Novost na portalu: Prenovljen sistem galerije

Portal Slo-Foto.net predstavlja svojim uporabnikom pomembno novost, ki bo spremenila sistem objavljanja fotografij v galeriji.

Zaradi upada kvalitete fotografij na portalu smo se odločili za uvedbo posebne komisije, ki bo izbrala fotografije, primerne za objavo v galeriji. Komisija bo sestavljena iz petnajstih anonimnih članov, ki bodo fotografijam podeljevali glasove. Preden bodo fotografije dosegle potrebno število glasov – štiri (4), bodo prikazane v posebnem sektorju t.i. Čakalnica, ki se bo nahajala na dnu strani. Fotografije v Čakalnici bo možno komentirati, ne pa ocenjevati. Po doseženih štirih glasovih se bodo avtomatsko premaknile v glavno galerijo, kjer bo omogočeno tudi dodatno ocenjevanje vsem članom Slo-Foto.net.

Za več informacij preberite celotno novico!

Kaj je čakalnica?
V Čakalnici se nahajajo fotografije, ki še niso dosegle potrebnega števila glasov komisije (4), da se pojavijo v galeriji. Teh fotografij ni mogoče ocenjevati, temveč se jih lahko le komentira. V profilu avtorja so vidne le njemu, ne pa ostalim obiskovalcem portala – v ta namen imajo tudi drugačen okvir.

Komisija
Komisijo sestavljajo člani, ki so se izkazali na področju fotografiranja in komentiranja na portalu Slo-Foto.net.

V ekipi smo prepričani, da bodo vse spremembe privedle do izboljšanja kvalitete fotografij v galeriji, za kar pa seveda ne moremo poskrbeti sami. Mi smo vam, uporabnikom, postavili in predstavili sistem, na vas pa je, da ga primerno uporabite in izkoristite. Nenazadnje je namenjen ravno vam.

Komentarji
Miki (@Miki) 5. september 2006 16:35
Možno je tudi obratno razločevati med dobrimi in slabimi. Imaš top ocenjene fotografije in vse ostale.
Mislim da je delno tako že bilo dosedaj.
Lahko imaš tudi super top fotke iz celega meseca...na vrhu...pod tem pa fotke tega dne....itd.

Težko se opredelim. Verjetno ste preigrali vse situacije in posledice...pa cilje seveda.

Me pa malo za šalo zanima, kolikšna je povprečna starost tistih, ki so to odločitev sprejeli? In kolikšna je povprečna starost uporabnikov portala?

Ugibam za prvo.....pod 23 let?
Miki (@Miki) 5. september 2006 17:02
Uff, sem pa pričakoval hitrejše odzive.

Malo sem pogledal top zadnjega tedna. Od prvih 32 fotografij ima najslabše ocenjena povprečje 4,25.

Verjetno se upravi zdi to previsoka ocena? Verjetno bi želeli prišparati 5-ice za res naj naj naj fotke. Tako 2-3 na teden, ki bi imele povprečje nad 4,5.
Miki (@Miki) 5. september 2006 17:04
Člani komisije morajo biti javno znani, da se lahko drugi iz njihovih zbirk fotografij kaj naučimo.
seveda ni treba, da so znani njihovi glasovi pri posameznih ocenah.

Vsaj toliko dedi bi pa morali bit.
Danijel Žagar (@Danijelz) 5. september 2006 17:32
Odlično. Mogoče bi bilo dobro napisati še "uradne" napotke oz. kriterije za ocenjevanje (ali sem jih mogoče spregledal?)
Kris (@kris) 5. september 2006 18:49
Se fotka, ki se ne uvrsti v galerijo, čez nekaj časa samodejno pobriše, al ostane?
Uroš Uršej (@Lucifix) 5. september 2006 19:23
@miki:
Kaj imajo leta z odločitvami? Drugače nas je večina > 23

Nisem te razumel kaj želiš povedati s top fotografijami? Če sem te prav razumel, naj ti povej, da se fotografije iz Top zadnjega tedna izberejo avtomatsko po najvišjem skupnem seštevku in ne po povprečni oceni. Katera fotografija pa pride med top, pa odločate ostali člani portala.

Člani komisije bodo ostali anonimni, saj ne želimo, da bi se na njih izvajal kakršnen koli pritisk.

@Danijelz:
Komisija ima na voljo samo podati glas in ne ocene v rangu od 1-5.

