Fotoaparati PowerShot serije A dosegli mejnik 10 milijonov točk

Canon je predstavil nova kompaktna fotoaparata z najvišjo ločljivostjo v svojem razredu doslej – PowerShot A640 z ločljivostjo 10 milijonov točk in PowerShot A630 z ločljivostjo 8 milijonov točk. Fotoaparata, ki sta opremljena z vrtljivim 2,5-palčnim zaslonom LCD, s 4-kratno optično povečavo in z bogatim naborom možnosti fotografiranja, zamenjujeta zelo priljubljena modela PowerShot A610 in A620.(Sporočilo za javnost)
PowerShot A640 in PowerShot A630 v presenetljivo kompaktni obliki združujeta mnogo naprednih funkcij:
• ločljivost 10 milijonov točk (PowerShot A640), ločljivost 8 milijonov točk (PowerShot A630)
• 2,5-palčni vrtljivi zaslon LCD in optično iskalo
• 4-kratna optična povečava
• procesor DIGIC II, tehnologije iSAPS, AiAF z 9 točkami ostrenja in FlexiZone AF/AE
• digitalni telepretvornik in povečava Safety Zoom
• 21 načinov fotografiranja»Nova fotoaparata poosebljata vse, kar predstavlja serija A,« je dejal Mogens Jensen, vodja Canon Consumer Imaging Europe. »Z združevanjem uporabnikom prijazne oblike in napredne funkcionalnosti sta enako primerna tako za začetnike kot za resne fotografske navdušence.«

Nadzor kakovosti
Tipali z ločljivostjo 10 oziroma 8 milijonov točk omogočata kreativno izbiro kadra, ob tem pa nudita dovolj podrobnosti za kakovostno tiskanje večjega formata. Nova povečava Safety Zoom izkorišča prednosti visoke ločljivosti, zaradi česar je mogoče dodatno povečevanje brez vpliva na kakovost. Pri zajemanju fotografij manjše velikosti je mogoča 16-kratna povečava. Uporabniki lahko prav tako aktivirajo digitalni telepretvornik, ki doda dodaten telefotografski doseg na vseh fotografijah, podobno kot pri dodajanju telepretvorniškega objektiva na fotoaparat.

Kompakten objektiv za 4-kratno optično povečavo doseže goriščno razdaljo od 35 do 140 milimetrov (enakovredno 35 milimetrom). Zgradba objektiva vključuje 8 elementov v 7 skupinah, vključno z dvema asferičnima elementoma za največjo ostrino na celotni fotografiji. Objektiv z zaslonko od f/2.8 (W) do f/4.1 (T) nudi izjemno ostrino. Način ISO 800 izboljša rezultate ob fotografiranju v slabše osvetljenih pogojih in omogoča fotografiranje v notranjosti brez bliskavice.

Izboljšan zaslon LCD in predvajanje
Večji, 2,5-palčni zaslon LCD omogoča natančen izbor kadra iz nenavadnih kotov, denimo pri uporabi načina makro z razdalje enega centimetra. Izboljšan uporabniški vmesnik ohranja možnost prikaza mrežnih črt, uporabniki pa lahko med fotografiranjem vključijo tudi novo prekrivanje v razmerju 3:2, ki jim prikaže področje tiska pri standardni velikosti fotografij.

Prilagodljivo fotografiranje
Fotoaparata PowerShot A640 in A630 nudita več vsestranskih funkcij za ustvarjalno fotografijo. Na voljo je izbor 21 načinov fotografiranja, kot so različni programi, nastavitev zaslonke in osvetlitve ter ročni načini fotografiranja za popoln nadzor. Funkcija »Second Curtain Sync« omogoča ustvarjalno delo z bliskavico, kot je fotografiranje sledi svetlobe. S funkcijo »My Photo« je mogoče med fotografiranjem ali po njem kar v fotoaparatu dodati različne umetniške foto učinke. Podprto je tudi snemanje videa – video ločljivosti VGA z zvokom je mogoče zajeti pri tekočih 30 posnetkih na sekundo. Povezava »AV Out« in priložen kabel sta namenjena predvajanju na celotnem televizijskem zaslonu.

Popoln nabor dodatne opreme
Celovita ponudba dodatkov vključuje dodatne leče Wide (0,7x) in Tele (1,75x). Bliskavica High Power zagotavlja dodatno prilagodljivost pri nočni fotografiji, dodatno ohišje, odporno na vodo, pa popoln nadzor na globini do 40 metrov.

Komentarji
gasper trampus (@gtyrant) 30. avgust 2006 14:27
pa dobr,.... kdo bo sploh rabu teh 10 mp , 7 jih je bilo vrh čez vrh zadosti,....
uzp6 (@uzp6) 30. avgust 2006 16:13
Optično iskalo, kaj praviš na to? Jst mam na s2 elektronskega...
Lenart Senica (@lenyn) 30. avgust 2006 19:44
hja optično iskalo ni tako kot pri dslr ampak gledaš mimo objektiva zato pride do paralakse al kako se že reče. to je da slika v op iskalu ni enaka kot tista ki se zariše na senzor. so pa odstopanja minimalna
http://www.photosa.co.za/tips/images/paralax.gif
uzp6 (@uzp6) 31. avgust 2006 09:44
No, to itak, samo je pa vseeno kul....
Jan (@ghandaed) 31. avgust 2006 19:05
vau! A pol daje 2,5 krat boljše slike kot 1D mk I ?
Lenart Senica (@lenyn) 31. avgust 2006 20:57
a crop?
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.