Video kamere HDV1080i širijo Canonov nabor profesionalnih snemalnih naprav

S predstavitvijo dveh ročnih video kamer visoke ločljivosti (HD) – Canon XH A1 in Canon XH G1 s tremi tipali CCD z ločljivostjo 1,67 milijona točk – je Canon snemalcem ponudil profesionalno kakovost v digitalnem formatu visoke ločljivosti 1080i. Video kameri sta obogatili Canonovo serijo naprav, ki so skupaj s paradnim konjem XL H1 namenjene snemalcem neodvisnih, nizkoproračunskih filmov, novinarjem, produkcijskim hišam in televizijam. Novi video kameri utrjujeta Canonovo ponudbo na hitro rastočem trgu snemalnih naprav visoke ločljivosti. XH A1 odlikujeta zajemanje videa v formatu F25 (frekvenca 25 polnoformatnih slik na sekundo) in korekcija gama krivulje osvetlitve za ustvarjanje kinematografske kakovosti posnetkov. XH G1 predstavlja novo kategorijo naprav s standardnimi studijskimi priključki.
»Podobno, kot je Canon z modelom kamere XM2 začel miniDV revolucijo, je s predstavitvijo video kamere XH A1 novi generaciji nadebudnih snemalcev omogočil dostop do profesionalnih standardov visoke ločljivosti,« je povedal Mogens Jensen, direktor oddelka Canon Consumer Imaging Europe. »Poleg studijsko opremljene video kamere XH G1 in vrhunske XL H1 Canon odkriva novo podobo razreda HDV.«

Lastnosti serije XH so:

• Standard HDV1080i s tremi tipali CCD, vsako z ločljivostjo 1,67 milijona točk, in zajemanje videa v formatu F25
• Objektiv Canon L-series z 20-kratno optično povečavo (ustreza goriščni razdalji 32,5–650 mm v formatu 35 mm) je sestavljen iz fluoritnih leč iz UD stekla (Ultra-low Dispersion) za zmanjšanje aberacij ter ima vgrajen optični stabilizator slike (Super Range Optical Image Stabilizer)
• Ostrenje z visoko hitrostjo Instant AF; sistem nadzora ročnega ostrenja Focus Assist
• Napredni procesor DIGIC DV II je optimiziran za format HD
• Nabor profesionalnih priključkov z dvokanalnim vhodom XLR audio: XH G1 ima dodaten izhod HD-SDI ter priključka »timecode« in »genlock« za nadzor snemanja z več kamerami hkrati
• Uravnotežena kompaktna oblika z optimalno postavitvijo nadzornih gumbov
• Notranja baterija za izboljšano vsestranskost

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatne informacije

Kakovost visoke ločljivosti
Obe video kameri izkoriščata zmogljivost sistema treh tipal CCD z ločljivostjo 1,67 milijona točk, ki je bil prvič predstavljen v Canonovem paradnem konju XL H1.
Zapis v formatu HDV1080i tako omogoča izredno realistične video posnetke.

Standard HDV je bil razvit zaradi možnosti shranjevanja posnetkov visoke ločljivosti na cenovno ugodnih in razširjenih kasetah MiniDV. Ob tem format HDV1080i (1440x1080 točk) ponuja največjo možno ločljivost omenjenega standarda. Ob uporabi širokozaslonskega načina (16:9) pri zapisu s točkami, ki imajo razmerje stranic 1,333:1, zmoreta kameri XH A1 in XH G1 dejanski prikaz v polni ločljivosti 1920x1080 na HD zaslonih.

Kameri poleg tega omogočata istočasen zapis videa in fotografiranje: digitalne fotografije se shranjujejo na priročne pomnilniške kartice MMC ali SD. Možnost fotografiranja je idealno orodje za pripravo snemalne knjige, ogled snemalnih lokacij in arhiviranje.

Objektiv z 20-kratno povečavo za visoko ločljivost
Objektiv L-series z 20-kratno optično povečavo, z goriščno razdaljo 4,5-90 mm in svetlobno jakostjo f/1.6-3.5 je narejen ob upoštevanju najvišjih standardov ter temelji na Canonovih 48-letnih izkušnjah. Fluoritne leče s steklom UD zagotavljajo izvrstno jasnost. V objektiv sta vgrajena optični stabilizator slike za preprečevanje tresenja slike in dvostopenjski sivi filter ND, ki omogoča popolno odprtost zaslonke pri močni svetlobi. Ločeni obroči za ostrenje, povečavo in zaslonko omogočajo popoln ročni nadzor ključnih nastavitev. Večplasten premaz leč onemogoča odboje in kromatsko aberacijo. Nastavitvi ostrine in povečave je mogoče shraniti ter ju priklicati z veliko natančnostjo in hitrostjo.

Instant AF
Nov sistem samodejnega ostrenja je namenjen snemanju v visoki ločljivosti. Ta od sistemov samodejnega ostrenja zahteva večjo natančnost, saj so napake opaznejše. Instant AF je kombinacija dveh tehnik ostrenja (zunanje merilno tipalo in TV AF), ki omogoča hitro meritev oddaljenosti objekta in izostritev nanj z visoko hitrostjo.

Natančnejše ročno ostrenje dopolnjuje sistem nadzora Focus Assist.

Procesor DIGIC DV II
Slikovni procesor DIGIC DV II je bil predstavljen z video kamero XL H1 in izpolnjuje visoke procesne zahteve formata HD. DIGIC DV II odlikuje poseben sistem zmanjševanja šumov, ki zagotavlja posnetke brez motenj in z odlično reprodukcijo barv ter tonov.

Podobno kot njegov predhodnik ima tudi DIGIC DV II ločeno obdelavo videa in fotografskih posnetkov. Pri tem je omogočeno hkratno zajemanje videa in fotografij v ločljivosti 2 milijona točk.

Standardni profesionalni priključki
Obe kameri imata dvokanalni avdio vhod XLR, prek katerega je mogoče priključiti zunanje mikrofone.

Za studijsko snemanje je v kameri XH G1 na voljo priključek HD-SDI, ki omogoča prenos nekomprimiranega video signala neposredno na zunanje zapisovalnike. Priključka »genlock« in »timecode« omogočata nadzor in uporabo več snemalnih kamer hkrati.

Kompaktnost in mobilnost
Serija naprav XH je kompaktnejša od primerljivih konkurenčnih modelov. Vse ključne nastavitve je mogoče intuitivno upravljati z gumbi na ohišju. 2,8-palčni LCD zaslon je nameščen na vrhu ohišja in ga je mogoče zavrteti za 180 stopinj. Elektronsko iskalo EVF ločljivosti 269.000 točk ima velikost diagonale 0,57 palca.

Notranja baterija
Nov sistem notranje namestitve baterije ščiti vir energije pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Posledica tega je izboljšana vsestranskost obeh kamer. Delujeta lahko na primer pri nizkih temperaturah, kjer druge kamere odpovejo. To je še posebej uporabno za snemanje na terenu.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.