@kris:
Tudi če fotografije ne pride v glavno galerijo ostane v Čakalnici.
Lenart Senica (@lenyn) 5. september 2006 19:26
zelo v redu. dobra poteza s strani vostva portala.
:aplavz:
Jan (@ghandaed) 5. september 2006 19:41
ODLIČNO!!!
daylight (@daylight) 5. september 2006 20:14
nočem bit žaljiv toda anonimna žirija??
Če je nekdo dovolj zrel in sposoben in ima jajca (oz se čuti dovolj izkušenega) da lahko izbira kaj je dobro in kaj slabo, se lahko tudi javno pokaže. Pritiski? Če bodo argumentirano sklpeali odločitve ni sploh nobenega problema. Toda skrivanje za anonimnostjo pa mi je tudi čisto mimo. Kaj naj si misli uporabnik ob svoji zavrnjeni fotografiji kar je določila anonimna žirija za katero niti ne ve kakšno je njihovo znanje oz dosežki v fotografij.
Polona (@Bambina) 5. september 2006 20:31
Se podpišem pod daylight-ov post.
andyz (@andyz) 5. september 2006 22:28
Namen je dober, vprašanje pa je, če bo tak tudi rezultat. Povsem verjetno je, da bo novost povzročila upad interesa za pošiljanje fotk. Tudi ni verjetno, da bodo tisti, ki bodo komentirali fotko v čakalnici, to počeli še enkrat zaradi ocenjevanja. Boljša varianta bi bila, da se fotke tudi v čakalnici ocenjujejo, ocene pa se pokažejo šele potem v galeriji.
BubikolRamios (@BubikolRamios) 6. september 2006 06:20
Kul, če majo pač člani komisije zato zadosti časa . Namreč time is money. Predlagal bi vam da bi namesto tega imeli 4 glasove za ban iz top fotografij tedna --> npr prejšnji teden je mela ena fotka(total brezvezna I migght add (-: ) en šop glasov po 5 točk --> in tako vam ne bi bilo treba gledat vsake posebej ampak samo tiste ki bi vas posebej ziritirale (-:
Vsaj meni se zdi da je odločitev za ban lažja kot odločitev kakršno ste naumili.
Andrej (@fotokaj) 6. september 2006 08:29
Nikogaršnja fotografija ne bo zavrnjena, ne? V najslabšem primeru ne bo prepričala žirije in bo pač ostala v čakalnici, kjer se bo pri komentarjih debatiralo o možnih vzrokih zakaj je tako. In se zraven kaj naučilo.
Kar se pa anonimnosti tiče; v idealnem svetu vsi pokončno sprejmejo kritiko, v idealnem svetu se nad nikomer ne izvajajo pritiski in v idealnem svetu se odločitev žirije sprejme "for granted", ker je to njeno delo. No, resda je Križnar doma, ampak idealen svet pa to še vedno ni!
uzp6 (@uzp6) 6. september 2006 08:47
Super! Pohvale admn.! Čas bo pokazal, kako bo vse skupaj...me nse zdi, da bo v redu...

Zdej je vsaj konc dobe, ko so popolni amaterji za skropocala od še večjih amaterjev nagrebli tudi do 80 seštevka....Takih absurdnosti si namreč osebno ne želim....
Stane Crnjak (@staneC) 6. september 2006 09:16
Čas bo pokazal kako in kaj. Mislim, da ni optimalna rešitev.
daylight (@daylight) 6. september 2006 09:34
V idealnem svetu gor ali dol. Če si žirija in sklepas odločitve delaj to javno. Sej tudi obtoženec vidi poroto pa sodnika

fotokaj.. glede na tvoj post pa si najbrž tudi ti v žirji? )))
Shogun (@Shogun) 6. september 2006 12:38
Meni se pa zdi to precej neumno, ocenjevati umetnost, ocenjujete lahko tehnicno plat vse ostalo pa je stvar posameznika. Sem proti takim ukrepom, ali pa napišite, da lahko tukaj objavljajo samo uspešni fotografi. Bed, bed, bed....
Miki (@Miki) 6. september 2006 14:46
Morebitna izboljšava

Dobro bi bilo omogočiti avtorjem fotk v čakalnici, da vidijo koliko članov komisije si je fotko že ogledalo in koliko točk so jim za fotko že podelili. Recimo 12 si jih je fotko ogledalo, trije so dali točko za vstop v galerijo (12/3). Tako veš, da se nekaj dogaja. Te informacije so lahko dostopne tudi samo na avtorju. Lahko pa tudi vsem.
Miha Skulj (@mihaha) 6. september 2006 15:51
Moje skromno mnenje pravi, da je takale intervencija povsem brez-predmetna in brez kakšnega posebnega efekta. Nevem če ima kakšen foto portal podoben način ocenjevanja in selekcioniranja fotografij; pač Ljudstvo odloča o oceni fotografij, ni potrebno ustanovljati neke komisije. Sej se slej kot prej pokaže končni rezlutat - naj fotke tedna - ki so res najboljše in so kar lepo ogledalo sposobnosti in kreativnosti članov tega portala.

Zdej pač - več je članov, več je "slabših" fotk, saj je tudi veliko novincev in amaterjev. Že tako sem imel občutek, da se ljudje boji komentirat in ocenjevat - zdaj pa je to še bolj zaostreno.

Nevem no - ni mi všeč....
Matjaž Milharčič (@MatH) 6. september 2006 16:18
Bravo članom komisije, ki si bodo morali vzeti čas za ogled in presojo slik. Se strinjam, da morajo ostati anonimni, da ne bo nadlegovanja in prilizovanja.
Sprašujem pa se, čemu služi učilnica, v čem je prednost objave v učilnici, oziroma zakaj naj bi uporabnik neko sliko objavil v učilnici (kjer ni možnosti za napredovanje) namesto v čakalnici (kar bo pa bo)?
Matej (@OKO) 6. september 2006 17:52
Ozko usmerjen portal.
kaj pa recimo, da tem novim uporabnikom za zacetek omogocimo, da lahko objavljajo samo v doloceno kategorijo in ce imajo ocene, ki so dolocene in primerno kakovost fotke se lahko napreduje.
ocenjujemo pa vsi ne samo doloceni primerki-modeli-fotografi ki to zelijo biti
andyz (@andyz) 6. september 2006 18:22
Slo-foto je bil fajn portal. Mislim, da ste na najboljši poti, da ga uničite!
Danijel Žagar (@Danijelz) 6. september 2006 19:11
Aha. S kriteriji za ocenjevanje sem imel v mislih napotke, kako naj člani (in ne komisija) ocenjujejo fotografije. Nekateri namreč ocnjujejo samo motiv (npr. "uuu kako luštn muc...kar 5").

