Canon EOS 400D

Canon je s predstavljenim modelom EOS 400D napovedal novo generacijo digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov D-SLR. Z odlikami, kot so tipalo CMOS ločljivosti 10,1 milijona točk, nov integriran sistem čiščenja, večji in svetlejši 2,5-palčni LCD-zaslon ter 9-točkovno ostrenje AF, se fotoaparatu EOS 400D obeta osvojitev naslova najbolj priljubljenega fotoaparata na svetu. Po zmogljivostih prekaša model EOS 350D, ki je trenutno najbolje prodajani zrcalno-refleksni fotoaparat vseh časov.

Digitalno revolucijo je leta 2003 začel Canon EOS 300D, prvi digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat, namenjen trgu široke potrošnje. »Priča smo vse večjemu zanimanju za fotoaparate D-SLR,« je stanje na trgu komentiral Mogens Jensen, vodja oddelka Canon Consumer Imaging Europe.

Raziskave med potrošniki so pokazale, da se za prehod na digitalno zrcalno-refleksno fotografijo ne odločajo izključno lastniki analognih zrcalno-refleksnih naprav. »Poleg obstoječih 21 milijonov uporabnikov fotoaparatov EOS se za digitalne EOS-e odloča popolnoma nov tip uporabnikov,« dodaja Jensen. »Evropska gospodinjstva trenutno beležijo 3-odstotno penetracijo tovrstnih naprav, zato je ključno vprašanje, kako velik bo postal ta trg.«

Lastnosti modela EOS 400D:
• Tipalo CMOS z 10,1 milijona točk
• Canonov integriran sistem čiščenja EOS Integrated Cleaning System
• 2,5-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 230.000 točk in vidnim kotom 160 stopinj
• Izjemno natančen 9-točkovni sistem ostrenja AF
• Prednastavljeni fotografski načini Picture Style
• Slikovni procesor DIGIC II z zagonskim časom 0,2 sekunde
• Programska oprema za obdelavo datotek RAW Digital Photo Professional
• Kompaktno in lahko ohišje
• Združljivost z vsemi objektivi Canon EF in EF-S ter bliskavicami EX Speedlite

Canon je edini proizvajalec digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, ki izdeluje in uporablja lastna tipala, procesorje ter objektive. »Fotografi, ki uporabljajo aparate EOS, s pridom izkoriščajo 20-letne naložbe v razvoj sistema EOS,« je povedal Jensen. »Uporabniki aparatov EOS imajo na voljo fotografski sistem, v katerem je vsak element zasnovan tako, da kar najbolj uravnoteženo dopolnjuje celoto. Iz tega razloga je več kot 70 odstotkov akreditiranih fotografov na olimpijskih igrah v Atenah uporabljalo fotoaparate EOS.« Canon z EOS-om uporabnikom zagotavlja najobsežnejši in najbolj vsestranski fotografski sistem, ki vključuje prek 60 objektivov EF in bliskavic Speedlite.

Izboljšane zmogljivosti
Poleg čistilnega sistema EOS Integrated Cleaning System se EOS 400D pohvali s precej izboljšavami v primerjavi z modelom EOS 350D. Ločljivost so povečali z 8 milijonov točk na 10,1 milijona, pri tem pa ohranili visoko zmogljivo tehnologijo CMOS, ki je na voljo v vseh šestih digitalnih fotoaparatih serije EOS. Zaslon LCD visoke ločljivosti je z 2,5 palca skoraj dvakrat večji od zaslona, ki ga ima EOS 350D, poleg tega pa je najsvetlejši med vsemi EOS-i. Sistem ostrenja AF ima namesto 7-točkovnega 9-točkovno ostrenje z zelo občutljivo osrednjo točko svetlobne jakosti f/2.8 za kakovostne posnetke pri slabši osvetlitvi. Kljub povečanju ločljivosti se je število maksimalnih zaporednih posnetkov povečalo s 14 na 27 v formatu JPEG in s 5 na 10 v formatu RAW.

