Nikon D80

Nikon Europe je napovedal svoj do sedaj najnaprednejši amaterski digitalni zrcalno refleksni fotoaparat: D-80 - visokozmogljiv fotoaparat z izmenljivimi objektivi, ki vključuje najnovejše digitalne in fotografske tehnologije iz Nikonove profesionalne zrcalno refleksne družine.

Vrhunci D-80 vključujejo avtomatske in napredne funkcije, ki so namenjene, da pomagajo predanim amaterskim uporabnikom izpolniti strast v kreiranju prelepih fotografij in ohranjanju posebnih trenutkov. (Sporočilo za javnost)

D-80 ima novi CCD slikovni senzor z 10.2 efektivnih Mpik, ki pomika nivo visoke ločljivosti in ostrega detajla v nove višine in obenem nudi uporabniku svobodo na področju kreativne uporabe izrezov in tiska osupljivih povečav.Združitev senzorja formata DX in F bajoneta objektiva, zagotavlja kompatibilnost brez primere s širokim spektrom AF in DX Nikkor objektivi, ki so zasnovani izključno za Nikonove digitalne zrcalno refleksne fotoaparate.

Ena glavnih prednosti, ki je bila razvita za D-80 je Nikonov lasten slikovni procesor visoke ločljivosti, ki preoblikuje barve neodvisno od analognih pred-pogojev in 12 bitni digitalni algoritmi procesiranja. Vse to pa omogoči posnetke naravnega izgleda vernih barv in tonske reprodukcije. Namenski visoko zmogljivi procesor zelo pospeši delovanje, obenem pa porabi manj energije, kar omogoča doseganje večjega števila posnetkov z enim polnjenjem baterije.Nikonovo ekskluzivno 3D barvno matrično merjenje II zagotavlja natančen nadzor avtomatske osvetlitve tudi v najtežjih svetlobnih pogojih; to doseže z uporabo vgrajene podatkovne baze več kot 30.000 motivov resničnih posnetkov, ki jih uporablja za izračun končne vrednosti osvetlitve.
Prefinjen sistem avtomatskega ostrenja na 11 AF poljih zagotavlja dosledno hitro in natančno ostrenje tudi v spremenljivih pogojih fotografiranja, s čimer je povečano zaupanje, da bo želeni posnetek uspel.

D-80 omogoča trenutno odzivanje med fotografiranjem saj je pripravljen v 0,18 sekunde po vklopu in ima najmanjši možni zamik sprožilca pribl. 80 milisekund. Posnetki se sprocesirajo v trenutku in zapišejo na SD spominsko kartico, prikaz v načinu predogleda je takorekoč trenuten. Z zaporednim fotografiranjem s 3 posnetki v sekundi v seriji do 100 JPEG posnetkov (velikosti FINE-M ali manjša) postane športna fotografija resničnost.Visoka zmogljivost in visoka ločljivost sta zapakirani v vitko, bolj kompaktno ohišje. S tem ostaja D-80 zvest Nikonovi zavezanosti intuitivnemu rokovanju z aparatom. Velikost, zasnova in delovanje vseh gumbov in kontrol, so načrtovani za največjo enostavnost uporabe. Veliko in svetlo iskalo z 0,94 kratno povečavo zagotavlja jasen pogled, kar omogoča natančno kompozicijo.

Velik, novi 6,3cm 230.000 točkovni LCD zaslon visoke ločljivosti nudi kotno vidljivost 170O iz vseh smeri. Novi Zoom gumb olajša pregledovanje posnetkov in zagotavlja ostrino vse do 25 kratne povečave.Ekskluzivne funkcije za obdelovanje posnetkov vgrajene v aparat v novem meniju Retouch pomagajo zagotavljati dosledno zadovoljive rezultate in večjo kreativno svobodo brez uporabe računalnika. Te funkcije vključujejo D-osvetlitev, korekturo rdečih oči, obrezovanje, prekrivanje posnetkov in večkratno osvetlitev. Kreativna fotografija je enostavna zahvaljujoč sedmim Vari-programom: avto, portret, pokrajina, makro, šport, nočna pokrajina in nočni portret.