Komisija naj bo anonimna. Kjer so imena, se vedno izcimi osebno obračunavanje v stilu "kaj pa ti veš, poglej svoj portfolio". Al pa obratno, "ne moremo vsi imeti opreme za 2 milijona".

Mogoče bi imela komisija manj dela in tudi manj izločevanja, če bi upload še bolj omejili - 1 fotka na teden. Vsak si pač že sam izbere svojo fotko tedna, s tem ima tudi čas, da do fotke dobi malo distance. Tudi sam grem kdaj na potep in sem na koncu dneva navdušen nad večino fotk, ker si občutki še sveži. Ko jo pogledam čez par dni, nekako ni več isto.
Andrej (@fotokaj) 6. september 2006 23:16
Daylight; ti si živ dokaz, da mora zirija ostati anonimna.
plizzzzzz (@plizzzzzz) 7. september 2006 02:42
se pridruzujem mnenju daylighta, andyz, mihaha...
problem pa se ker taisti clani sami sebi 'dovolijo' objavo, izoblikujejo nek lasten okus ki bo prevladal, na kar je verjetno namigoval tisti ki je sprasval za starost komisije...
Torej omejitev svobode, ki verjetn ne bo v prid portalu ...

ajd Cau
Miki (@Miki) 7. september 2006 06:44
Nekaj takega sem cikal. Ampak ablast je ablast, družba je pa družba in naređenje - izvršenje.
Se pa osebno počutim slabše že zato, ker vem, da se je 15 ljudi zeedinilo okoli ideje, ki omejuje dostopnost, svobodnost tega portala, ki se mi je do zdaj zdel zelo simpa. 15 je velika številka. Vendar za vplivat na 15 ljudi je so povsem dovolj 3-4 tečnobe.
Subjektivna diskriminacija. Uzurpacija.
Zares, prej nisem čutil omejitve sedaj pa jo. Mogoče preveč.
chips (@chips) 7. september 2006 08:19
Plizzz, tu je, kakor pise, 15 clanov komisije. Malo verjetno je, da bi se izoblikoval nek enoten okus znotraj tega.
Branko (@KOBRA) 7. september 2006 09:53
Mogoče bi bilo boljše uvesti ocenjevanje, kot ga ima napr photo.net: fotke se ocenjujejo od 0-7 in sicer z 2 ocenama - estetika (splošni izgled, kompozicija, barve, ostrina...) in za originalnost. Tale čakalnica vam bo sigurno povečala kvaliteto fotk in avtomatsko zmanjšala število objav (verjetno je to bil vaš namen). Ne vem kaj ste še naredili pri spremembah, ampak, sedaj portal deluje bistveno počasneje kot prej.

LP

Kobra
Matjaž Milharčič (@MatH) 7. september 2006 09:55
Ne vem, sam zdi se mi, da bo ta komisija zgolj sito za skropucala in bo v galerijo še vedno prišla marsikatera slika, ki je kaj več kot površen snapshot.
Verjamem, da je bil to nekoč boljši portal, vendar je s poletjem in dopusti krenil na pot odlagališča slik. Žal je tako, da če stvar pustiš pri miru še ne pomeni, da bo ostala ista. Potrebne so bile spremembe, kako se bojo obnesle bomo pa videli.
tonez (@tonez) 7. september 2006 10:08
Komisija je slaba rešitev, slej ko prej bo število članov (aktivnih) pričelo upadati. Vsaka omejitev, ki jo predstavljajo neznani člani komisije, je slaba, saj izhaja iz ozkega kroga 4 ljudi. Zasnova je sicer u redu, vendar bi morali ocenjevati fotke v čakalnici vsi interesenti in z dosegom določenega števila točk bi se fotka preselila v galerijo.
daylight (@daylight) 7. september 2006 10:09
hehe.. in zakaj to sklepas?

Po pravici me ne sekira dosti če bo žirija ali ne, ker res poredko objavljam stvari. Se mi pa vseeno ne zdi prav da o tem odloča neka neznana žirija, ki je v bistvu lahko sestavljena iz 15-ih osnovnošolcev ki majo čas skoz gor viset. (pretiravam, vendar.. tako je)

No sej to je v bistvu precej podoben sistem kot so selektorji na 3delavnici. Le da so tam oni znani in ti poleg odločitve napišejo tudi komentar oziroma utemeljitev.