Odstranjevanje prahu
EOS 400D je prvi fotoaparat z vgrajenim sistemom EOS Integrated Cleaning System. Sistem temelji na obsežnih raziskavah pojava prahu pri digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih ter se z njim spopada z zmanjševanjem, odbijanjem in odstranjevanjem prahu.

Notranji mehanizmi fotoaparata so zasnovani tako, da zmanjšujejo nastanek prahu. Pokrovček ohišja je oblikovan za preprečevanje nastanka prahu zaradi obrabe. Filter, nameščen pred tipalom, je prevlečen z antistatičnim premazom, ki odbija prah. Samodejni čistilni sistem tipala, ki se sproži sekundo po vklopu, uporablja visokofrekvenčne tresljaje za odstranjevanje prahu na filtru. V primeru takojšnjega fotografiranja pa je sistem onemogočen že ob pritisku na sprožilec.

Canon je prav tako razvil sistem za brisanje sledi prašnih delcev (Dust Delete Data System), ki beleži položaj vidnih delcev prahu na tipalu. Te lahko po fotografiranju samodejno odstrani program Digital Photo Professional.

Prednosti sistema EOS
EOS 400D odlikuje vrsta naprednih lastnosti, ki so se izkazale v modelih EOS višjega razreda, kot sta EOS 30D in 5D. Poleg 9-točkovnega ostrenja in fotografskih načinov Picture Style omogoča še vnos 9.999 slikovnih map ter ima razširjeno funkcijo Pictbridge.

EOS 400D poganja procesor DIGIC II, ki opremlja celoten nabor izdelkov EOS, vse do profesionalnih modelov EOS-1. Poleg izjemne kakovosti fotografij zaradi naprednih algoritmov in kratkega zagonskega časa 0,2 sekunde daje DIGIC II s hitrim procesiranjem in praznjenjem medpomnilnika prednost zaporednemu fotografiranju.

Nadgradnja
Prehod na EOS 400D s prejšnjih modelov EOS je poenostavljen zaradi znanega intuitivnega uporabniškega vmesnika in ohranitve enakega položaja ključnih gumbov. Fotografi lahko uporabljajo enake baterije in baterijsko držalo BG-E3 kot pri EOS-u 350D. Ohišje aparata EOS 400D je združljivo z vsemi objektivi EF in EF-S, bliskavicami EX Speedlite in drugo dodatno opremo EOS.

Programska oprema
EOS 400D je opremljen z obsežnim naborom programske opreme za popolno podporo fotografskemu delu. Digital Photo Professional (DPP) je zmogljiv pretvornik datotek RAW, nudi pa tudi podporo funkcijam fotoaparata za brisanje sledov prahu in fotografskim načinom Picture Style. Priloženi programi so tudi EOS Capture, pregledovalnik posnetkov Image/Zoom Browser in Photostitch.

Komentarji
uzp6 (@uzp6) 30. avgust 2006 20:58
Če si bom tacga kdaj umislu, bom lahko srečen, saj nam popvprečnim amaterčkom nudi več kot preveč.
Dragan (@lippi) 30. avgust 2006 21:30
cca. cena?
misfits (@misfits) 30. avgust 2006 23:06
tale objektiv zgleda pa zelo velika zverina
Gašper (@gaspers) 30. avgust 2006 23:14
Ko bom naredil maturo bo ravno padla cena dol
Roman (@Filth) 31. avgust 2006 09:51
mah.... velikost je pa ista kot pri 350D, tko da je oprejim še zmeraj za tiste z velikimi rokami kritičen...... sicer pa ni prov velike blazne spremembe.... jest sem pričakoval usaj večje ohišje
Jan (@ghandaed) 31. avgust 2006 18:27
no ja. Je še vseeno bolje dat denar za 400D kot pa za trde droge hehehe.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.