Nikonov sistem Total Digital Imaging združuje vrsto elementov, vključno s celotno paleto vrhunskih izmenljivih AF in DX Nikkor objektivov in Nikonovim kreativnim sistemom osvetlitve (Nikon’s Creative Lighting System), ki nudijo prednosti kot je i-TTL nadzor bliskavice, Napredno brezžično osvetlitev (Advanced Wireless Lighting) in izjemno natančno fotografijo z bliskavicami SB-800, SB-600 in SB-R200.Nikonova programska oprema Picture Project, ki je priložena vsakemu D-80, omogoča enostavno uvažanje, urejanje, organiziranje in pošiljanje posnetkov. Capture NX (na voljo ločeno, v redni prodaji) pa je Nikonova izjemno vsestranska in elegantno enostavna rešitev za urejanje fotografij. Namenjen je vsem, ki si želijo več kreativnega nadzora v post produkcijskem procesu in pomaga fotografom, da izkoristijo vse možnosti NEF (RAW) posnetkov. Orodja za procesiranje in urejanje posnetkov se lahko uporablja tudi z JPEG in TIFF datotekami.

Tip Fotoaparata digitalni zrcalnorefleksni


Ločljivost 10.2 miliona točk


Tipalo RGB CCD, 23.6 x 15.8mm; 10.75 miliona, Nikon DX format


Ločljivost Posnetkov 3.872 X 2.592 (L); 2.896 X 1.944 (M); 1.936 X 1.296 (S)


Iso 100 do 1600  s koraki po 1/3 EV, plus HI-0.3; HI-0.7 in HI 1


Pomnilniški Medij SD pomnilniška kartica


Format Posnetka NEF (RAW): 12-bit kompresiran, brez izgube kvalitete; JPEG


Izravnava Bele Barve Avtomatsko ( TTL ravnovesje bele barve s 420 točkovnim RGB senzorjem) šest ročnih načinov s finimi nastavitvami, prednastavljanje bele barvne, izravnava bele s funkcijo »bracketinga«


Lcd Monitor 2,5 inčni oz. 6,3 cm, z 230.000 točkami, omogoča ogled fotografije tudi pod kotom 170˚


Objektiv Nikon F mount z AF nastavki in kontakti


Iskalo iskalo s prilagoditvijo dioptrije (-2.0 do + 1.0m)


Področje Ostrenja Single Area AF; Dynamic Area AF; Auto Area AF


Izbira Osvetlitvenih Avotmatik Digitalni Vari – Programi ( Auto, Portrait, Landscape, Macro Close up, Sports, Night Landscape, Night Portrait; Programmed Auto (P)with flexibile program; Shutter – Proprity Auto (S), Aperture Priority Auto (A), Manual (M)


Napredno Tiskanje Exif 2.21; DCF 2.0 IN DPOF


Polje Ostrenja sistem avtomatskega ostrenja na 11 AF poljih


Korekcija Osvetlitve +/-5EV v korakih po 1/3EV ali 1/2 EV


Vgrajena Bliskavica vgrajena avtomatska/pop-up (avtomatski ročni priklop), ekspozicija -3 do +1 EV v korakih po 1/3 ali 1/2 EV, načini (sinhronizacija na prvi zaklop,  Preprečevanje rdečih oči s počasno sinhronizacijo, sinhronizacija na zadnji zaklop) 


Zunanja Bliskavica pritrditev preko ISO kontakta z varnostnim zaklopom, možnost priklopa SB 800 in SB 600


Samosprožilec možnost nastavitve 2, 5, 10, 20 sekund


Medpomnilnik 100 zaporednih posnetkov v formatu JPEG in 6 zaporednih posnetkov v formatu RAW


Baterija EN-EL3e, možnost dodatnega vertikalnega baterijskega držala MB-D80 z eno ali dvema baterijama EN-EL3e ali šestimi AA alkalnimi baterijami, AC adapter EH-5


Dimenzije 132 x 103 x 77 mm ( W x H x D )


Teža cca 585g


Priložena Oprema Li-ion baterija EN-EL3e, hitri polnilec MH-18a, Audio Video kabel EG-D2, USB kabel UC-E4, Pas, Pokrov LCD monitorja, Picture Project CD Rom, Nikon Capture CD Rom ( preizkusna verzija )


Programska Oprema Picture Project CD Rom, Nikon Capture CD Rom ( preizkusna verzija )


Zmogljivost Baterije 2700* posnetkov z eno baterijo, baterijsko držalo MB-D80 z dvema baterijama omogoča več kot 5000* posnetkov

* merjeno v Nikonovih standardnih testnih pogojih


Možna Dodatna Oprema baterijsko držalo MB-D80, AC adapter EH-5, brezžično daljinsko prožilo ML-L3, Bliskavica SB-800/SB-600/R200, Programska oprema Capture NX, 
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.