Glede objektivnosti pa jo itak nikoli ne bo.. ne tukaj in ne kje drugje.
Andrej (@fotokaj) 7. september 2006 14:58
tonez - kako iz štirih ljudi, kje si to prebral? Žirija je sestavljena iz 15 oseb ...
Danijel Žagar (@Danijelz) 7. september 2006 15:23
Zakaj pa se fotke v čakalnici ne bi dale ocenjevati? Ko fotko v čakalnici pogleda 15 članov in jo oceni z več kot zadostno, gre v galerijo, sicer pa na odpad. Sicer pa je verjetno res, da z nekonstruktivnimi in celo nekritičnimi komentarji sami znižujemo kvaliteto portala. Ne govorim o pljuvanju snapshotov, temveč o vljudnem, a jasnem sporočilu, da je fotka pač slaba. Če se najde kdo, ki to tudi utemelji, še toliko bolje.
Miha Skulj (@mihaha) 7. september 2006 16:10
Pa še neki je;

Zdej ko imamo "Žirijo", ki sprejema samo fotke, ki so NAD-povprečne in vredne splošne galerije - katerim fotkam, pa naj dajemo tiste "slabše" ocene? Recimo, če je fotka že tako dobra, ji daš trojko, ampak zdej ne moreš, ker je itak samo "dobra" in ne pride v splošno galerijo iz čakalnice.

Pa tudi zdi se mi, da anonimna žirija, ravno ne pripomore k zaupanju ostalim uporabnikom portala - zakaj se skrivat?

Kot ena vlada v senci - preveč politike.......

Jaz sem mislu, da se gre tukaj za fotografijo.....
Danijel Žagar (@Danijelz) 7. september 2006 16:16
Good point.
gasper trampus (@gtyrant) 7. september 2006 17:59
sprva se mi je zdelo ok,sedaj ko pa vidim delovanje v praksi s mi ne zdi pametna odločitev,....
Lenart Senica (@lenyn) 7. september 2006 18:05
vzamem nazaj moj prvi komentar pod to novico.
tole ne štima pa če so še tako objektivni selektorji.
portal bo postal bolj zaprt. ne vem...
misfits (@misfits) 7. september 2006 18:18
Predno se je tole začelo sem bil proti, potem se mi je zdela kar dobra rešitev in od začetka 2-3 dni sem bil zadovoljen.
Zdaj pa imam spet pomisleke, ko vidim, da na začetni strani portala ni niti dovolj fotk, da bi zapolnila vseh 10 mest in kako se uporabniki odzivajo.
Vem, da je v čakalnici težko odobriti vstop fotki, ki ni tehnično zelo dobra ali vsaj kaj posebnega in tako gre premalo fotk v galerijo.
Portal sestavljamo uporabniki in če jih je veliko proti nečemu sigurno ni vredu, čeprav je treba včasih iti tudi skozi to ali pa ne, ne vem.
Miki (@Miki) 7. september 2006 18:27
Ne prehitro obupat. Dejmo še počakat. Saj se ne mudi. A si gremo bunker nardit?
Uroš Uršej (@Lucifix) 7. september 2006 23:24
Vsako novost ni prijetno sprejeti. Toda če se potek dogajanja prej ni odvijal v pravo smer, smo poizkušali skreniti iz poti, ter si ustvariti novo. Nesmiselno se je razburjat, da se noviteta ni prijela. Pustite čas času, pa bomo slej ko prej videli kako dalje.

PS: ko bi le teh 40 komentarjev namenili raje začetnikom v galeriji... ;-)
noname (@xpr0ject) 8. september 2006 02:43
Ce bi bilo pomoje (kar hvala bogu ni), bi bila selekcija fotografij, ki bi padale v GALERIJO
se strozja.
Predvsem predlagam komentarje v cakalnici in ucilnici, ki jih je premalo, ce le zeli kdo pomagati ljudem, ki so v fotografiji zaceli in jih stvar zanima.
Nekateri izmed njih bodo namrec nekoc lahko ucili nas.

LP
plizzzzzz (@plizzzzzz) 8. september 2006 03:11
@chips: poglej rezultat v galeriji

@Kobra: ze zdavni smo to predlagal (photonet) pa noben ni poslusal. vcasih je dobro uspesno delujoce stvari prekopirat

@nevemveckdo: haha una z osnovnosolci mi je vsec.

&last comment: no comment

Adio portal
uzp6 (@uzp6) 8. september 2006 13:27
Super je tako kot je zdaj! Neko sito mora obstajati. Je pa res, da gredo korektne fotke prepozno iz čakalnice in je tako ni zapolnjenj seznam top10 dneva. Malo bolj pospešeno, pa bo čisto v redu.

Predlagam, da si vsi člani žirije NUJNO podrobno ogledajo vse fotke v čakalnici in ne samo thumba pogledat in it dalje. Pogosto je to zavajujoče, kar bi lahko vedeli.


