.«

Značilnosti kamere HV10:
• Standard HDV1080i, tipalo CMOS velikosti 1/2,7 palca in ločljivosti 2,96 milijona točk s filtrom RGB
• Sistem natančnega samodejnega ostrenja z visoko hitrostjo Instant AF
• Procesor DIGIC DV II za format HD
• Objektiv z 10-kratno optično povečavo in vgrajenim sistemom stabilizacije slike Super Range Optical Image Stabilizer
• Fotografiranje v ločljivosti 3,1 milijona točk in možnost istočasnega zapisa fotografij ločljivosti 2,07 milijona točk in videa visoke ločljivosti
• Optimiziran širokozaslonski prikaz na 2,7-palčnem zaslonu LCD

Visoka ločljivost 1080i na dlani
Tipalo CMOS velikosti 1/2,7 palca zajema video v ločljivosti 1920x1080 točk. HV10 je najmanjša kamera HDV1080i na svetu, njeno sodobno oblikovano ohišje pa omogoča udobno rokovanje. Po obliki in enostavnosti uporabe je primerljiva z najpopularnejšimi video kamerami MiniDV, panoramske širokozaslonske posnetke v formatu 1080i pa zapisuje na zelo razširjene kasete MiniDV. Vhodni avdio/video priključek omogoča učinkovito preoblikovanje in arhiviranje starih analognih filmov na digitalne kasete.

Instant AF
Pri občutno večji ločljivosti HD posnetkov so napake ostrenja opaznejše, zato nov Canonov sistem Instant AF ponuja natančno samodejno ostrenje z visoko hitrostjo. Obenem pa funkcija nadzora Focus Assist uporabnikom pomaga, da z ročnim načinom ostrenja ustvarijo izjemno ostre posnetke.

Izvrstna Canonova optika
70-letne Canonove izkušnje izdelave objektivov so združene v zmogljivem objektivu z 10-kratno povečavo in optičnim stabilizatorjem slike (OIS). Napreden sistem stabilizacije zaznava tresljaje z velikim frekvenčnim razponom, celo tiste z najnižjo frekvenco (telesni gibi), katerih moteč vpliv pride do izraza šele pri snemanju v visoki ločljivosti. Stabilizator preprečuje tresljaje tudi med fotografiranjem.

Slikovni procesor DIGIC DV II
HV10 odlikuje procesor slike DIGIC DV II, prvič predstavljen s profesionalno video kamero XL H1. DIGIC DV II je prilagojen visoki ločljivosti in omogoča ločeno procesiranje signalov zaradi zagotavljanja najvišje kakovosti videa tudi pri istočasnem zajemanju slik in videa.

Napredna digitalna fotografija
HV10 je hkrati digitalni fotoaparat ločljivosti 3,1 milijona točk z naprednimi funkcijami, kot sta neposredno tiskanje PictBridge in vgrajena bliskavica. Fotografije visoke ločljivosti shranjuje na pomnilniške kartice Mini SD, fotografije pa je mogoče prenesti v osebni računalnik prek vmesnika USB 2.0. Procesor DIGIC DV II omogoča istočasno fotografiranje v ločljivosti dveh milijonov točk in snemanje videa.

Širok zaslon
Video v formatu HD ima v osnovi razmerje širokega zaslona, zato je HV10 prilagojen snemanju v razmerju stranic 16 : 9. Uporabnik snemanje videa spremlja na zaslonu velikosti 2,7 palca, ki ustreza širokozaslonskemu prikazu televizijskega sprejemnika. Vodoravna oznaka na zaslonu zagotavlja sredinsko postavitev snemanega objekta. HV10 je mogoče enostavno preklopiti v standardni način (SD) in snemati video v razmerju 4 : 3, primernemu običajnim televizijskim zaslonom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatne tehnične informacije

Tipalo Canon HD CMOS
Izvrstna kakovost Canonovega tipala CMOS je v fotografski industriji priznana in cenjena. Imajo ga uspešni aparati Canon serije EOS D-SLR.

Canonov razvojni oddelek je dosegel nov mejnik z izdelavo tipala CMOS z ločljivostjo 2,96 milijona točk za HD video. Z uporabo osnovnega barvnega RGB-filtra video posnetke odlikujeta natančna barvna zvestoba in visoka ločljivost.

Tehnologija izdelave tipal CMOS omogoča vgradnjo dodatnih vezij v samo tipalo. Canonovo tipalo HD CMOS ima vgrajen sistem zmanjševanja šumov in ojačevalnik. CMOS porabi manj energije kot tipala CCD, ustvarja manj toplote in šuma ter podaljšuje življenjsko dobo baterij. Tipala CMOS v primerjavi s tipali CCD ne povzročajo neprijetnega pojava navpičnih lis zaradi močnih virov svetlobe.

Instant AF
Zadnja Canonova inovacija na področju videa visoke ločljivosti je tehnologija Instant AF. S pojavom HD videa se je pokazala potreba po veliko bolj natančnem sistemu samodejnega ostrenja. Običajni sistemi TV AF namreč prepočasi reagirajo na hitre spremembe razdalje do snemanega objekta, pogosto pa jih zmedejo tudi visokofrekvenčni vzorci ozadja. Instant AF združuje zunanje merilno tipalo za hitro zaznavanje oddaljenosti objekta ter natančno tipalo TV AF za natančno ostrenje.

Optični stabilizator
Canonov stabilizator slike Super Range Optical Image Stabilizer uporablja nove metode zaznavanja tresljajev. Običajni stabilizatorji zaznavajo tresljaje visokih in srednjih frekvenc, Canonov stabilizator slike pa tudi tresljaje nizkih frekvenc, kot so telesni gibi, povezani z dihanjem. Format HD zahteva, da se tudi tovrstni tresljaji izločijo.

DIGIC DV II
Digitalni procesor slike DIGIV DV II je bil prvič uporabljen pri profesionalni video kameri XL H1 in je prilagojen povečanemu podatkovnemu toku in zahtevam formata HD (procesiranje podatkov formata 1080i zahteva 4,5-krat več zmogljivosti kot standarden video zapis.) DIGIC DV II ima tudi optimiziran sistem zmanjševanja šumov za odlične barvne posnetke s širokim tonskim razponom.

DIGIC DV II odlikuje ločena obdelava signalov v eni sami napravi. Video in fotografije imajo različne barvne zahteve, z ločeno obdelavo podatkov pa je vsak signal obravnavan ločeno. Rezultat so močne in originalu zveste barve, ne glede na to, ali so prikazane na televizijskem zaslonu ali natisnjene.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.