Širokokotni objektiv HD povečuje vsestransko uporabnost video kamere Canon XL H1

Novi Canonov objektiv HD Video serije L s 6-kratno optično povečavo in goriščno razdaljo 3,4 – 20,4 mm je izdelan posebej za snemanje v visoki ločljivosti HD. V času, ko se močno povečuje povpraševanje po vsebinah visoke ločljivosti, novi širokokotni objektiv širi snemalne možnosti TV-studiev, produkcijskih hiš, digitalnih filmskih snemalcev in drugih uporabnikov Canonove kamere XL H1.
»S predstavitvijo širokokotnega objektiva za kamero XL H1 je Canon ustregel vse večjemu številu profesionalnih snemalcev in najzahtevnejšim uporabnikom, ki potrebujejo največjo kakovost zapisa HD,« je pojasnil Mogens Jensen, direktor oddelka Canon Consumer Imaging Europe. »Pri razvoju novega objektiva se Canon  opira na 70-letno tradicijo inovacij v optiki, 48-letne izkušnje v razvoju objektivov za televizijske kamere in na strokovnost posebnega oddelka za tovrstne objektive. Rezultat njihovega dela tako ustreza najzahtevnejšim slikovnim standardom.«

Značilnosti objektiva Canon HD Video 6x Zoom XL za XL H1:
•    Širokokotni objektiv s 6-kratno optično povečavo in bajonetom XL, z goriščno razdaljo 3,4 – 20,4 mm (ustreza goriščni razdalji 24,5 – 147 mm v formatu 35 mm)
•    Zaslonka s svetlobno jakostjo f/1.6-2.6 z ločenimi obroči za ostrino, povečavo in zaslonko
•    Asferične leče UA (Ultra High Refractive Aspherical Lens) omogočajo kompaktnost objektiva in hkrati zagotavljajo izjemno kakovost optike
•    Dvostopenjski sivi filter (ND 1/6 in ND 1/32)
•    Možnost prednastavitve povečave in ostrine
•    Integriran mehanični zaklop za fotografiranje

###
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatne informacije

Izvrstna kakovost slike – Objektiv Canon Video L
Razvoj novega širokokotnega objektiva HD so spodbudile povratne informacije profesionalnih uporabnikov Canonove kamere XL H1. V objektiv so vgrajene asferične leče UA z zelo visokim indeksom refrakcije, ki zagotavljajo izboljšano kakovost slike, kakršno zahteva format HD video. Obenem pa dovoljujejo občutno zmanjšanje velikosti objektiva.

Velika prilagodljivost objektiva snemalnim zahtevam mu daje možnost ostrenja z najmanj dveh centimetrov razdalje pri najširšem kotu.

Ločeni obroči zaslonke, ostrenja in povečave
Objektiv s svetlobno jakostjo f/1.6-2.6 ima vgrajene ločene obroče za nastavljanje ostrine, povečave in zaslonke. Te snemalcu omogočajo najbolj neposreden nadzor ključnih nastavitev med snemanjem. Pri kameri XL H1 je mogoče izbrati obstoječi sistem nadzora zaslonke ali upravljanje z obročem na objektivu. Zaslonka iz šestih elementov tvori skoraj povsem okroglo odprtino pri vseh vrednostih, omogoča pa tudi tako imenovani učinek »defocus«.

Sivi filter ND
Novi objektiv ima vgrajen dvostopenjski sivi filter (ND 1/6 in ND 1/32), ki dopušča uporabo globinske ostrine tudi pri najmočnejših svetlobnih pogojih.

Prednastavitev povečave in ostrine
Pri kameri XL H1 je mogoče shraniti povečavo in točke izostritve ter jih pozneje znova uporabiti, tudi če je bil objektiv medtem odstranjen. Povrnitev shranjenih nastavitev z veliko hitrostjo in natančnostjo je priročna pri dolgotrajnih snemanjih, ko je potrebno napraviti več posnetkov istega kadra. Na elektronskem iskalu EVF velikosti 2,4 palca je mogoče neposredno spremljati izmerjeno razdaljo.

Integriran fotoaparat
V objektiv vgrajeni mehanski zaklop omogoča zajemanje fotografskih posnetkov. To je pogosto neprecenljiv pripomoček za izdelavo snemalne knjige na snemalni lokaciji, uporaben pa je tudi pri produkciji in zagotavljanju enakih snemalnih pogojev, na primer ko je potrebna ponovna namestitev kamere.

Video kamera Canon XL H1
XL H1 je paradni konj Canonove družine digitalnih video kamer HD.

XL H1 snema v digitalnem formatu visoke ločljivosti 1080/50i na kasete MiniDV z uporabo zapisa MPEG-2 pri podatkovnem toku 25 Mb/s. XL H1 je mogoče uporabljati v profesionalnem snemalnem studiu, saj zmore pošiljati nestisnjen signal HD s podatkovnim tokom 1,485 Gb/s. Med profesionalnimi priključki so izhod SDI (HD in SD), priključka »timecode« in »genlock« ter podpora za profesionalne avdio priključke XLR.

Snemalcem digitalnih filmov je namenjen širok izbor kinematografskih funkcij, vključno s formatom F25 (polni format zapisa pri frekvenci 25 slik/sekundo) za neposreden prenos na film.

XL H1 in prilagojeni objektivi so na voljo v naslednjih izvedbah:
•    Ohišje XL H1
•    Ohišje XL H1 in standardni objektiv Canon HD Video 20x Zoom XL 5,4 – 108 mm L
•    Objektiv Canon HD Video 6x Zoom XL 3,4 – 20,4 mm
•    Objektiv Canon HD Video 20x Zoom XL 5,4 – 108 mm

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.