Upam, da sem vam dal idejo.
uzp6 (@uzp6) 8. september 2006 13:32
Aja, to pregledovanje žirije naj bi pa zgledalo tako. Vsak dan ob določenih urah. (npr. ob 9, ob 12, ob 15, ob 18, ob 21...) bi VSI ČLANI ŽIRIJE (POUDAREK NA VSI oz. VELIKA VEČINA)morali pregledati vse fotke v čakalnici, ki jih niso pogledali ob prejšnji kontrolni uri. Potem ne bi bilo problemo.
misfits (@misfits) 8. september 2006 13:48
sem prepričan, da vsi v komisiji pogledajo cele fotke, ne samo male. Pa opazil sem, da tiste res dobre fotke kar zelo hitro pridejo v galerijo, tiste malenkost slabše morajo pač počakat, da jih malo več članov komisije vidi. Tole z urami pa bi bla verjetno težka, vsak pogleda pač, ko ima čas.
Kris (@kris) 8. september 2006 14:20
Evo, po parih dneh odkar deluje tale nov sistem ocenjevanja mi je prav veselje pogledat v "glavno" galerijo, ker so v njej res same dobre fotke. Ni slabo tole, ni slabo ...
uzp6 (@uzp6) 8. september 2006 14:28
misfits, ni fora samo v celih ampak v VSEH, DO ZADNJE!
misfits (@misfits) 8. september 2006 14:50
Res ne vem zakaj te to skrbi, saj ni tako veliko slik, da si jih v par minutah ne bi mogli vseh ogledat, sploh, če se redno spremlja.
Miki (@Miki) 9. september 2006 08:40
V Čakalnici spremljam eno fotko. Ni moja. Tam je 3 dni. Še vedno je na 1. strani čakalnice. Še vedno ima komaj 15 ogledov. Od tega so najbrž 4 moji.

Koliko članov komisije si je fotko ogledalo?
uzp6 (@uzp6) 9. september 2006 10:03
pa smo tam...i knew it...
misfits (@misfits) 9. september 2006 11:02
Če je tako, bi bilo pa dobro ugotovit kdo iz komisije si ne ogleda vseh slik in ga zamenjati z nekom, ki je pripravljen vsak dan pogledati vse nove slike v čakalnici. Ker, da si jo v treh dneh ne ogleda je pa malo huda.
baki flex (@bakiflex) 9. september 2006 20:57
Z novim sistemom se ne strinjam najbolje. Vse napravilnosti so že navedene zgoraj od ostalih uporabnikom. Zaradi novih razmer ne mislim več objavljati svojih slik na vašem forumu, ker sem dobil občutek, da ljudje ki smo začetniki in nismo profesionalci pri fotografiranju nimamo kaj početi na tej strani.

Neglede na moje mnenje, ekipi slo-foto želim še naprej veliko uspeha in dobrih fotk.

LP!
Bakiflex
črt (@mici) 11. september 2006 21:31
sedaj končno zastopim zakaj je že nekaj prijateljev nehalo objavlati fotografije na slo-foto. škoda. napačna poteza. Aja, a pol pa če fotka ne bo v zlatem rezu pa se je ne bo smelo objavit, al pa če ma oseba preveč placa nad glavo tud ne? Jooo.... In pol se hvalite z reklamo kao: več kot 17.000 fotografij itd...
mislim
črt (@mici) 11. september 2006 21:36
Da ne bi nekdo napak razumel, amapk se nekako ne strinjam s tem sistemom, ki ste ga uvedli. Pa ne gelede na fotko, dobro ali slabo!
Peter Slovša (@pslovsa) 12. september 2006 16:39
Ta sistem sicer res naredi selekcijo, vendar je vprašanje, kakšno... Velikokrat se je že zgodilo, da so nekateri prepoznali ''skrite avtorje'' objavljenih slik... In tudi ocene so bile zato malo višje... Vsaj pri ''bolj znanih'' avtorjih... Če bo tak kriterij tudi v čakalnici...
Polona (@Bambina) 12. september 2006 19:15
Mene pa zanima, kje je mogoče videti vse fotke v čakalnici, ki se niso uspele prebiti v galerijo.
Peter Slovša (@pslovsa) 13. september 2006 10:20
Pa še nekaj... A ne bi bilo smiselno, da bi potem teh ''svetih 15'' tudi komentiralo fotke... Da se vsak pač nauči zakaj njegova fotka ni prišla naprej... Drugače ne pomagate nikomur - ne fotografom, ki bodo obupali, ne slo-foto.net, ker boste zgubili obisk...
p.s. upam da ''svetih 15'' ne zameri tega izraza
tonez (@tonez) 21. september 2006 14:36
To, kar ste naredili je čista neumnost, uporabniki se bodo nekaj časa upiral nato pa počasi zapustili portal.

"15 zaslužnih" nihče od uporabnikov ne Ve kdo so in zakaj so zaslužni. Vsekakor ne oporekam lastniku portala, da določa sistem se pa počasi pripravljam, da zbrišem vse svoje fotke, srednja žalost (tu pa tam kakšno zrno) in preneham objavljat tu. Verjetno ne bom edini.
Dosti ljudi ne objavlja več tukaj in vprašanje je tudi zakaj bi.
V čakalnici je ostalo nekaj solidnih fotk, pa ne govorim o svojih.
Minimalno, kar je bi moral vsak od unih petnajsih pustit vidno oznako, vsekakor pa to ni dovolj, če že o čem odločaš moraš imeti jajca in povedat kdo si, ali pa je tak sistem slab. Anonimna "diktatura" peščice samooklicanih ... ali pa oklicanih...

