Olympus FE-200 s 5-kratnim zoomom

Sodobni digitalni fotoaparati, namenjeni začetnikom, naj bi bili majhnih dimenzij, a zmogljivi in – kar je najbolj pomembno – enostavni za uporabo. Olympusov model FE-200 je točno tak – pravzaprav ne čisto tak, ker ponuja celo več, kot se od njega pričakuje! Čeprav je ohišje tako kompaktno, da ga lahko shranite v praktično vsak žep, se lahko pohvali z objektivom s kar 5-kratnim zoomom (enakovredno 28 do 140 mm pri 35-milimetrskih fotoaparatih). Zoom omogoča uporabniku, da se čisto približa dogajanju, toda omeniti je potrebno tudi zmogljivost širokokotnega objektiva, s pomočjo katerega je mogoče posneti več – od osupljivih panoramskih posnetkov do širših izsekov iz bližine. Izjemno napredni elementi v notranjosti digitalnega fotoaparata so varno shranjeni v ultrakompaktnem, na pogled zelo privlačnem kovinskem ohišju. 6,0 milijonov pikslov pa zagotavlja, da bo slika, zajeta s pomočjo zmogljivega zoom objektiva, popolna. In ker je znano, da se tisti, ki želijo dobiti dober posnetek le s pritiskom na tipko, neradi poglabljajo v debele priročnike, ampak želijo takoj preizkusiti svojo fotografsko nadarjenost, je fotoaparat zasnovan tako, da je uporaba enostavna in prav zabavna. Nenazadnje zahvaljujoč principu ‘ena tipka, ena funkcija’, ki omogoča intuitivno rokovanje z aparatom. Pri roki je tudi funkcija za pomoč uporabniku, s pomočjo katere se neposredno na velikem, 6,4-centimetrskem LCD zaslonu prikažejo pojasnila posameznih funkcij! (Sporočilo za javnost)
Naloga, kako spraviti natančen objektiv s 5-kratnim zoomom (enakovredno 28–140 mm pri 35-milimetrskem fotoaparatu) v tako majhno kovinsko ohišje, je predstavljala velik tehničen izziv. Vendar je Olympusovim strokovnjakom spet uspelo – rezultat pa je kompakten digitalni fotoaprat, ki je obojestransko specializiran, in sicer za fotografiranje iz neposredne bližine in za širokokotne posnetke! FE-200 namreč uporabniku omogoča, da se s pomočjo zooma krepko približa dogajanju, na drugi strani pa mu dovoljuje, da z izbiro širokokotne nastavitve zajame večje območje. Prav zato FE-200 po prilagodljivosti nima tekmeca med digitalnimi fotoaparati, namenjenimi začetnikom na področju digitalne fotografije.

6,0 pikslov je več kot dovolj za senzacionalno ostre slike – tudi pri tiskanju v velikih formatih. Velik, 6,4-centimetrski LCD zaslon zagotavlja, da ne boste ničesar spregledali, obenem pa poskrbi za udobje pri sestavljanju kompozicije in veselje pri takojšnjem pregledovanju posnetkov!

Tudi tisti, ki v rokah še nikoli niso držali digitalnega fotoaparata, ne bodo imeli nikakršnih težav pri rokovanju z FE-200. Princip ‘ena tipka, ena funkcija’ odpravlja dvoumnosti, če pa že pride do dvoma, je takoj na voljo funkcija pomoči, s katero lahko uporabnik prikliče na LCD zaslon ustrezno pojasnilo. Deset tematskih programov zagotavlja optimalne nastavitve za najpogostejše situacije. Stikalo za izbiranje načinov, ki ga uporabnik obrača s pomočjo palca, omogoča hitro preklapljanje med osmimi programi (npr. način za stabilizacijo slike pri ISO 800) in uporabniku skrajša pot, saj mu ni potrebno ‘listati’ skozi menije. Prikrajšani niso niti ljubitelji makro fotografije niti tisti, ki prisegajo na videoposnetke: za prve je na voljo način super makro, ki omogoča fotografiranje iz neposredne bližine, in sicer že od oddaljenosti 5 cm, za druge pa funkcija za snemanje filmov z zvokom.

Digitalnemu fotoaparatu je priložena programska oprema Olympus Master, ki omogoča enostavno nalaganje slik, razvrščanje, urejanje in različne načine tiskanja slik s pomočjo računalnika.

Model FE-200 ponuja vse, kar pričakujemo od digitalnega fotoaparata za začetnike na področju digitalne fotografije, in še veliko več: stil, enostavnost, slikovno moč, dostopno ceno – pa še neverjetno vsestranskost 5-kratnega zooma! Skratka, ponudba, ki jo bo težko preseči! Ta ultrakompaktni in vsestransko nadarjeni model bo na prodajnih policah septembra 2006.Osnovne značilnosti – Olympus FE-200:
• 6,0 milijonov pikslov v privlačnem kovinskem ohišju
• Petkratni optični zoom (enakovredno 28–140 mm pri 35–milimetrskem fotoaparatu), 1:3,3–4,8
• 6,4 centimetrski/2,5-palčni LCD zaslon
• Princip ‘ena tipka, ena funkcija’
• Funkcija pomoč (help) s pojasnili posameznih funkcije digitalnega fotoaparata neposredno na LCD zaslonu
• 10 tematskih programov (vključno z načini športni posnetki, sončni zahod, za steklom, nočni prizori...)
• Snemanje filmov z zvokom do zmogljivosti kartice
• reža za spominske kartice xD-Picture Card
• Priložena programska oprema Olympus Master, baterija za polnjenje LI-12B ter polnilec
• Večjezični meni (deset jezikov) in možnost nalaganja dodatnih jezikov z interneta (na voljo je 25 evropskih jezikov)

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.