Canon PowerShot G7

Canon je predstavil težko pričakovanega naslednika priznanega digitalnega fotoaparata PowerShot G6 – model PowerShot G7. Klasično oblikovani G7 odlikujejo napredne zmogljivosti, kot so tipalo z 10 milijoni točk, 6-kratna optična povečava s stabilizatorjem slike in Canonov najnovejši slikovni procesor DIGIC III. (Sporočilo za javnost)

DIGIC III daje fotoaparatu hitro odzivnost z izboljšano kakovostjo slike in vključuje dve novi tehnologiji – zaznavanje obrazov (Face Detection AF/AE) in napredno omejevanje šumov (Noise Reduction), ki omogoča fotografiranje z majhnim šumom tudi pri vrednosti ISO 1600. 2,5-palčni zaslon visoke ločljivosti ima širok vidni kot in je premazan s protiodbojnim slojem. Za večjo ustvarjalnost je PowerShot G7 opremljen z nastavkom za Canonove bliskavice speedlite, podpira pa tudi nastavke za objektiv.


Značilnosti fotoaparata PowerShot G7 so:

  • Ločljivost 10 milijonov točk
  • 6-kratna optična povečava s stabilizatorjem slike in dvoslojnim premazom
  • DIGIC III in iSAPS z naprednim omejevalnikom šumov in tehnologijo zaznavanja obrazov
  • Zaslon LCD visoke ločljivosti s širokim vidnim kotom in protiodbojnim premazom
  • Občutljivost ISO 1600 za fotografiranje pri šibki svetlobi brez bliskavice
  • Ergonomska oblika z gumbi za nastavljanje občutljivosti in večfunkcijsko upravljanje
  • 25 fotografskih načinov s popolnoma ročno nastavitvijo in dvema uporabniškima načinoma
  • Programa za velike povečave Digital Tele-Converter in Safety Zoom
  • Združljivost s Canonovimi bliskavicami speedlite in nastavki objektiva

»PowerShot G7 prinaša v serijo G novo raven zmogljivosti in uporabnosti,« je dejal Mogens Jensen, vodja oddelka Canon Consumer Imaging Europe. »S predstavitvijo procesorja DIGIC III in novih tehnologij, kakršna je zaznavanje obrazov, Canon prestavlja tehnološke meje kompaktne digitalne fotografije.«


Kakovost posnetkov in optika
PowerShot G7 zadovoljuje zahteve naprednih fotografov po kakovostnih posnetkih in zmogljivi optiki. Tipalo z 10 milijoni točk zajema dovolj majhne podrobnosti, ki zagotavljajo kakovostne fotografije velikega formata ter dopuščajo obrezovanje. Hiter objektiv s svetlobno jakostjo f/2.8 (W) – f/4.8 (T) in 6-kratno optično povečavo (ustreza 35-210 mm) ima vgrajen optični stabilizator slike, ki dopušča fotografiranje z manj svetlobe in pri nižjih hitrostih zaklopa. Objektiv sestavlja 9 elementov v 7 skupinah in vključuje dvostransko asferično lečo, ki preprečuje distorzijo leč. Večplastni premaz leč, prvič na voljo v Canonovi družini kompaktnih fotoaparatov, občutno zmanjša pojav odsevov in onemogoča kromatsko aberacijo.

DIGIC III
Novi slikovni procesor prinaša izboljšano odzivnost in barvno reprodukcijo, poleg tega pa z omejevalnikom šumov omogoča povečanje občutljivosti na vrednost ISO 1600. Zmogljivosti procesorja dopolnjuje pomnilnik DDR-SDRAM, ki ga uporabljajo tudi profesionalni fotoaparati EOS.

Face Detection AF/AE
Za portretiranje ali fotografiranje skupin je PowerShot G7 opremljen z novo Canonovo tehnologijo zaznavanja obrazov, ki v kompoziciji samodejno zazna do devet obrazov ter temu prilagodi optimalno ostrino in osvetlitev. Če je na posnetku več kot en obraz, zmore tehnologija določiti obraz ali obraze, ki morajo biti izpostavljeni. Sistem deluje z enako hitrostjo kot Canonov 9-točkovni sistem AiAF, ki ga fotoaparat uporabi takoj, ko ne zazna obrazov.


Namenjen zahtevnim fotografom
Izbira 25 fotografskih načinov vključuje popolnoma ročno upravljanje in dva uporabniška načina, ki omogočata prilagajanje posebnim zahtevam fotografa. Fotografske načine dopolnjuje funkcija AEB (stopnjevanje osvetlitve), stopnjevanje ostrine in sivi filter ND s 3-stopenjsko nastavitvijo. Fotografi lahko za večjo ustvarjalnost uporabijo sinhronizacijo bliskavice na zadnjo zaveso, medtem ko intervalno slikanje (do 100 posnetkov v intervalih od 1 do 60 minut) omogoča štiridnevno časovno fotografiranje.

Napredne možnosti snemanje videa z zvokom vključujejo snemanje v ločljivosti XGA (1024x768) in 15 posnetki na sekundo. Pri 30 posnetkih na sekundo sta na voljo ločljivosti VGA in QVGA.

Nova funkcija Safety Zoom omogoča uporabo večje povečave brez interpolacije, ki vpliva na kakovost posnetkov. Posnetki so lahko zajeti s 14-kratno povečavo in imajo še vedno dovolj ločljivosti za kakovostne fotografije velikosti 10x15 cm. Za večjo povečavo je na voljo tudi funkcija Digital Tele-Converter, ki omogoča simulacijo teleobjektiva brez zmanjšanja svetlobne jakosti kot pri optičnih nastavkih tele. PowerShot G7 je mogoče opremiti s širokokotnim nastavkom (0,75-kratna povečava) in nastavkom tele (2-kratna povečava).

Komentarji
uzp6 (@uzp6) 27. september 2006 11:38
Res hud aparatk. Zdi se mi, da je to tabolš kompakt trenutno.
Lenart Senica (@lenyn) 27. september 2006 16:07
po čem to sklepaš?
uzp6 (@uzp6) 27. september 2006 18:45
No kaj misliš, po čem?! Kd obi ga po tvoje presekal?
Lenart Senica (@lenyn) 27. september 2006 20:28
urban če piše gor canon še ni bog i batina.
je pa *****iš to je pa res.
velik raj bi mel kazga digiluxa
uzp6 (@uzp6) 28. september 2006 09:15
vidiš, k nisi prebral opisa...
Lenart Senica (@lenyn) 28. september 2006 15:23
dej mi prosim ti razlož. sem preveč nepoučen.
Matev (@Matev) 1. oktober 2006 17:16
sony R1 je verjetno boljši
ali ne?
uzp6 (@uzp6) 1. oktober 2006 18:03
sony r1 ne morš dat v žep....
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.