pa brez zamere ...
uzp6 (@uzp6) 21. september 2006 19:01
No tonez, vem, da tvoje besede temeljijo na tem na kakšen odziv si naletel ti s tvojimi fotkami in so subjektivne (najlažje je potem posploševat)... Malo bolj se potrudi, pa bo tudi tvoja prišla v galerijo...
Lenart Senica (@lenyn) 21. september 2006 20:12
uzp: lepo da deliš nasvete iz lastnih iskušenj;)
uzp6 (@uzp6) 21. september 2006 20:21
@lenyn: večina uporabnikov gre skozi te faze ja....
Lenart Senica (@lenyn) 21. september 2006 20:24
uzp: se strinjam...
Miki (@Miki) 22. september 2006 08:11
uzp6 in lenyn... tudi to kar vidva pravita, ta prehod bi bil lažje dosegljiv, če bi upoštevali tonetovo željo....minimalno vsaj komentar....
Verjetno bi to povzročilo preveč dela. Tako bi po moje fotka lahko imela 15 luknjic, ki bi se obarvale rdeče ali zeleno glede na glas posameznega, saj ne vem kako mu naj rečem, selektorja. Avtorji bi vedeli pri čem so. Mislim, da glede na dosedanje komentiranje avtorji povsem upravičeno pričakujejo veliko razhajanje med posameznimi mnenji. V stilu.."nenaravne barve", "premalo obdelano", "preveč obdelano"..."premalo barv" ..itd
Če smo želeli na prvi strani portala imeti reprezentativno boljše fotke, večji ugled portala itd... je to verjetno možno storiti tudi tako, da pač nastaviš privzeto top-nevemkaj + eno vrstico čakalnice, uporabnik pa si sam lahko nastavi tudi svoj pogled. Ta je pa lahko kar tak kot je bil včasih.
Razen, če mi kdo odgovori, da lastniki portala nimajo komercialnih želja oz. ciljajo na višji razred fotografov. Če je tako potem tudi vriskač ni ravno ... v stilu.
V primeru ko je namen tega portala, vsaj v nekem delu tudi, imeti uporabnike širokega spektra, tudi začetnike, amaterje I. amaterje II..... pa lahko povem, da ni lepšega kot možnost prilepit fotko in jo videt na prvi strani portala. Pa tudi če samo v +vrstici učilnice, pod glavno izbiro recimo 12 ali 16-ih top-nevemkaj. Potem se ti uporabniki vračajo...seveda tudi napredujejo.. Sicer pa novi grejo ...adijo.. Ne rečem, da bom jaz odšel. Ne bom. Vendar jaz portal že imam "na tipki" ali "kliku" oddaljen in ni problema stisnt.... Nov uporabnik pa po moje ne. Tako pač je. Lahko se motim, mislim, saj sem povsem dobronameren. LAhko kdo odgovori, kolikšen je "donos" novih uporabnikov od uvedbe novosti v primerjavi z meseci, ki so v prejšnjih letih bili po deležu orimerljivi s tem zadnjim mesecem? To bi veliko povedalo, tako nasprotnikom novosti, kot tudi zagovornikom.
Matej Herbst (@matto) 22. september 2006 17:43
Jaz gledam na nov sistem kot zelo dobrodošel.

Vsi pravite da se zapiramo..... ja po mojem je prav, da
se zapremo med skupino hobi in ostalih fotografov in
da snapshoterje pustimo zunja, ker je to foto portal.

Če pa bo kdo obupal nad tem dvomim......ali pa naj se potrudi oziroma napreduje tiste dopustniške fotografije ne bo nobeden pogrešal.

Jaz kot "star uporabnik" oziroma če lep čas sem nažalost opazil, da je veliko dobrih fotografov zapustilo portal in nehalo objavljati svoje fotografije zaradi stanja ki je nastalo. Bilo nas je manj vendar se je več objavljalo in več komentiralo, in ocenjevalo.

Ker pa je večini samocenzura prešvoh so se začele pojavljati fotografija, kot da smo oglasna deska ne pa foto portal.

Foto galerija ni za "kupil sem digič pa naredil lep sončni zahod" ampak za hobi fotografe. Če si včeraj kupil aparat in objavil SMET ti nimam kaj komentirat, ker se moreš najprej naučit osnov in potem tega iste SMETI ne bi objavil.

V galeriji se z komentarji naučiš ampak ne morem o pisat OSNOVE.
uzp6 (@uzp6) 22. september 2006 18:27
Še enkrat več povem: meni je nov sistem VŠEČ in čim več sprememb, ki težijo k transparentnosti portala je zame dodrodošlih...

Valda, tud sam sem bil v svojih začetkih tal, da sem nergal, ker sem pač mislil, da so moje fotke dobre, pa v resnici to niso bile.... Nekako gre večina uporabnikov skozi določene faze in kot posledica so pritožbe nad sistemi.... Zdi se mi, da ima administracija kar ZELO dober občutek kaj je prav in kaj ne...


Lep pozdrav!
Urban Žitnik
Miki (@Miki) 23. september 2006 12:32
Torej ni podatka, ki bi govoril o primerjavi števila novih uporabnikov sedaj in prej? Ali pa je, pa to ne zanima lastnikov oz. upravljalcev. Sej ni panike, letvica je postavljena višje in to se bo poznalo. Verjetno na več načinov. Vsaka stvar je za nekaj dobra. Itak.
Je pa stvar dobro orkestrirana.
tonez (@tonez) 25. september 2006 09:35
Ne nasvetov in puhlic delit "o potrudi se" uzp..., Kakor koli že sem objavil iste slike še na kakšnem portalu, kjer so doživele normalen odziv. Povprečje so-foto (4) in 5 - 30 komentarjev. Zdaj grem počasi v brisanje svojih slik... Objavljal pa zaenkrat ne bom več...
uzp6 (@uzp6) 25. september 2006 13:38
In kaj to nas gane? Samo sebi se smili še naprej! A se mti jaz kriv, da niso naletele na odziv? Kakšen pa je to normalen odziv?

Če resnici pogledava v oči vidiva, da v svoji galeriji nimaš ne vem kako dobrih fotk, mogoče se najde 1 ali 2. - Evo v te mje vzrok in jaz sem ti ga pomagal najti. Zdaj pa veselo na delo, objavi nekaj boljšega in dobil boš ta tvoj ODZIV!
Miki (@Miki) 25. september 2006 14:16
Predlagam, da ostanemo pri komentarjih novosti. Kar lepo prijazno. Sam sem podal kar nekaj predlogov.
Tonez je tudi svoje povedal... odziv je bil pa pravi pomladanski in lepo orkestriran.
Če si pa uzp6 pričakoval samo pozitivne odzive si se pač zmotil. Saj se boš še velikorat. Smešno.
uzp6 (@uzp6) 25. september 2006 16:28
Kdo je pričakoval pozitivne odzive? Na kaj? Tebi miki oprosti, nisem nič rekel...

Tonez se samo pritožuje, da bi pa pri seb ipoiskal napake to pa ne...
tonez (@tonez) 25. september 2006 17:01
Daj daj, mislil sem nehat, pa vidim kakšen ****(cenzururano:-) si. Ne vem, kaj tako mlatiš prazno slamo, a misliš da si velik umetnik in fotograf (ne bi rekel), še manj si človek s katerim bi šel na pivo, ali kamorkoli drugam. Če bi bil tak kot si ti, bi se pa res zasmilil sam sebi.

Človek izrazi mnenje, ti pa prazno slamo mlatiš, neke svoje teze osmišljaš, in daješ v nič nekoga, ki ga niti ne poznaš, moral bi se naučit malce tolerantnosti. V stalinizmu ali kakšni drugi tiraniji bi po moijem užival.

Pa še nekaj, TVOJA resnica me niti slučajno ne zanima, ravno tako kot me ne zanima resnica tistih 15.

Izrazil sem samo svoje mnenje in namen in ne vem od kod tako buren odziv.
Tebe pa bi takoj razglasil za "verskega" fanatika in ti so mi šli že od nekdaj na živce.

Sicer razmišljam zakaj tako buren odziv, mogoče kakšnega konflikta, se spomnim nekih "Zelenih lepot Slovenije"), kjer si bil tudi tako rekoč žaljiv izključno zaradi komentarja ene ne preveč posrečene fotografije.

Nasvidenje v naslednji vojni.

ps.:
pa brez zamere (razen uzp-ja, ti lahko zameriš). Začetnik je kupil pa prvi fotoaparat 1976 leta in se nato občasno tudi bavil z fotografijo in rade volje pošlje koga po cigarete.
uzp6 (@uzp6) 25. september 2006 17:31
Ja lejga, a sem jest začel stokat kle gor in jokat zakaj ne dobi tvoja fotka štirk in petk in 30 seštevka vsaka??? Odgovor je preprost, če ti ni všeč ta portal pejd drugam, zakaj pa vztrajaš, pa jokaš tuki gor... Verjemi, Lucifix že ve kako pa kaj s portalom, pa tudi tistih 15 se je izkazalo z objektivnim komentiranjem na strani in jim je to šefe tud izaupal. A misliš, da bi to kr enim dal... Ne vem no....Zbriš, pa laufej dol pa je... Rajš kakšen izdelk nared pa pol se čudi... Pokaži mi eno tvojo fotko, ki je požela vsesplošno navdušenje...

Nočem te več slišat, v redu?
tonez (@tonez) 26. september 2006 08:21
Smrkavc, nisva vkup krave pasla. Si pa k******, da ga je treba z lupo iskat. "nočem te več slišat, hahahah". Tvoje fotke grejo pa od dobrega k slabšemu, to je pa tud dejstvo, hahaha.

Ti boš reru, nočem te več slišat....

Zbogom.
Miki (@Miki) 26. september 2006 09:25
Ne moreš verjet?! Pa podpis je zanimiv...on ve kaj drugi ne vedo. Za posrat
baki flex (@bakiflex) 26. september 2006 17:16
Nevem zakaj se slike pač ne delijo na dva dela. Profesionalni in Začetni. Svetih 15 pač določi kam gre kaj in je to to...naprej pa bi moglo biti vse po starem.
Darja (@strelka) 6. november 2006 22:35
Men je ta novi način zlo všeč...mi predstavlja velik izziv saj sem bolj začetnica fotografije, ki bi se rada še velikoo naučila
b (@bojc) 15. december 2006 18:37
Nacin objavljanja mi je vredu, me ne moti ce je cakalnica, vsaj tako ves da je ziriji vsec, kjer so izkusene glave. To je super.

Kar me pa moti in ce bi se dalo to spremenit je, da ne morem vseh slik pokazat nekemu prijatelju, ker te slike niso prisle v galerijo, ker je irija menila, da je slika preslaba. Super, se strinjam da ne rabi prit v galerijo, ampak naj se vidi celoten portfolio, tudi slabse slike, se vsaj vidi njegova rast od slabsih do boljsih in razvoj v fotografiji, ce je le to posamezniku vsec. Teh slik, ki ne prestanejo zirije, pac noben ne sme komentirat in ocenit.
Druga mi ne preostane kot da fotko izbrisem, ker je drugi ne bodo videli.

Prosim premislite!!!

Lenart Senica (@lenyn) 10. januar 2007 23:33
matr se je tle komentarjev nabral
mojca2 (@mojca2) 8. april 2007 23:35
komentar ne ustreza ni zadovoljiv.
komentarji bi lahko bili bolj direktni oz. bi sploh bili.
blanka (@BlankaPiromanka) 7. maj 2010 21:46
""Vsi pravite da se zapiramo..... ja po mojem je prav, da

se zapremo med skupino hobi in ostalih fotografov in

da snapshoterje pustimo zunja, ker je to foto portal.""Pokomentirala bi del posta od uporabnika matto.Mam občutek, da nekako res želite zapreti portal in privabljati samo tiste fotografe z res super slikami, kar pomeni, da imajo super opremo, seveda tudi super znanje, ampak samo super znanje z neteko dobro opremo tudi ne pomaga?sama sem res začetniški fotograf, s fotografijo se ukvarjam kakšni dve leti kot s hobijem, se učim, preberem miljon člankov, tutorialov,žal mi proračun omejuje res tisto ena a kvaliteto fotografij in posnetke,ker nimam za dobr objektive, nimam za en kup potrebnih dodatkov in programov za fotke, ki ponavadi prispejo v galerijo.in ker sem pri stvari z svo ljubeznijo, ker slikam iz srcem, nekako tudi upam, da bodo komu slike že všeč.močno močno pa dvomim, da bo to nekdo ki ima za sabo več let polprofesionalne ali celo profesionalne fotografske kilometrine, ki slike sploh ne bo opazil, ker pač bodo daleč za njegovimi. In to se mi zdi napaka tega sistema.prej je ljudstvo odločalo, vsi skupaj so ocenjevali, dajalo glasove, komentirali, hvalili, kritizirali. in ker so tudi kritike dobrodošle, seveda na normalni valovni dolžini pogovora, je bil to tudi plus za vse nas ki nismo profiji.

ok, ne rečem, marsikdaj se je zgodilo, da se je na portalo objavila fotka posneta z zelo slabo mobitel kamero, ampak preprosto bi se pač take fotke, take neresnosti (ker pač samo škljoc-razen če maš veliko srečo in res dobro opremo je ponavadi res premalo) ignoriralo, kot se je do zdaj.

na svetu je pač mnogo različnih ljudi in verjamem, da ne linčate vsakega ki vam gre na živce, kajne? Mislim, da bi bilo treba dopuščati tudi drugačnost, tehnično/kompozicijsko mogoče ne profi slike,in preverit kdo se je zares potrudil in zaslužil vaš glas. sama sem par dni nazaj uspela svojo fotko ugledat v galeriji in ne morem razložit veselja ob tem, čeprav nisem ničesar prodala, čeprav nisem ničesar kje konkretnega dosegla.Sem pa dosegla izredno notranje zadovoljstvo, veselje, uspeh zase, dalo mi je motivacije,elana za naprej in sedaj vem, da je bila fotka peščici všeč in peščici tudi ne, ki so jo pač skritizirali in te kritike bom ob naslednjih podobnih posnetkih tudi skušala upoštevat za še boljše posnetke.

Zakaj nam to vzeti?Mimogrede, komisijo bi lahko sestavljal tudi kakšen mal manj profi, on bi pač gledal na svoj način.tako pa začetniki in praktično amaterji nimamo nobenega "predstavnika"in meddrugim, tiste obvezne tri komentarje bi jst dala v učilnico.Da bi vsak moral pri fotografijah s katerih se nekdo nekaj hoče naučiti, povedati svoje mnenje glede fotke, kritike, pohvale itd...da bi učilnica spet zacvetela in da bi amaterji šli step to step k boljšim posnetkom.Lp
Uroš Uršej (@Lucifix) 7. maj 2010 21:50
@BlankaPiromanka novica je stara že dobre 3 leta, do takrat smo spremenili sistem v galeriji, tako da namesto komisije za fotografije glasujejo (beri ne ocenjujejo) vsi člani portala, ki so dodali določeno število fotografij in komentarjev. Mislim, da se je to zgodilo pred slabima dvema letoma...Kljub vsemu upam, da ti kakšna nevšečnost ne bo vzela veselje do fotografiranja.
Uroš Uršej (@Lucifix) 7. maj 2010 21:52
Aha tukaj je še novica:

https://www.slo-foto.net/novice/2008/06/04/novost-v-galeriji
blanka (@BlankaPiromanka) 7. maj 2010 22:01
hahaha LOL Sem preko enga uporabnika opazila, pa res priznam nisem gledala datumavzamem sicer ne nazaj, se pa opravičujem za lapsuz ne ne, če je tole kul, je potem vse kul, še vedno rada škljocam, vsako minuto bolj )Lp
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.